Рус Укр
ГоловнаБлогиЗменшили вартість гігакалорії тепла
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Зменшили вартість гігакалорії тепла

1836
Під фінал своєї кар´єри Гройсман вирішив таки навести лад у повному безладі тарифування комунальних послуг.

Попри своє бачення «вільного ринку», яке на його думку базується на «неконтрольованості цін», що він називав, разом з Кубівим, невтручанням у цінову політику, як один з проявів сучасного розуміння економіки - він, фактично вручну встановив межу вартості однієї гігакалорії!

Тим самим Гройсман, нарешті повернувся з блукань до реалій сучасного розуміння цінової політики, яке описується багатьма свідомими сучасними економістами. 

26 червня 2019 року була прийнята Постанова Уряду про встановлення граничних цін на тепло – про це нам пишуть на сайтах Мінюсту та Економічної Правди. І дійсно, читаючи статті там, ми бачимо посилання на калькуратор, який розташований за даним посиланням: https://minjust.gov.ua/pages/calc-service

При допомозі простого введення вашого тарифу та площі опалення вашого помешкання ви можете побачити як суму економії так і загальну суму яку вам мали нарахувати за опалення квадратних метрів вашої оселі якби ви спожили одну гігакалорію в місяць. 

Як це все чудово!! 

Але знову я хочу трохи пройтись сірником з дьогтем по реаліям сучасної теплової України та вказаних зменшень вартості.

Перше – це соціальна норма. Пригадаймо.

Аби зменшити вплив коммунальної корупції та захистити споживачів (а точніше бюджетні витрати на соціалку) були прийняті соціальні норми, зокрема на тепло. 

Комусь ці соціальні норми не сподобались через «недосконалість» і тому були проштовхнуті «знижуючі коефіцієнти», які для кожної області мали свій певний відсоток від даних соціальних – рівних для всіх – норм. І вийшло що вітти саму соціальну норму почали зменшувати майже вдіччі, зокрема для Рівненською області (пишу це не тому що тут мешкаю, а тому що пан Петренко з Мінюсту привів дану область як приклад, самого зухвалого ставлення дл формування ціни тарифу!).

У нас, розумних людей, виникло питання потреби самого терміну соціальна норма?! Невже не можна було одразу зменшити соціальну норму вдвіччі та показати всьому світові, що українці можуть жити не тільки при свічках, але біля них грітися – хіба нам звикати?

А зраділі тепловики та інші комунальники почали «ганять послуги».

Тобто почали дописувати неіснуючі по факту дії, які видавались за надання кількості послуг більше ніж передбачено соціальною нормою?!

У населення, яке фактично майже все сидить на субсидії, одні з боку факту оформлення даного виду соціальної гарантії, а інші просто самотужки «гарантувавши» собі рівень споживання навіть нижче за соціальну норму зменшену на знижуючий коефіцієнт – сталися борги! 

Зокрема тепловики подають теплоносій з одним і тим самим тиском в багатоповерхівки що в 9 поверхів що в три, що в пять!!

Але в кожній висоті є свій робочий тиск – це тиск при якому досягаються отпимальна швидкість руху теплоносія (гарячої води) та швидкість віддачі тепла.

Тому коли в девітиповерхівці все нормально і споживання не перевищує соціальну норму знижену на коефіцієнт, то в будинках меншої висоти лічильники рахують «надлишкові» гігакалорії.

Тому що теплоносій рухається  швидше. 

Чи може теоретично чи практично різнитися у кількості споживання гігакалорій на метр квадратний? не може!
При відсутності в будинках протікання системи та витікання комусь у ванни - кількість споживання в кожній багатоповерхівці має бути майже однаковим не залежно від поверху.

Чому так? А тому що: 

Друге – температурний режим, він же Графік.

ПО-закону все залежить від добових температур. Якщо холодно тобто термометр показує якусь мінусову позначку то температура теплоносія має бути відповідна.  

Зокрема в України нині частіше застосовується температурний режим 95-70. Це означає що при дуже великому холоді (це все є в інтернеті не буду перегружати ваш мозок) котельня має гріти воду що подає в систему опалення до 95 градусів, а з вашого будинку має повертатися на котельню ця сама вода вже охолола до 75 градусів. От за цю різницю у 25 градусів ви маєте заплатити, помноживши її на кільксть води (об´єм), який пройшов через ваш будинок по кожній вашій батареї за норму часу – годину, день, ніч та інше. 

Загальну кількість використаного вами тепла у місяці, що минув поділять на загальну кількість опалювальних метрів у вашому будинку і виведуть вартість за один квадратний метр.
Потім цю суму помножать на кількість саме ваших квадратних метрів у квартирі і ви отримаєте платіжку у якій буде зазанчено скільки ви винні за минулий місяць. 

В чому тут дьоготь? А в тому що у Росії діє законна норма, що виробник тепла НЕ МАЄ ПРАВА ПОСТАВИТИ ВАМ БІЛЬШЕ НІЖ СОЦІАЛЬНА НОРМА!!

Тобто він повинен дотримуватись виключно графіка та ІНШИХ складових, а саме:

різниці температур саме у вашій оселі – 20 градусів для всіх, та 18 градуси для кутових квартир

І різниця температур при вході у багатоповерховий будинок має це показувати: ввійшло 50 градусів а має вийти 30 градусів. 20 – градусів ви маєте спожити.

Якщо ви споживаєете більше ТО ВИ ЗА ЦЕ НЕ ПЛАТИТЕ!!!

Тому що це справа самих тепловиків. Подали більше – нема ні премії ні можливо зарплат.

а якщо вони подадуть менше тепла (аби набити в кишеню трохі)?

То за це в Росії передбачений ШТРАФ!!

Тобто знову винні тепловики!! 

Так, в них є пений коридор для коливань але він ніяким чином не відображається саме на соціальній нормі споживання населення. 

І для того аби там, в Росії, дійти до спільного оргазму (консенсусу), слюсарі: беруть, заварюють поперек труби при вході у ваш окремо узятий будинок, наглухо металом; потім беруть інженерні розрахунки отвору у даному зварюванні та для надійності біжать у найближчий сортир, підтираючись саме цим розрахунком: і, «на лєгкє» при допомзі півмілімітрового свердла свердлять свою першу дірку в металі.  

Потім пускають воду та проводять заміри роботи лічильника тепла. Якщо швидкість мала і надто сильно остужує теплоносій, беруть сверло трохи товще – 1мм- і знову все те саме.

Поки не буде досягнуто консенсусу. Правда чого гріха таїти під час цієї виснажливої роботи слюсарі просять інженерів ще зробити додаткові розрахунки аби було чим підтертися наступного разу, під час відпочинку). 

І ось так досягаєть «баланс»  між потребами організму людини у теплі та доходами тепловиків.

А що в нас??

Ось вам приклад з Рівненської області мого рідного села обласного значення - Костопіль.

Опалювальний сезон 2017-2018 років ми завершили при вартості однієї гігакалорії 1542 гривні

Новий опалювальний сезон 2018-2019 років ми почали вже при вартості гігкалорії у 1915 гривнів!

А платіжки за лютий прийшли при вартості гігакалорії у 2021 гривня!!! 

І цього Костопільській Міській Раді та недолугим працівникам там виявилось замало (із жадібності) і вони прийняли на розгляд нову формулу по якій одна гігакалорія мала коштувати вже приблизно 2600 грн!! А для бюджетних установ всі 2638 грн!!
Фото надається. 

Як бачите нам ще є де удосконалювати. Але коли нема можливості розуміти, то доводиться відходити від «принципів економіки» та робити контроль над ціною, що і провів пан Гройсман. 

Дякую всім за увагу.

Почитайте статтю ще раз – додайте мені рейтингу.

Бо в провінції так сутужно…

Сергій Бовикін
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
04 Липня 2019 p. 21:04
"...Гройсман вирішив таки навести лад у повному безладі тарифування комунальних послуг."----------------------------------Та вже мабуть кожен знає, що не тарифи і ціни зростають, а просто знецінюються українські гроші - лише зовні це виглядає як підвищення цін і тарифів.---------------------------------------Гройсман може зупинити інфляцію гривні?
Блоги