Рус Укр
ГоловнаБлоги«Розбір польотів» законопроєкту про реструктуризацію заборгованості тепловиків та водоканалів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

«Розбір польотів» законопроєкту про реструктуризацію заборгованості тепловиків та водоканалів

1741
Законопроект же настільки масштабний в грошах, що більшості навіть важко осягнути. Там не те що багато, а ДУЖЕ багато грошей.
Вчора рада прийняла за основу законопроект № 3508-д https://bit.ly/3gzTs8z. Те, що не прийняли в цілому, - добре, звичайно. Бо було б взагалі лихо. 
 
Законопроект же настільки масштабний в грошах, що більшості навіть важко осягнути. Там не те що багато, а ДУЖЕ багато грошей. 
 
***100 мільярдів гривень! *** (хоча насправді там суттєво більше. Але 100, так 100! Добре ж запам’ятовується) 
 
#3508д складний для розуміння, тому розкладу його «на атоми», - складові, які пов’язані причинно-наслідковими зв’язками: 1) які можна аналізувати окремо від інших та 2) із яких можна скласти загальну картину та 3) які можна вилучити із законопроекту, якщо вони необґрунтовані/корупційні/шкідливі та не порушивши інші «атоми».
 
Почну з норми споживання газу
 
За що ж заплатять газзбутам всі платники податків з державного бюджету (Тетчер же пам’ятаєте про податки).  
Пряма мова #3508д:
 
за «вартість обсягів природного газу, відображеної в обліку постачальників природного газу в період з 1 жовтня 2014 року до розрахункової дати в зв'язку з визнанням судами незаконними та нечинними актів Кабінету Міністрів України про затвердження норм споживання природного газу населенням без лічильників – в цілях погашення заборгованості включених до Реєстру суб’єктів ринку природного газу, в тому числі підтвердженої судовими рішеннями, які набрали законної сили, за договорами купівлі-продажу (постачання) природного газу для постачання побутовим споживачам, укладеними з акціонерним товариством "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", а також за договорами про надання послуг транспортування природного газу перед особою, що здійснювала функції оператора газотранспортної системи до 31 грудня 2019 року включно та/або особою, що здійснює функції оператора газотранспортної системи з 1 січня 2020 року».
 
Простими словами – всі українці мають доплатити газзбуту за газ, який він за більш ніж 6 років нарахував населенню без лічильників. І це все нібито з причини скасування судами постанов КМУ про норми споживання. 
 
Когось можливо і переконають на емоціях, що порушення Уряду потрібно врегулювати таким спеціальним законом і поставити крапку. Але не мене. 
 
Чому? Бо там де гроші – не місце емоціям. А там де дуже великі гроші – тим більше. 
 
Як же газзбут «умудрився» утворити борг перед Нафтогазом, що його тепер потрібно заплатити з бюджету? 
 
Найкраще це продемонструвати на прикладі сімї з трьох людей, які живуть у квартирі в районному центрі, де давно припинили централізоване гаряче водопостачання, мають лише газову плиту і не мають лічильника газу. 
 
На вулиці, наприклад, жовтень 2017. Квартир без індивідуального лічильника було тоді біля 2,5 мільйонів. 
 
Цій сім’ї приходить рахунок за газ за вересень із обсягом споживання: 3 особи по 5,4 куб.м на особу в місяць = 16,2 куб. м по 6,96 грн/куб. м = майже 113 грн . Все здавалось би правильно і по закону (https://bit.ly/3gEbLJH). Але десь за рік-два, сім’я дізнається, що їй нараховували за той місяць більший обсяг газу: 3 особи по 18,3 = 54,9 куб. м по 6,96 грн/куб. м = 382 грн. В три рази більше! І приходить рахунок від газзбуту із таким поясненням (на фото). 
 
І це все відбувалося протягом ШЕСТИ років для мільйонів споживачів. В результаті споживачам було «намальовано» віртуальних боргів на мільярди гривень. 
 
Як же так сталося? 
 
Ось тут давайте без емоцій, а технічно і як мало б бути по законодавству.
 
1. Нарахування за газ робить газзбут на основі даних про обсяг споживання, які надає ОБЛГАЗ. Завдання газзбути помножити обсяг газу на його ціну. 
2. Якщо у споживача немає лічильника, то ОБЛГАЗ нараховує обсяг спожитого газу за ЧИННИМИ в розрахунковому місяці нормами споживання. 
 
А в реальності було так:  
 
1. Облгаз робив нарахування обсягу споживання не за чинними в цьому місяці нормами споживання, а за більш високими НЕЧИННИМИ нормами споживання (https://bit.ly/3gsjADu).  Облгаз порушив закон! 
2. Газзбут не використовував дані облгазу про обсяг споживання, а робив нарахування споживачам за ЧИННИМИ в цьому місяці нормами споживання. Газзбут те ж порушив закон, бо мав брати дані облгазу. 
3. На газзбуті В РЕЗУЛЬТАТІ ПОРУШЕНЬ ЗАКОНОДАВСТВА облгазом і самим газзбутом сформувалась штучна заборгованість споживачів. 
 
Спостережливий читат може сказати, що ті ж “знижені норми споживання” були визнані судом незаконими і тому облгаз мав право не нараховувати за ними обсяги. А от і ні, бо на момент нарахування знижені норми споживання були чинними, а визнають Їх незаконними лише в майбутньому. 
 
Інший читач скаже, що газзбут прямо таки благодійник, бо нараховував споживачу менші суми для сплати – за низькими нормами споживання. А от і знову ні, бо газзбут не мав свого газу і не купував його на ринку для перепродажу його населенню, а де-факто брав його в Нафтогазу в рамках ПСО і не платив за нього, тим самим перекладаючи проблему на Нафтогаз. Газзбут не страждав. 
 
Але й це звичайно не все. Облгаз завищуючи обсяги споживання населенням отримував в свої газові мережі від Нафтогазу газу більше ніж це було передбачено законодавством. І всі ті стенання облгазів у ЗМІ, що вони страждають від зниження Урядом норм споживання та утворення у них небалансів газу, - відверта маніпуляція і брехня. 
 
Тому тут не закони типу #3508д потрібно приймати, а розслідувати хто і як в облгазах та газзбутах всі ці роки порушував законодавство. Але розслідувати потрібно не лише ці порушення, а й те хто і як допустив прийняття незаконних рішень Уряду, бо де-юре незаконним рішеннями було нанесено шкоду всім суб’єктам ринку газу.
 
Більше того, шкода не лише пряма, а й опосередкована. Бо шість років “діяльності” уряду зі зниження норм споживання під палкими гаслами «турботи про споживача» та «боротьби з олігархами» були імітацією бурхливої діяльності. Шість втрачених років. Шість років демотивації споживачів ставити лічильники, бо їх вводили в оману, що норми споживання нібито низькі. І вбивали мотивацію мати лічильник газу. 
 
Ось такі дуже дорогі прості рішення! А #3508д – не рішення цієї проблеми, а її приховування без притягнення до відповідальності причетних та без висновків на майбутнє. Для цього не потрібні спеціальні закони, все є в діючому законодавстві. 

 

Олексій Хабатюк
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
16 Червня 2021 p. 18:59
У травні 7 діб не було гарячої води; це "Євро-Реконструкція", Дарницький район. Але плату за гарячу воду нарахували у !,5 рази більшу за нормативну. Це тому що перерахунок (по причині відсутності гарячої води ) не відняли від основної суми, а навпаки, додали.-------------------------У якій ще країні можливий такий маразм: постачальник компослуги нараховує додаткову плату за те, що він цю компослугу надавав не повний місяць, а з перебоями.
Коля Пухов
06 Липня 2021 p. 01:21
Щодо холодної води ("АК Київводоканал") , то від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. У спекотні дні поливають переважно ввечері.--------------------------------------------- Потім ця витрачена на полив вода розподіляється на споживачів, квартири яких без індивідуальних лічильників води. Це очевидна несправедливість. Чому усІ цІ поливання - виливання води на вулицю не за рахунок УСІХ мешканців будинку?------------------------------------------------------А хто повинен встановлювати лічильники води у квартирах? Вимірювання кількості проданого кожному покупцеві товару ( а компослуга - це товар) покладається на продавця, а не на покупця. Тобто, лічильники води у квартирах має встановлювати надавач компослуги, а не споживач.-------------------------------------Отже, допоки постачальник не встановить квартирні лічильники води, плата за воду для квартир без лічильників має нараховуватись згідно норм споживання, а не за так званим будинковим лічильником.
Блоги