Рус Укр
ГоловнаБлогиПріоритетність енергозбереження в різних частинах системи теплопостачання
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Пріоритетність енергозбереження в різних частинах системи теплопостачання

3476
Стратегічний погляд на економіко-технологічну частину теплової модернізації ЖКГ

В Донецьку на круглому столі по енергозбереженню в ЖКГ була дискусія про пріоритетність в різних частинах системи теплопостачання. Викладу своє бачення цього питання.

Як відомо, система теплопостачання складається з трьох частин:

1.      Генерація (енергоефективність залежить від характеристик котла, його ККД).

2.      Транспортування (енергоефективність залежить від характеристик тепломережі).

3.      Споживання (енергоефективність залежить від характеристик огороджувальних конструкцій будинку).

Загалом вважається, що найбільш економічно пріоритетним заходом є енергозбереження в генерації (простіше кажучи заміна старого котла на новий з ККД не меншим за 92%). Чому? Термін окупності заміни котла становить 4 роки, натомість термомодернізація огороджувальних конструкцій будинку окупається орієнтовно за 15 років. Термін окупності заміни старих тепломереж на попередньо ізольовані може бути достатньо різним.

Подивимось на це питання системно і усебічно. Почнімо з простішого.

Якщо замінюється тепломережа, то окупність її заміни на попередньоізольвану потрібно рахувати, виходячи з того, яким є нинішній стан старої тепломережі. Якщо вона є вкрай зношеною й відтак перспектива масових її проривів є цілком реальною впродовж вже наступного опалювального сезону, то термін окупності її заміни – не більше року (оскільки «альтернативою» заміни в цьому разі є від’єднання споживачів від теплопостачання). Можливим варіантом в цьому разі може бути відмова від тепломереж шляхом переходу на місцеве опалення (доцільно для нещільної забудови).

Якщо порівнювати ефективність заміни котла і термомодернізації будинку, то слід пам’ятати, що критерієм економічної ефективності проектів є не лише лаг (термін окупності), а й парето-ефективність. Що це таке? Співвідношення затрачених зусиль і отриманого ефекту впродовж усього очікуваного терміну експлуатації реалізованого проекту. Так от, за критерієм парето-ефективності термомодернізація будинків є не менш економічно доцільною за заміну котлів і тепломереж. Чому? Тому що завдяки термомодернізації будинків:

Ø  Зменшується тривалість опалювального сезону (оскільки в енергоощадному будинку потреба в опаленні починається зі зниження температури зовнішнього повітря до 5 ºС замість 8 ºС).

Ø  Зменшується споживча потреба в подачі теплової енергії в опалювальний період.

Ø  Збільшується тривалість експлуатації будинку (оскільки стіни не промерзають).

Таким чином, якщо брати до уваги часовий проміжок не декілька років, а кілька десятиріч, то очевидним стає те, що потрібна одночасна або майже одночасна модернізація усіх трьох частин системи теплопостачання.

Станіслав Жуковський
 
Коментарі (2)
Михаил1
19 Березня 2013 p. 10:07
Если с чего-то и начинать, то с транспортировки. Но, понятное дело, денег на это не напасешься, потому и остается только 2 варианта - купить новый котел, а жильцам - утеплить стены.
Sergiy2
19 Березня 2013 p. 10:37
Приймаємо негайно в цілому закон ,,Про енергоефективні будівлі (проголосований в другому читанні) На підставі його норм необхідна програма комплексної термомодернізації будинтів. Потім перспективний енергетичний баланс населеного пункту. І тільки тоді прийняття рішення щодо заходів в сфері теплопостачання, яка дійно на крок пізніше буде модернізуватися.При ситуації навпаки ,,пар вийде в трубу,,
Блоги