Рус Укр
ГоловнаБлогиЗабезпечення Криму електроенергією: "ТАК" чи "НІ"
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Забезпечення Криму електроенергією: "ТАК" чи "НІ"

3376
Дуже не подобаються "шапкозакидательские" заяви політиків відносно забезпечення Криму електроенергію на кшталт, що це блеф Путіна і це не можливо.

 І не важливо чи це вони дійсно так думають, чи це їм потрібно так сказати.

1. Зрозуміло, що "закинути" в Крим 1-1.3 ГВт з Тамані ось так помахом чарівної палички не вийде. Не готова інфраструктура ні на стороні Криму, ні настороні Тамані, і не має самих кабельних переходів через протоку. Як і не має таких вільних генеруючих потужностей в ОЕС Юга РФ чи достатніх потужностей перетоку з сусудніх ОЕС.

2. Зрозуміло, що перша лінія кабельного переходу 220 кВ через протоку із терміналами в Криму (із заходом на існуючу ПС Камиш-Бурунської ТЕЦ) та Тамані (із заходом на РП 220 кВ "Тамань") НЕ зможе закрити потреби ВСЬОГО Криму. На СЬОГОДНІ це 100 МВА із підняттям до 200 МВА.

Мале це чи багато? Не суть важливо, оскільки для Путіна це елемент пропаганди та іделогічної роботи методом "малих кроків".

3. Розмови про те, що в ОЕС Юга РФ не має вільної потужності на СЬОГОДНІ для запуску перших ліній на КРим не обгрунтовані.

Для початку варто згадати, що за масштабов ОСЕ Юга це ПОЛОВИНА всієї ОЕС України!!!

Дійсно ОЕС Юга енергодефіцитний район. Але дефіцит закривається перетоками з ОЕС Центра та ОЕС Срєдней Волгі. При цьому пікове споживання ОЕС Юга біля 13 ГВт при дефіциті 0.6-0.8 ГВт (або біля 5%). Додатковий перетік на Крим в 200 МВт в пікові години - це лише 1.5% пікового споживання із в ОЕС Юга. Воно не буде критичним для ОЕС Юга на СЬОГОДНІ.

4. Будівництво газових ТЕС (ПГУ) біля Севастополя та Сімферополя загальною потужністтю 940 МВт це "довга пісня" (на 1.5-2 роки) ціною щонайменше в 1 млрд євро (разом із газопроводами). Для них потрібно будівництво нових газопроводів та нові ресурси газу на щонайменше 0.5 млрд м3 на рік. Чи будуть ТЕС збудовані? Важко сказати, тому що разом із інфраструктурними об'єктами по їх обв'язці, вони більш довготривалі та на порядок складніші ніж перша черга "енергомоста".

В контексті ПГУ є більш важливі деталію, які має "відпрацювати" Україна. Це питання санкцій до підряників ("Технопроекспорт") та постачальників основного обладнання - газової турбіни ("Сіменс тенології газових турбін", 65% якого належить Siemens AG).

5. Будівництво масштабних об'єктів (ЛЕП, ПГУ, магістральні газопроводи) це "чудова" нагода Путіна для ідеологічної обробки населення як Криму, так і РФ. Індустріалізація СРСР тому приклад. Навіть, якщо при цьом буде вкрадено ще два бюджети цих об'єктів.

Можна ще довго перераховувати, але важливо те, що не варто будувати свою стратегію на ідеї "в Путіна нічого не вийде". Просто згадати слова із пісні Слєпакова "А что если НЕТ?". Тому варто думати "А что если ДА?", та що зробити для того, щоб стало НІ, чи ДА стало плюсом у майбутньому.

Це лише моє бачення і не претендую на істинну в останній інстанції.

Олексій Хабатюк
 
Коментарі (0)
Блоги