Рус Укр
ГоловнаБлогиДе вугілля, Карл?
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Де вугілля, Карл?

929
Чим ближче до холодів, тим більше вилазять проблеми у підготовці до опалювального сезону. Цього разу вже не вдається приховати дефіцит вугілля перед зимою. А немає вугілля - значить знову треба або понаднормово використовувати АЕС, або спалювати газ на ТЕ
На складах ТЕС менше 1,4 млн. т вугілля. Має бути як мінімум 2 млн. т. Шмигаль колись літом 2022 року взагалі заявляв, що до зими має бути 2-3 млн. т вугілля.
Проблеми дефіциту є наслідком близькості воєнних дій до ареалу видобутку вугілля та дефіциту транспортних можливостей в «Укрзалізниці». Це було відомо іще у лютому-березні цього року. Тому навіть не варто дивуватись, що ДТЕК Ахметова і «Центренерго» у свинячий голос кинулись імпортувати вугілля. Але єдиний коридор поставок через Польщу не дає гарантій, що поставки вугілля будуть стабільними.
Фактично, кампанія із накопичення вугілля на складах ТЕС провалилася. Хто мав би відповідати за зрив підготовки запасів вугілля? Принаймні, озвучувати і визнавати проблему повинні або у Міненерго, або у ДТЕК як найбільшого видобувника вугілля. Міністр Галущенко у вересні окреслював зменшення запасів вугілля, але робив вигляд, що за місяць проблема буде вирішена.
Але озвучує проблему не просто дефіциту, а колапсу із вугіллям формально далекий від вугільних справ Юрій Бойко, член наглядової ради «Укренерго» і вже потім радник прем'єра Шмигаля. Це, звичайно, не той Юрій Бойко, який є народним депутатом, був головою «Нафтогазу» і Міненерго. При якому до речі, колись був поставлений рекорд із видобутку вугілля за час незалежності у 2012 році, коли видобули майже 86 млн. т. Цікаво складається історія, але вугілля було точно тоді більше і на опалювальний сезон його вистачало.
У цьому році історія із обіцянками накопичити достатньо вугілля почалася у березні. Почалося все із ура-радісних заяв Міненерго, що минулий опалювальний сезон завершили із рекордними залишками запасів вугілля у 1,16 млн. т. Це дійсно дуже і дуже високий показник. У 2022 році сезон закінчили із запасами 750 тис. т. У 2021 році на кінець зими було 425 тис. т. 
Але і цей запас у 1,16 млн. умудрилися профукати Міненерго разом із ДТЕК Ахметова. За літо накопичили трохи менше 300 тис. т. При цьому ДТЕК не так і активно працював влітку, бо економив вугілля. І всю роботу звалив на АЕС, ГЕС і аварійну допомогу з ЄС.

Питання: на кого звалять все зимою 2023-2024 рр, якщо АЕС пройшли лише оперативний ремонт, ГЕС мають мізерні запаси води, а дорогою аварійною допомогою чи просто імпортом електроенергії не вирішиш питання. Приз за правильну відповідь розділяють між собою міністр енергетики Герман Галущенко і власник ДТЕК Ринат Ахметов: звичайно, що звалять все на населення, якому будуть відключати електроенергію.  

Юрій Корольчук
 
Коментарі (0)
Блоги