Рус Укр
ГоловнаБлогиОбговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність». Про визначення «енергоефективності». Пропозиції. Ч.5(3.2.2)
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Обговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність». Про визначення «енергоефективності». Пропозиції. Ч.5(3.2.2)

1549
В підземній розробці вугільних покладів виділяють три фази: розкриття шахтного поля, підготовка шахтного поля та очисні роботи.
3.2.2. Видобування вугілля в шахтах.
Організаційні обставини.
 
В підземній розробці вугільних покладів виділяють три фази: розкриття шахтного поля, підготовка шахтного поля та очисні роботи.
 
В процесі розкриття виконуються роботи, що відкривають доступ з поверхні до запасів шахтного поля або його частини, забезпечують можливість ведення робіт з його підготовки [Мала гірнича енциклопедія, т. 2 / За редакцією В. С. Білецького. – Донецьк: Донбас, 2007. – 652 с. С. 545]. Головною метою розкриття шахтного поля є забезпечення транспортних зв'язків між очисними вибоями (де видобувається вугілля) і поверхнею. Транспортні зв'язки (процеси) тут — транспортування гірничої маси і допоміжних вантажів; перевезення людей до робочих місць та від них; збирання води в шахті та помпування її на поверхню; подача свіжого повітря до вибоїв та відведення забрудненого від них тощо [Килячков А. П. Технология горного производства: Учеб. для вузов.— 4-е изд., перераб. и доп.—М.: Недра, 1992. 415 с. С. 24].
 
Підготовка шахтного поля -- проведення гірничих виробок після розкриття шахтного поля з метою поділу його на частини, зручні для створення в них очисних вибоїв. [Мала гірнича енциклопедія, т. 2, с. 318].
 
Очисні роботи на вугільних шахтах -- руйнування товщі з відокремленням вугілля від вибою та навантаження його на транспортний механізм, доправлення до транспортної виробки, кріплення очисної виробки, управління гірничим тиском [Мала гірнича енциклопедія, т. 2, с. 272].
 
Основним технологічним процесом видобування вугілля є робота з руйнування товщі вугілля з відокремленням вугілля від вибою.
 
Допоміжні підземні процеси — вантажні (навантаження на транспортні механізми) і перераховані вище транспортні роботи (включно з підійманням вугілля на поверхню).
 
Порівняльний аналіз показників.
 
В якості умовного прикладу візьмемо дві шахти, які відрізняються лише середньою глибиною, на якій розташовано очисні вибої: шахта № 1 має глибину 1000 м, шахта № 2 — 300 м.
 
Показник енергопродуктивності виробничих процесів видобування вугілля EPп буде обраховуватись як частка від ділення обсягів робіт основних технологічних і допоміжних процесів на обсяги спожитої для виконання цих процесів енергії.
 
Пропонований Мінрегіоном показник Ef в цьому випадку буде обраховуватись як частка від ділення обсягів вугілля (продукції) на обсяги енергії, спожитої на виконання основних технологічних та допоміжних виробничих процесів.
 
Сподіваюсь читачі погодяться, що показник Ef для шахти № 1 буде мати відчутно гірше значення, ніж для шахти № 2. І це пов'язано, в нашому прикладі, виключно з тим, що на шахті № 1 будуть відчутно вищими витрати енергії на виконання траспортних робіт з підіймання вугілля на поверхню. Але чи буде це означати, що на шахті № 1 енергія використовується менш раціонально, ніж на шахті № 2? Вочевидь, що ні.
 
Тобто, ми бачимо, що використання показника Ef не дає адекватної оцінки раціональності використання енергії при видобуванні вугілля в шахтах. На відміну від Ef показник енергопродуктивності EPп враховує той факт, що використання більших обсягів енергії означає виконання більших обсягів робіт через відмінність в організаційних умовах виробництва.
 
Схожі міркування ми можемо поширити на всі виробництва з видобування корисних копалин в шахтах.
 
З іншого боку, для виробництв з видобування енергетичних ресурсів існує [https://uk.wikipedia.org/wiki/EROEI] такий показник як EROEI (англ. energy returned on energy invested), або EROI (energy return on investment) — співвідношення кількості придатної до використання (корисної) енергії, отриманої з певного джерела енергії (ресурсу), до кількості енергії, витраченої на отримання цього енергетичного ресурсу.
 
Тобто, якщо продукцію вугільної шахти обчислити не в тонах видобутої гірничої маси, а в тонах умовного палива, то отримаємо показник раціональності використання енергії у вигляді (енергія на виході/енергія на вході). За формою цей показник є схожим на к.к.д., але за змістом значно відрізняється і перебуває на проміжній позиції між показниками (продукція/енергія на вході) та к.к.д. Такий показник може бути використаний для всіх виробництв з видобування енергетичних ресурсів.
 

 

Початок обговорення можно прочитати за посиланнями: 

 
 
 

Обговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність». Про визначення «енергоефективності». Ч.3(б) 

Обговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність».Про визначення «енергоефективності». Ч.3(в)

Обговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність». Про визначення «енергоефективності». Пропозиції. Ч.1

Обговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність». Про визначення «енергоефективності». Пропозиції. Ч.2

Обговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність». Про визначення «енергоефективності». Пропозиції. Ч.3

Обговорення проекту Закону «Про енергетичну ефективність». Про визначення «енергоефективності». Пропозиції. Ч.4(3.2)

Дмитро Задорожний
 
Коментарі (0)
Блоги