Рус Укр
ГоловнаБлогиТепловики прогнозують збільшення газових боргів вже у липні, що приведуть до масового банкрутство підприємств
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Тепловики прогнозують збільшення газових боргів вже у липні, що приведуть до масового банкрутство підприємств

3847
Запровадження ринку газу в Україні без розв'язання нагальних проблем галузі як «політичні» тарифи на тепло та гарячу воду, борги населення призвело до гострої кризи в теплоенергетиці.
Загальний борг підприємств теплокомуненерго за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, перевищив 50 млрд грн. Це — результат неефективного державного регулювання галузі, використання застарілих методів тарифоутворення, політичної залежності тарифів та їх несвоєчасного перегляду.
 
Починаючи з 2016р.,  борг держави з компенсації різниці у тарифах на теплову енергію перевищив 27 млрд грн. Не виконуються положення підписаного з Асоціацією міст України  Меморандуму про взаємопорозуміння, зокрема в частині компенсації різниці у вартості газу, закладеної у тарифах на теплову енергію, та фактичної вартості газу у минулому опалювальному сезоні. 
 
У минулому опалюваному сезоні між Кабміном та Асоціацією українських міст був укладений Меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким тарифи на тепло до закінчення  опалювального сезону 2020/2021 не підвищуватимуться, а залишаться на рівні опалювального сезону 2019/2020. Держава взяла на себе зобов’язання з компенсації різниці в ціні на газ, а також вирішення питання компенсації різниці в тарифах на теплову енергію.
 
Хоча усі ці питання лишились неврегульованими, ТКЕ перейшли до роботи в умовах ринку газу. А ціна природного газу у тарифах теплових компаній, як і раніше, лишається нижчою майже на 30%, ніж фактично запропонована НАК підприємствам теплокомуненерго на травень місяць поточного року.
 
«Через економічно необґрунтовані тарифи на теплоенергію, тривалу кризу неплатежів населення за опалення та гарячу воду, а також невирішені питання з погашення заборгованості за спожитий газ, робота усіх підприємств ТКЕ фактично заблокована численними судовими спорами за позовами газопостачальників зі стягнення заборгованості, додаткових інфляційних нарахувань, штрафів, пені та річних процентів, арештів рахунків підприємств. Загальна сума штрафних санкцій, які вже сьогодні стягуються за судовими рішеннями на користь газопостачальників, перевищує 10 млрд грн. Щоб оздоровити фінансовий стан ТКЕ, які є підприємствами критичної інфраструктури і  життєзабезпечення, не допустити зриву підготовки до нового опалювального сезону 2021/2022рр., треба терміново прийняти законодавчі акти, які б забезпечили реструктуризацію боргів ТКЕ, накопичених через економічно необгрунтовані тарифи впродовж останніх 5 років. Відміна ж ПСО і перехід підприємств до роботи в ринку газу в умовах колосальних боргів призведе до колапсу в галузі вже в найближчі місяці та зриву опалювального сезону», — зазначив віце-президент міжгалузевої асоціації з розвитку систем теплопостачання «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.

Українські виробники та постачальники тепла прогнозують збільшення газових боргів та повне припинення облгазами газопостачання підприємств вже на початку липня цього року. 

Миколаївоблтеплоенерго
 
Коментарі (0)
Блоги