Рус Укр
ГоловнаБлогиЗакордонний досвід: очисні споруди в Люксембурзі
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Закордонний досвід: очисні споруди в Люксембурзі

2761
Споживачі відповідного регіону сплачують за послуги, які надаються тим чи іншим Синдикатом. Таким чином, якщо на території регіону є природоохоронні водойми, витрати на очистку стоків, а отже і тарифи для населення вищі.

Станом на 2014 рік у Великому Герцогстві Люксембург проживає 440 тис. осіб, еквівалент числа мешканців становить 990 тис. Стоки від населення і промисловості приймають 200 очисних споруд, але лише половина з них може проводити біологічну очистку. Інші 100 обмежуються первинною механічною очисткою.

Такі проблеми з очисткою стоків зумовлені тим, що за будівництво та експлуатацію ОС відповідають міські та сільські громади, які в більшості своїй малочисельні і знаходяться далеко одна від одної. Крім того, наявна інфрастуктура, яка була споруджена 50-60 років тому, застаріла. В пошуці оптимального рішення були створені регіональні асоціації (Синдикати), які взяли на себе функції з обслуговування всіх населенних пунктів певного регіону.

Споживачі відповідного регіону сплачують за послуги, які надаються тим чи іншим Синдикатом. Таким чином, якщо на території регіону є природоохоронні водойми, витрати на очистку стоків, а отже і тарифи для населення вищі. Наразі в Міністерстві знаходиться пропозиція урівняння тарифів на національному рівні, щоб за додаткові заходи з природоохорони платило все населення Люксембургу.

Розподіл повноважень з водовідведення в Люксембурзі (натисніть для збільшення)

Тим не менш, Герцогство відстає від вимог до очищення стоків, встановлених Директивою ЄС про Очистку Стічних Вод. З 2006 року Люксембург сплачував штраф розміром 1 248 євро на день, який встановив Європейський Суд. Так як до 2013 року ситуація не покращилась, з листопада минулого року штраф підвищенно до 2 800 євро на день.

Загальна інформація про очисні споруди Хайдершайдергрунд

Один із Синдикатів, про який піде мова в цій статті – SIDEN (Syndicat Intercommunal de Dépollution des Eaux résiduaires du Nord). До обов’язків SIDEN входить обслуговування 42 населенних пунктів, 72 100 осіб, загальна площа обслуговування – 969 км.кв. Синдикат експлуатує 123 ОС з первинною очисткою і 62 ОС з біологічною.  

Очисні споруди в Хайдершайдергрунді (ОС ХШГ) проводять не лише біологічну очистку стоків, але і дезинфікують їх ультрафіолетом. Це унікальний і на даний час виключний проект для Люксембургу. 

ОС ХШГ, Люксембург

Перший технічний звіт з будівництва ОС в регіоні ХШГ був розроблений в 1977 році («Звіт Холінгера»). В ньому було запропоновано два основні варіанти: будівництво двох великих або багатьох маленьких ОС. В залежності від схеми будівництва додаткових мереж варіантів було чотири. 

Обговорення і розробка проектів тривала 40 років. В результаті був обраний варіант з будівництвом двох незалежних мереж каналізації, куди входило і будівництво ОС ХШГ, яке почалось в 2009 році.

Основна мета будівництва і експлуатації ОС ХШГ – захист від забруднення річки Сюре.

Так як біля ОС розташований кемпінг, важливим було питання усунення запахів та дезінфекції стічних вод. Крім того, проект 1994 року довелось суттєво змінити – наприклад, перенести розташування відстійників з південної частини ділянки на північну, тому що туристи не хотіли дивитись на очисні споруди.

УФ-дезінфекція води 

ОС ХШГ приймають від 29 до 124 л/с. Така велика різниця між максимумом і мінімумом зумовлена сильними осадами в осінньо-літній період.

Стоки спершу проходят первинну механічну очистку через дрібну сітку шириною 6 мм. Потім воду направляють на біологічну очистку. Основна мета – очищення води від нітратів та фосфатів.

Біологічна очистка стоків (натисність для збільшення)

Як вже зазначалось вище ОС ХШГ проводять заключну дезінфекцію стоків ультрафіолетом. В воду, яка протікає закритими каналами опускають потужні УФ-лампи. В результаті опромінення ультрафіолетом ДНК бактерії пошкоджується і вона гине через деякий час.

Це унікальний проект для Люксембургу. В цілому, згідно з законодавтством ЄС дезінфекція стоків не є обов’язковою для всіх ОС. Вона проводиться лише, якщо ріка, озеро чи штучний резервуар використовується для купання або водозабору в беспосередній близькості до ОС. Саме тому у випадку з ОС ХШГ дезінфекція ультрафіолетом проводиться в період з 1 травня по 1 жовтня, коли поруч працює кемпінг. Така періодична очистка дозволяє зекономити витрати на електроенергію, які є дуже високими за УФ-дезінфекції.

В усному спілкування керівник синдикату SIDEN зазначив, що, якби проект розроблявся сьогодні, доцільність проведення УФ-дезінфекції була б під великим питанням. Одна з причин – великі витрати на електроенергію.

Дезінфекція води ультрафіолетом (натисність для збільшення)

Утилізація осаду

Осад з ОС ХШГ використовується в сільському господарстві в якості добрив. В пропорції 80% + 20% його змішують з компостом і передають фермерам. 

Заключення

Люксембурзький досвід в галузі водовідведення є цікавим для регіонів, де переважають невеликі розпорошені населенні пункти. ОС ХШГ, наприклад, приймає стоки для біологічної очистки від інших ОС, які проводять лише первинну механічну. Таким чином вдається зекономити на будівництві додаткових рівней очистки на інших ОС. При виборі такого варіанту варто зважати на додаткові витрати на транспортування.

Також радує турбота про кемпінг на березі ріки не лише з точки зору безпеки купання, але і з естетичної – небажання туристів споглядати ОС.   

Ганна Монтавон
 
Коментарі (0)
Блоги