Рус Укр
ГоловнаБлогиВласникам квартир в ОСББ та ЖБК: як економити тепло та гроші
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Власникам квартир в ОСББ та ЖБК: як економити тепло та гроші

4667
Ця стаття містить основну інформацію про те, де наші будинки втрачають тепло, яким чином ці втрати звести до мінімуму і за який час наші інвестиції окупляться. Прочитайте, проаналізуйте, зберіть сусідів і визначтесь: що ви зробите у своєму будинку.

Мені добре відомі всі ті труднощі та потреби, які вам трапляються при утриманні своїх будинків у порядку та створення в них комфортних умов. Перше власне житло ще у 70-хх роках мої батьки самі будували в житлово-будівельному кооперативі. Досі пам’ятаю, як просто на кухні збиралися члени правління та вирішували проблеми будинку, які назріли. Думали над тим, як полагодити дах, облаштувати під’їзд чи подвір’я. Пізніше, коли з дружиною придбали свою квартиру, практично відразу зібралися з сусідами та утворили ОСББ.

Повага до людей, які не очікують на милостиню від держави і багато років своїми силами утримують власне житло, спонукала запровадити в Черкасах у 2008 році Програму підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Тоді ми були першими в Україні. За цей час із бюджету міста на капітальні ремонти в ОСББ спрямували понад вісім мільйонів гривень.

Упродовж останніх кількох місяців до мене як до міського голови ледь не щодня звертаються голови ОСББ та ЖБК. Кожного з них турбує єдине питання – як зменшити витрати на опалення? І чим місто може допомогти вашому будинку?

Навесні уряд приголомшив українців новими тарифами. Ще вісім років тому я прогнозував, що газ коштуватиме 400 доларів, а дотації для населення будуть зменшуватися. На жаль, до моїх слів тоді ставилися скептично. І не поспішали утеплювати оселі.

Зараз чимало політиків-популістів один поперед одного знову обіцятимуть вам зниження тарифів та збільшення субсидій. Не вірте. Цього ніколи не відбудеться. Хоча б тому, що в держави вже немає на це ресурсів. Тому наше спільне завдання – уникнути нераціонального використання тепла. Місто і «Черкаситеплокомуненерго» за останні роки провело колосальну роботу, щоб скоротити втрати в мережах із 20-25% до 7,5%. Для цього замінили понад 50 км старих труб на сучасні термоізольовані.
Але всередині наших будинків втрати залишилися й сягають близько половини тепла, яке заходить у будинок. Особливо у панельних будинках та викладених із силікатної цегли. Якщо ми усунемо ці втрати, то платити будемо вдвічі менше.

Сьогодні існують як державна, так і міська програми, які допоможуть ОСББ і ЖБК втілити енергоефективні заходи. Зверніть увагу, що скористатися ними можуть не лише мешканці ОСББ, як це було раніше, а й ЖБК.

Державна програма підтримки енергоефективних заходів передбачає відшкодування 40% від вартості матеріалів та обладнання. За цією програмою ОСББ також може отримати кредит в «Ощадбанку», «Укргазбанку» чи «Укрексімбанку». Ще 40% вартості матеріалів відшкодовує міська програма підтримки ОСББ. Якщо мешканці будинку вирішать взяти кредит на енергоощадні заходи, то половину відсотків, нарахованих за користування позикою, їм компенсує міський бюджет.

Наостанок зауважу, що ці заходи не лише зменшать втрати тепла, але й зроблять проживання у будинку комфортнішим. Буде тепліше взимку і прохолодніше влітку, гаряча вода буде дійсно гарячою і завжди «біля крану», зменшиться кількість поривів у внутрішньобудинкових мережах.

ДЕ НАШІ БУДИНКИ ВТРАЧАЮТЬ ТЕПЛО?

1. «Перетопи» в теплі дні

На початку та наприкінці опалювального сезону, а часом і в теплі зимові дні, в оселях стає занадто спекотно. Щоб охолодити приміщення, ми вимушені відкривати вікна. Таким чином дороге тепло, за яке ми платимо, гріє вулицю. Система теплопостачання, яка нині існує, не дозволяє регулювати подачу
тепла в будинки залежно від погодних умов. Це проблема не лише Черкас, а й усіх міст України.
Сьогодні в більшість черкаських будинків подача тепла та гарячої води здійснюється від центральних теплових пунктів (ЦТП). У повсякденному житті ми їх називаємо «бойлерними» (мал. 1).

osbb_img1

До одного ЦТП підключено багато різних будинків – це і так звані «хрущовки» на 5 поверхів, і панельні висотки. Як результат, щозими маємо ситуацію, коли в одних будинках батареї ледь теплі, а в інших – усе навпаки. Аби в останньому будинку цього «ланцюга» підключених до ЦТП будинків забезпечити температуру +18° C, у першому вона має триматися на рівні +26° C.

Великим недоліком ЦТП є вдвічі вищі втрати тепла при транспортуванні. Адже саме в «бойлерній» відбувається підігрів гарячої води. І до кожного будинку йдуть дві мережі – опалення і гарячої води. На кожній є неминучі втрати. Для забезпечення циркуляції теплоносія в такому довгому ланцюгу доводиться тримати підвищений тиск в усій мережі і в кожній нашій батареї. А це призводить до швидшого зношення труб і частих поривів.

osbb_img2

І останнє. Насоси ЦТП не можуть забезпечити якісну циркуляцію гарячої води всередині кожного будинку. Тому нам часто доводиться «спускати» кілька літрів, перш ніж вода в крані потеплішає. А за цю воду доводиться платити (мал.2).

Вирішення:
Встановити в будинку індивідуальний тепловий пункт (ІТП)

Усунути всі ці недоліки та ще й відкрити низку нових переваг дозволяють індивідуальні теплові пункти. Перші ІТП у Черкасах ми почали встановлювати в 2012 році, нині ними облаштовані 103 житлові будинки. За минулий опалювальний сезон мешканцям цих будинків вдалося заощадити 21,3 % тепла, а це близько 8 млн. грн.

Теплоносій подається в будинок однією мережею, безпосередньо від магістралі. Менше поривів і втрат при транспортуванні. Немає перших і останніх будинків у ланцюжку. Підігрів гарячої води відбувається в самому будинку. І система опалення, і система гарячого водопостачання мають циркуляційні насоси, які забезпечують рівномірнішу подачу цих послуг до кожної квартири.

osbb_img3

ІТП має автоматичне погодне регулювання, яке зменшує подачу тепла у теплі дні. І, нарешті, ІТП оснащений лічильником тепла. Ви платите лише за те тепло, яке фактично використали.

Переваги ІТП:

  • тримає мінімально необхідний для циркуляції тиск і таким чином знижує ризик поривів у мережах і на батареях. Вони слугуватимуть довше;
  • рівномірно постачає тепло для кожного стояка в будинку;
  • обліковує тепло, яке «зайшло» в будинок. Ви платите виключно за фактично спожите тепло;
  • автоматично регулює подачу тепла залежно від погодних умов. Якщо на вулиці тепло, ваші батареї грітимуться рівно стільки, скільки вам буде необхідно для комфортного перебування в
    приміщенні;
  • цілодобово циркулює гаряча вода. Тепер зранку вам не потрібно «спускати» з крану воду, щоб потекла тепла, ще й платити за це;
  • не треба ставити окремий лічильник гарячого водопостачання в майбутньому;
  • зменшує витрати тепла в середньому на 15-20%.

osbb_img4

2. Нерівномірний розподіл тепла

Типова для радянської забудови ситуація – вертикальна система подачі тепла. Із підвалу вгору виводиться стояк, до якого підключені батареї. У«перших» квартирах на стояку взимку температура повітря тримається на рівні 24-26° С, тоді як у «останніх» – ледве 16-18° С. Як результат, одні мешканці відкривають вікна,
натомість іншим доводиться вмикати електричні прилади обігріву й збільшувати свої рахунки за електроенергію. Загалом, усім сусідам некомфортно й усі платять зайве. Усунути цю проблему можете лише ви самі спільно зі своїми сусідами по стояку.

Вирішення:  Встановити автоматичні регулятори тепла на батареях.

Це дозволить збалансувати подачу теплоносія. Кожен зможе виставити комфортну для себе температуру. У мешканців «перших» квартир температура зменшиться, а в «останніх» – навпаки, зросте.

osbb_img5

Загальна економія для будинку не надто велика – 3-5%, але комфорт суттєво зросте. Для більшої економії ви можете «прикручувати» регулятор у тій кімнаті, якою тривалий час не користуєтесь.

3. Втрати тепла через вікна

Старі вікна пропускають тепло як через скло, так і через рами, які не щільно притискаються одне до одного. Часто тепло виходить з оселі в місцях, де рама примикає до стіни будинку.

Вирішення:  Замінити старі вікна.

Замінювати вікна варто з обов’язковим утепленням внутрішніх і зовнішніх укосів. Фахівці радять ставити двокамерні вікна (на фото) (можна з додатковим енергозберігаючим напиленням). Профіль для рами краще використовувати дерев’яний (але це дорожче) або пластиковий п’ятикамерний. Використання менш якісних матеріалів – викидання грошей на вітер. Ви не отримаєте бажаного ефекту. Важливо облаштовувати у віконній рамі вентиляційні клапани. Інакше зайва волога не буде відводитися з оселі. А це ризик появи плісняви і грибка.

4. Втрати тепла через стіни

Найкращий будівельний матеріал для стін – червона цегла. Але, на жаль, більшість черкаського житла споруджено із залізобетонних панелей або силікатної цегли, які дуже погано тримають тепло. Ми втрачаємо через стіни до 40% тепла. А в спекотні літні дні такі стіни перетворюються на стінки сауни.

Вирішення:  Утеплити фасад.

Будинок треба «одягнути» в теплоізоляційний одяг, перетворити на термос. Найкращий утеплювач – мінеральна вата. Із огляду на термін служби, теплоізоляційні властивості, негорючість. Проте вона має одну ваду – високу ціну. Тому частіше використовують пінопласт.

osbb_img6

При утепленні фасаду важливі 4 моменти:

  • Товщина утеплювача. Для економії коштів часто використовують утеплювач товщиною 5 см. Насправді для наших кліматичних умов рекомендується не менше 10 см. Ви заплатите ті самі кошти за виконання робіт, трохи більше – за матеріали, але на теплі і комфорті виграєте більше.
  • Протипожежні розриви. Пінопласт чудово горить і виділяє при цьому надзвичайно їдкий дим. Для запобігання пожежам і жертвам слід через кожні два поверхи по всьому фасаду облаштовувати протипожежні пояси із мінвати.
  • Суцільне утеплення. Утеплювати варто увесь будинок відразу. Принаймні, цілу стіну. «Клаптикове» утеплення не дасть результату. Уявіть собі термос, який лише частково має стінки. Чи триматиме він тепло?
  • Утепліть цоколь і фундамент. Через стіни підвалу і фундамент будинок втрачає понад 10% тепла. Зробіть це разом із фасадом.

osbb_img7

5. Втрати тепла через дах

Із радянських часів нам залишилися плоскі дахи з м’яким покриттям (рубероїд або подібні матеріали). У наших кліматичних умовах такі дахи потребують ремонту кожні 3-5 років. Через них будинки втрачають до 20% тепла. При наявності технічного поверху – близько 10%.

Вирішення: Відремонтувати та утеплити дах або облаштувати шатровий дах.

osbb_img8

Найкраще рішення – облаштувати шатровий дах або мансардний поверх. Такий дах дозволить вирішити одразу кілька проблем – припинити нераціональні втрати тепла та десятками років не повертатися до його ремонту. Якщо ж ОСББ чи ЖБК залучить інвестора для будівництва мансарди – це не лише вирішить проблему утеплення і постійного ремонту даху, а й забезпечить будинку додаткове джерело надходжень коштів.

ТИПОВI ПОМИЛКИ ПРИ УТЕПЛЕННІ БУДИНКІВ

Утеплення будинку без встановлення ітп

За заміну вікон й утеплення фасадів бажано братися вже після того, як у вашому будинку запрацює індивідуальний тепловий пункт (ІТП), будуть встановлені регулятор та лічильник тепла. Інакше в
таких оселях стане значно тепліше, утім, ніякої економії грошей вам це не принесе. Ви продовжуватимете платити не за фактично спожите тепло, а за квадратні метри, які опалюються.

Правильно: Встановити ІТП і тільки після цього утеплювати будинок.

Встановлення тільки лічильника тепла

Сам по собі лічильник теплової енергії – без ІТП та утеплення – не призводить до економії. Він лише констатує обсяги споживання тепла. Більше того – цілком ймовірно, що за лічильником ви почнете
платити за тепло більше. Особливо, якщо ваш будинок споруджений з панелей або силікатної цегли.

Правильно: Встановити ІТП, у крайньому випадку – лічильник з регулятором.

Утеплення фасаду без заміни вікон

Якщо ви взялися за термомодернізацію свого будинку, пам’ятайте спершу потрібно замінити старі вікна на склопакети, а вже потім здійснювати безпосереднє утеплення фасадів. У протилежному випадку ви не зможете забезпечити якісне примикання між рамою вікна та стіною. Оскільки це призведе до того, чого намагаємося
уникнути – втрат тепла.

Правильно: Замінити вікна і тільки після цього утеплити фасад.

«Клаптикове» утеплення будинку

Одна з найпоширеніших помилок та небезпек – це «клаптикове» утеплення будинку (одна або декілька квартир). «Клаптикове» утеплення зовнішніх стін багатоповерхівок не тільки має неестетичний вигляд, а ще й приховує чимало небезпек. По-перше, ви не отримаєте очікуваної економії тепла. По-друге, при подальшому утепленні існує ризик, що стики між «клаптиками» будуть не герметичними. По-третє, при такому утепленні не роблять протипожежні розриви. Особливо шкідливе «клаптикове» утеплення на панельних будинках. Утеплювач закриває міжпанельні шви. Але в них продовжує потрапляти волога через шви з верхніх поверхів. Через це з’являтиметься грибок, прискорюватиметься корозія металевої арматури, яка тримає панелі.

Правильно: Проводити утеплення всієї будівлі одночасно, а не окремих квартир.

Залишаємо не утепленим фундамент будинку

При утепленні фасадів забувають або ж просто нехтують утепленням цоколю будинку (фундаментні стіни). Через це ми втрачаємо майже 10-15 % тепла. Такі дії призведуть як до різниці температур між утепленою і не утепленою стіною (як і при «клаптиковому» утепленні), так і до потрапляння холоду в підвальне приміщення та витікання тепла в ґрунт.

Правильно: Провести утеплення фундаменту разом із стінами.

Залишаємо не утепленими мережі будинку

При проведенні ремонтних робіт на мережах опалення та в тепловому пункті в будинку забувають або нехтують проводити утеплення трубопроводів, що спричиняє додаткові втрати теплової енергії на шляху до споживачів.

Правильно: Провести теплоізоляцію труб опалення у підвалі.

ДЕ ВЗЯТИ КОШТИ І ЗА СКІЛЬКИ РОКІВ ВОНИ ПОВЕРНУТЬСЯ?

Розглянемо проекти енергозбереження на прикладі типової панельної «хрущовки». Орієнтовна вартість встановлення ІТП – 200 000 грн, вартістьутеплення – 1 630 000 грн.

Характеристика будинку:

  • панельний будинок – 5 поверхів; 6 під’їздів; 90 квартир.
  • Опалювальна площа – 4 365 м2.
  • Тариф (з нового опалювалього сезону) – 18,07 грн/м2.
  • Плата за сезон (6 місяців) – 473 000 грн.

Встановлення ІТП

osbb_img9

ВАРIАНТИ ФIНАНСУВАННЯ
1. Власні кошти ОСББ 2. Допомога держави і міста 3. Допомога держави, міста + кредит
Ви можете всі видатки на проект оплатити власними силами. У цьому випадку членам ОСББ необхідноодноразово зібрати 200 000 грн. Ось як розподілиться навантаження на власників різних квартир: Держава і місто можуть взяти на себе по 40 % вартості матеріалів і обладнання. У цьому випадку – 112 000 грн. Членам ОСББ необхідноодноразово зібрати 88 000 грн. Навантаження на власників квартир розподілиться таким чином: Вам може бути складно одночасно зібрати 88 000 грн. У такому випадку можна взяти кредит у державному банку на термін до 5 років під 25% річних. Міський бюджет візьме на себе оплату половини відсотків (12,5%). ОСББ доведеться протягом 5 роківсплатити 121 000 грн (88 000 грн кредиту і 33 000 грн відсотків). Зверність увагу: ви з першого року будете платити за тепло на 71 000 грн менше,
а платіж по кредиту не перевищуватиме 30 000 грн.
osbb_img12-a osbb_img10-b osbb_img10-c

Утеплення будинку та замiна вiкон

osbb_img11

ВАРIАНТИ ФIНАНСУВАННЯ
1. Власні кошти ОСББ 2. Допомога держави і міста 3. Допомога держави, міста + кредит
Для більшості ОСББ нереально самотужки реалізувати такий проект. Адже у цьому випадку членам ОСББ необхідно одноразовозібрати 1 634 000 грн. Ось як розподілиться навантаження на власників різних квартир: Держава і місто можуть взяти на себе по 40 % вартості матеріалів і обладнання. У цьому випадку – 848 000 грн. Членам ОСББ необхідноодноразово зібрати 786 000 грн. Навантаження на власників квартир розподілиться таким чином: Скореше за все, ви не зможете одночасно зібрати 786 000 грн. У такому випадку можна взяти кредит у державному банку на термін до 5 років під 25% річних. Місто візьме на себе оплату половини відсотків (12,5%). Членам ОСББ доведеться протягом 5 роківсплатити 1 080 750 грн (786 000 грн кредиту і 294 750 грн відсотків).
osbb_img12-a osbb_img12-b osbb_img12-c
 

 

Сергій Одарич
 
Коментарі (0)
Блоги