Рус Укр
ГоловнаБлогиЗакордонний досвід: сміттєвий полігон в Люксембурзі
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Закордонний досвід: сміттєвий полігон в Люксембурзі

2716
Найважливіший принцип роботи сміттєвого полігону – захист та безпека людей і природи як на полігоні, так і за його межами.

Велике Герцогство Люксембург складається з трьох округів: Дікірх, Гревенмахер та Люксембург. Ці округи поділяються на 12 кантонів, а кантони на 116 комун. Така велика кількість маленьких комун, які часто знаходяться далеко одна від одної, створює складнощі для оптимального надання комунальних послуг за рахунок економії на маштабах. Саме тому було прийнято рішення створити Синдикати, які надають комунальні послуги для всіх населених пунктів певного регіону.

В містах Гревенмахер, Реміх, Ехтернах та сусідніх з ними селах послуги зі збору та утилізації сміття надає, заснований в 1974 році, Синдикат SIGRE (Syndicat intercommunal pour la gestion des dechets menagers, encombrants et assimiles en provenance des communes de la region de Grevenmacher, Remich et Echternach). Всього SIGRE обслуговує 60 000 мешкаців.

Сміттєвий полігон в Мюртендаль. Фото з сайту sigre.lu

Загальна інформація про сміттєвий полігон в Мюртендалі

Перші задуми щодо створення сміттєвого полігону на сході країни з’явились в 60х роках. За підсумками роботи міжнародної експертної комісії була обрана місцина саме біля міста Мюртендаль завдяки вийнятковим геологічним характеристикам. Природний бар’єр (певні типи грунтів, які характеризуються підвищеною водонепроникністю) там іноді сягає 30-метрової глибини. Його технічні характеристики перевищують необхідні вимоги в 10 разів кількісно і в 1000 разів якісно.  

1 січня 1979 року полігон був прийнятий в експлуатацію. Його потужностей мало вистачити до початку 90х років.

З 1986 року Синдикат разом з відповідними Міністрествами і державними установами шукав можливі шляхи розвитку після повного заповнення полігону. Коли обсяг сміття досяг 300 000 м3 і на полігоні трапилась пожежа, його довелось закрити 17 грудня 1991 року. Але через оптимальне місцезнаходження і доступність для транспорту було прийнято рішення відновлення і розширення полігону в 1995 році.

Найважливіший принцип роботи сміттєвого полігону – захист та безпека людей і природи як на його полігону, так і за її межами. Враховуючи необхідність дотримання цього принципу SIGRE уклав концесійний договір з компанією, яка спеціалізується на експлуатації подібних об’єктів і змогла надати як кваліфікований персонал, так і необхідні матеріали. Крім того, полігон постійно співрацює з Університетом Люксембургу і іншими закородонними університетами.  

Модель полігону станом на 1993 рік.

Під час відновлення полігону сміття, яке назбиралось там в період з 1975 по 1995 роки, а також попіл після пожежі, було перенесене на нове місце, яке попередньо ізолювали. Завдяки цьому об’єм сміття зменшився на 15-20%, а сам полігон поглибили та розширили. Таким чином витрати на перенесення сміття були компенсовані збільшенням ємкості.

Фільтрат та газ

Одна з найбільших проблем сміттєвих полігонів це відведення газу та фільтрату (стічні води, що виникають в результаті інфільтрації атмосферних опадів у тіло полігону, які концентруються в його підошві). У випадку Мюртендалю фільтрат складається переважно з дощової води, тому було дуже важливим перешкодити його потрапляню в грунтові води. Це вдалось забезпечити в першу чергу, завдяки природним особливостям земельної ділянки та додатковій штучній ізоляції (зображено на фото). Покриття сіткою забезпечує стабільність сміття, щоб воно не сповзало.

Модель штучної ізоляції сміттєвого полігону

Одразу над останнім шаром були прокладені спеціальні труби для збору фільтрату і його направлення на очисну станцію полігону. Так як для очистки фільтрату використовують біологічну очистку, для того, щоб прискорити процес, до забрудненої води додають... варення. Сміттєвий полігон тісно співпраціє з фабрикою, яка виготовляє фруктові варення і купує в них побічні продукти виробництва. Це виявився найдещевший спосіб з усіх доступних. Після очистки воду зливають в каналізацію і вона знову проходить очистку вже на очисних спорудах.

Директор полігону в приватній розмові запевнив, що фільтрат після очистки повністю відповідає вимогам до скидів очисних вод. Але згідно з законодавством її все одно треба зливати в каналізацію, щоб вона пройшла ще одну очистку на очисних спорудах міста.

Мембрани для очистки фільтраційної води

Газ, який утворюється на полігоні, також збирається і використовується як для виробництва електроенергії, так і для опалення адміністративних та виробничих приміщень.

Підготовка сміття і закриття полігону

Перед тим як сміття остаточно опиниться на полігоні, його перевіряють на наявність небезпечних предметів. Потім його подрібнюють. В результаті сміття зменшується в об’ємі на 35%, що надає йому більшої стабільності і сприяє зменшенню кількості викидів.

Ділянки полігону, які повністю наповнились сміттям, накривают ізоляційною плівкою. Це дозволяє захистити сміття від проникнення дощової води, а також полегшує інтеграцію ділянки в місцевий ландшафт.

Полігон після повного закриття в майбутньому

В написання статті використовувались матеріали з приватної розмови з директором полігону, а також друковані матеріали SIGRE.  

Ганна Монтавон
 
Коментарі (0)
Блоги