Рус Укр
ГоловнаБлогиЗакордонний досвід: очисні споруди в Туреччині
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Закордонний досвід: очисні споруди в Туреччині

2923
Всього в Стамбулі станом на весну 2014 року було 18 діючих очисних споруд та ще одні в стадії будівництва. Після тривалих дискусій та переговорів щодо відведення земельної ділянки, остаточне рішення про будівництво ОС Атакьой прийняли в 2007 році.

В травні 2014 року в Стамбулі відбулась VI Конференція Міжнародної Водної Асоціації для Молодих Східноєвропейських Професіоналів в Сфері Водокористування (IWA 6th Eastern European Young Water Professionals Conference).

По завершенню конференції учасників запросили на очисні споруди біологічної очистки в Атакьой, що знаходяться на півдні Стамбулу (тут і надалі "ОС Атакьой").

Червоним позначено місце розташування ОС Атакьой. Фото з буклету ISKI "Ataköy Advanced Biological and Wastewater Treatment Plant".

Загальна інформація

Водопостачанням та водовідведенням в Стамбулі займається комунальна компанія ISKI (Istanbul Su ve Kanalizasyon Idaresi), яка обслуговує більше 14 млн. стамбульців або 5,6 млн. абонентів на території 5 461 тис кв. км. 

Всього в Стамбулі станом на весну 2014 року було 18 діючих очисних споруд та ще одні в стадії будівництва. 

Після тривалих дискусій та переговорів щодо відведення земельної ділянки, остаточне рішення про будівництво ОС Атакьой прийняли в 2007 році.

Необхідність будівництва була обумовлена великими екологічними проблемами на узбережжі Мармурового моря та Золотого Рогу. Якщо в 50х роках XX століття можна було без ризиків для здоров’я купатись в районах Атакьой і Флорія, то пізніше через ріст населення в цій частині міста і відсутність очисних споруд, пляжі стали непридатними для купання. 

Будівництво тривало 2,5 роки і завершилось в 2010 році. ОС Атакьой обслуговують 2,5 млн. осіб. Вони вже зараз завантажені на 95%. Проектна потужність становить 400 000 куб.м. на добу і буде збільшена до 600 000 куб.м. після введення в експлуатацію другої черги. Вартість будівництва – 108 млн. євро.

Макет очисних споруд Атакьой. У верхньому лівому кутку запроектовані додаткові потужності другої черги.

Проектні параметри ОС Атакьой 

Вимоги до хімічних параметрів стоків, що приймаються в мережі міської каналізації:

Зважені тверді речовини – 500 мл/л.

Хімічне споживання кисню – 600 мл/л.

Біологічне споживання кисню – 300 мл/л.

Загальний вміст азоту – 60 мл/л.

Загальний вміст фосфору – 8 мл/л.

Параметри допустимих скидів після очищення стоків:

Зважені тверді речовини – 35 мл/л.

Хімічне споживання кисню – 125 мл/л.

Біологічне споживання кисню – 25 мл/л.

Загальний вміст азоту – 10 мл/л.

Загальний вміст фосфору – 1 мл/л.

Процес очищення стоків

Спершу вода проходить фільтрацію через грубу сітку шириною 50 мм. Всі тверді рештки побутових стоків (сміття, нейлон, частинки деревени і тд), що більші за 50 мм затримуються на ній. Така фільтрація необхідна для попередження пошкодження механічного обладнання очисних споруд. За добу збирається 16 куб.м. такого сміття.

Потім вода проходить через дрібну сітку шириною 10 мм. В результаті цієї фільтрації за добу збирається 13,36 куб.м. сміття.

Далі воду очищують від піску і жиру та направляють у відстійники для очищення від завісів. Заради безпечного процесу денитрифікації, всі стоки ділять на дві частини. 50% направляються на біологічно очистку, інші 50% - у відстійники.

Метою біологічної очистки є очищення води від забруднювачів завдяки використанню діяльності мікроорганізмів. В першу чергу, це робиться з метою очищення води від нітрогену та фосфору, які, потрапляючи у водойми, спричиняють ріст ряски. Ряска окрім своєї неестетичності робить водойми неприйнятними для рибальства, купання та водозабору.

Біологічна очистка стоків.

Після біологічної очистки вода потрапляє в заключні відстійники.

Первинний та вторинний іл спершу згущується в центрифугах і направляється в шість септік-тенків з потужністю 10 000 куб.м. кожен. Там, під дією ацетогенів та метанопродукуючих бактерій (35-37%), виробляється біогаз, який використовується для висушення ілу. Енергія, яка виробляється під час обробки ілу, забезпечує 30% потреб ОС Атакьой. Річний обсяг висушеного ілу за умови його використання в цементній промисловості дорівнює обсягу ілу необхідного для вироблення цементу, що був використаний при будівництві цих ОС. 

Завантаження висушеного ілу для транспортування на цементний завод.

Вода після очишення може використовуватись для зрошення парків, садів, спортивних майданчиків, доріг. Нею також можуть користуватись пожежники та деякі підприємства. 

Усунення запахів

Так як ОС Атакьой знаходяться в межах міста проблема усунення неприємного запаху потребує найоптимальнішого вирішення. З метою деорації були установлені два фільтри.

Заключення

На прикладі цього проекту можна побачити наскільки ретельно Стамбул та ISKI ставляться до збереження водних ресурсів. Згідно із заявою керівника ISKI пана професора Ахмета Деміра, після введення біологічної очистки на ще шістьох очисних спорудах, 100% скидів в Мармурове море і 99% скидів всього будуть очищенні.

Ганна Монтавон
 
Коментарі (1)
Санечка В.2
19 Червня 2014 p. 10:41
у нас на БСА японцы) турков нам и своих хватает)))
Блоги