Рус Укр
ГоловнаБлогиУ «Нафтогазі» чекають на газовий блек-аут
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

У «Нафтогазі» чекають на газовий блек-аут

1154
«Нафтогаз» вперто продовжує переконувати усіх, що готовий до зими. Зараз у підземних сховищах газу знаходиться 15,8 млрд. куб. м газу.
У «Нафтогазі» говорять, що поки у ПСГ знаходяться 2,2 млрд. куб. м газу, який належить іноземним компаніям. Але навіть не варто сумніватись, що скоро обсяги перерахують і там буде мінімум 3 млрд. куб. м газу, який не належить Україні і який не можна буде підняти. Чудеса статистики «Нафтогазу» - від яких уже влітку офігіли у Міжнародному енергетичному агентстві, коли публічно звинуватили «Нафтогаз» у брехні та маніпуляції.
 
Отож, що мають громадяни України. А мають вони у сховищах лише 13 млрд. куб. м українського газу. В принципі також немало. І з європейським газом у нас буде достатній тиск. Але не на випадок двох кризових ситуацій – дуже холодної зими (навіть лише у січні-лютому) або припинення транзиту російського газу через Україну. У «Нафтогазі» тупо ігнорують ці дві причини. А про їх поєднання взагалі мовчать.
 
Хоча в «Нафтогазі» все це розуміють. Навіть вічно оптимістичний голова компанії Чернишов почав перестраховуватися. Вже не каже, що все буде добре, пройдемо зиму і все таке інше.
 
«Зима 2024 року буде холоднішою, ніж торішня, але не суворою чи екстремальною», - уже сумнівається у теплій зимі Чернишов. Можна зацінити слова Чернишова, який і боїться дати однозначний прогноз, але не може вийти за рамки офіційної позиції «готовності до зими».
 
«Ми не можемо виключати, що масовані ракетні удари здатні призвести до такого (масове відключення від газу цілих міст чи областей)», - а це вже ні що інше як підтвердження від Чернишова того, що може бути так званий «газовий блек-аут». І хоча у «Нафтогазі» запевняють, що припинення транзиту російського газу не призведе до такого, але, скажімо так, у «Нафтогазі» і самі не знають, що буде тоді відбуватись.
 
Чернишову не варто боятись казати правду. От може брати приклад із генерального директора ДТЕК Максима Тимченка, який прямо каже, що буде важко: «Ця зима, напевно, буде важчою ніж минула».

Газ трейдерів у ПСГ міг би трошки допомогти у таких ситуаціях. Але не допоможе. Класичні договори з трейдерами газу із ЄС не передбачають, а навіть забороняють підйом газу для споживачів України. Ні, звичайно, «Нафтогаз» може по «безпределу» почати піднімати цей газ. І в принципі це буде вірне рішення в кризовій ситуації. Але я думаю, що у «Нафтогазі» просто побояться це зробити. Навіть для допомоги своєму населенню. 

Юрій Корольчук
 
Коментарі (0)
Блоги