Рус Укр
ГоловнаБлогиВрятувати ЖКГ може постійно діюча комісія, яка працює за принципом: «влада + територіальна громада»
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Врятувати ЖКГ може постійно діюча комісія, яка працює за принципом: «влада + територіальна громада»

2894
Реформування житлово-комунального господарства є одним із пріоритетних напрямків діяльності державної влади України. Але на місцях цей процес відбувається невиправдано повільними темпами, а деколи взагалі гальмується, що відбивається на рівні життя людей.

 Крім того, мало хто з цих людей в нашій країні у споживача є не тільки обов'язки щомісячно оплачувати рахунки за «комуналку», але й право вимагати належної їх якості.

В результаті,  ЖЕКи просто за фактом свого існування роблять людей своїми боржниками. І судова система регулярно захищає такий стан справ. Люди роками намагаються з’ясувати в експлуатуючих організацій, а скільки ж вони витрачають на обслуговування будинку, що саме входить до цього обслуговування і за якими цінами. 

Не реформоване ЖКГ вже не просто створює незручності, а й дедалі більше загрожує життю та здоров’ю українців. Наприклад, у вигляді невчасного вивезення сміття чи обдертих під’їздів, відключень гарячої та холодної води, електроенергії чи затягування із підключенням до теплопостачання. Останнім часом об’єкти ЖКГ дедалі частіше несуть загрозу здоров’ю і навіть життю громадян: аварійні ліфти, що падають разом із пасажирами; прориви теплотрас та систем водопостачання, які призводять до провалів під землю людей та автомобілів; замикання проводки та обриви кабелів високої напруги, які так само становлять загрозу пожеж та враження струмом. Не кажучи уже про таку давно відому річ, як невідповідність світовим стандартам якості питної води у низці населених пунктів.

Змінити ситуацію можуть лише відмова від популізму й правильне поєднання зусиль держави та громадянського суспільства.

На моє переконання, тільки різкі зміни, болісні реформи можуть врятувати українське ЖКГ.

Реформування ЖКГ має розпочатись із створення постійно діючою комісії (система: влада + територіальна громада) по контролю за якістю надання послуг, формуванню тарифів та будь-якого іншого впливу на функціонування житлово-комунальної сфери.

Я вважаю, що сьогодні така комісія конче необхідна, адже по-іншому не побороти корупційні схеми в ЖКГ, які розробляються роками. Чиновники та депутати обкрадають людей та свою державу (субсидії)! Сьогодні вони вкрадуть 100 тисяч гривень, що призначались на водоочисні приладдя, а завтра ми питимемо брудну воду із шкідливими домішками.

Нездоланне бажання грошової вигоди чиновників всіх рівнів призвело до занепаду такої важливої для кожного українця сфери - ЖКГ.

І тільки комісія, що складатиметься із 30% представників контролюючих органів (відділ цін, антимонопольний комітет, прокуратура, міліція…), 50% із представників територіальних громад та 20% із представників міської влади (департамент ЖКГ, керівники ЖЕКів) зможе контролювати життєдіяльність цієї сфери.

Комісія налагодить та відпрацює єдині підходи до корегування конфліктних ситуацій, що в скорому часі позначиться на спадаючій кількості скарг та заяв від споживачів, допоможе уникнути судових суперечок та ін..

Постійно діюча комісію зуміє контролювати процес надання житлово-комунальних послуг, що в результаті, підвищить їх якість.

А головне, споживачі зможуть, нарешті, довіритись ЖЕКам, адже їх роботу строго контролюватиме комісія, куди ввійдуть самі споживачі.

Саме активна територіальна громада стане тим локомотивом, який зможе провести ефективне і менш безболісне реформування ЖКГ.

Виктор Малиновский
 
Коментарі (0)
Блоги