Рус Укр
ГоловнаБлогиСпростування неправди та маніпуляцій від Путіна, Тимошенко, Коболєва, Плачкова
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Спростування неправди та маніпуляцій від Путіна, Тимошенко, Коболєва, Плачкова

1542
У п’ятницю був на ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера». Щось вдалося спростувати в прямому ефірі, але додаткові спростування неправди і маніпуляцій від Путіна, Тимошенко, Коболєва, Плачкова викладу тезово тут
У п’ятницю був на ток-шоу «Свобода слова Савіка Шустера». Щось вдалося спростувати в прямому ефірі, але додаткові спростування неправди і маніпуляцій від Путіна, Тимошенко, Коболєва, Плачкова викладу тезово тут. 
Путін
Він на ток-шоу не прийшов:), але цитувалися його неправдиві висловлювання.
 
✅ Обсяги транзиту. 
Путін каже, що Росія надає для транзиту через Україну навіть більше ніж повинна. Наскільки я розумію, йдеться про контрактні зобов’язання Газпрому перед європейськими покупцями газу в точках передачі вже в ЄС, на маршруті, який проходить через Україну. Перевірити це малореально. Але чому потрібно дивитися тільки на обсяги по раніше укладеним довгостроковим контрактам? Хто заважає тому ж Газпрому продавати більше газу за новими контрактами, зокрема короткостроковими? Тому ми вказуємо на незаперечний факт: Росія зменшила обсяги транзиту через Україну в Європу в майже вдвічі впродовж тільки останнього року. Тому це ⛔ маніпуляція з боку Путіна.
 
✅ Надійність української ГТС.
Путін каже, що збільшувати обсяги поставок газу через Україну небезпечно, бо наша ГТС зношена і може лопнути. Цю історію Росія просуває вже не перший рік, однак вона абсолютно не відповідає дійсності. Стан ГТС регулярно перевіряється. Минулого року українська ГТС без проблем прокачала понад 60 млрд кубів газу і не лопнула, як би того не хотілося Путіну. Більше того – без жодних проблем може транспортувати ще набагато більше. І у нас на основних маршрутах йде не одна труба, а декілька (до 5ти) і тому є резерв, на відміну від того ж Північного Потоку, де резервних труб немає. Ми навіть можемо проводити ремонт, не зупиняя весь трубопровід. ⛔ Маніпуляція від Путіна.
 
✅ Обсяги нерезидентів у підземці.
Путін каже, що у наших підземках велика частка належить іноземним компаніям, вони його хочуть забрати, а ми хочемо цей газ у них націоналізувати. Так, у наших підземних сховищах зберігають газ європейські компанії. Тому що вони вірять Україні і не вірять російській пропаганді. Але ці обсяги становлять 10-15% від загальних. І європейські компанії можуть продавити цей газ в Україні, якщо на нього тут буде попит за поточною ринковою ціною. Але навіть якщо його вивезуть, то нічого критичного не станеться, у нас залишиться достатньо газу. ⛔Неправда та маніпуляція з боку Путіна.
 
✅ Відбори з транзиту. 
Путін знову зі старою піснею, що ми начебто крадемо транзитний газ. Україна не відбирала газ з транзиту, навіть коли Росія не виконувала свої контракті зобов’язання за передплаченими обсягами у березні 2018 року (після рішення Стокгольмського арбітражу). І ми не збираємося це робити, ми цінуємо нашу репутацію надійного транзитера. Україна відповідально виконує всі зобов’язання перед західними партнерами. ⛔ Ця неправда Путіна – вже багаторічна традиція.
Тимошенко
✅ Собівартість власного видобутку.
Вона вкотре повторювала неправду, яка пролунала від некомпетентного та ображеного менеджера Нафтогазу, якого звільнили за прогул, що начебто собівартість власного видобутку становить одну гривню за кубометр. Тимошенко таким чином ⛔  маніпулювала українцями, які хочуть вірити будь-яким аргументам, чому газ має бути дешевшим.
 
✅ Інвестиції. 
У Тимошенко дивна логіка - приватні компанії не можна змушувати продавати газ по собівартості, оскільки вони інвестували у видобуток, а державну –  можна. А що у національної компанії немає інвестицій? Без інвестицій буде постійне падіння видобутку (так зване природне падіння, оскільки газ викачується зі свердловини, там його не безмежний обсяг).  ⛔ Маніпуляція з боку Тимошенко.
 
✅ ПСО. 
Тимошенко згадувала механізм ПСО (покладання спеціальних обов’язків) як якийсь вихід з кризи. Цей механізм полягає в тому, що коли постачальники не хочуть постачати газ на певних умовах споживачам, то держава, виходячи з загальносуспільного інтересу, сама визначає умови, а потім компенсує постачальникам різницю з ринковими. Не зрозуміло, яку проблему вирішить зараз застосування цього механізму, враховуючи, що Нафтогаз і так пропонує постачати газ всім категоріям споживачів. Але зрозуміло, яку проблему це створить, – приховані субсидії тим, хто не може на них претендувати,  що зменшить стимули для енергоефективності. І оскільки Тимошенко не сказала, що за ПСО потрібно буде платити компенсацію з державного бюджету, це ⛔ маніпуляція.
 
✅ Ціна на газ для бюджетних організацій 
Тимошенко спекулює тим, що нібито попри підписаний меморандум, бюджетні організації отримують газ по 30-40-50 грн. Однак, вона не уточнює, що за такими цінами газ для лікарень і шкіл постачає не Нафтогаз, а інші компанії. Національна компанія гарантує кожній з майже 7500 бюджетних організацій газ за ціною 13,7 грн (без ПДВ та транспортування). Для цього вони мають укласти договори з Нафтогазом. ⛔ Маніпуляція.
Коболєв
✅ Падіння видобутку.
 Коболєв знову переклав всю провину за провалену програму 20/20 на те, що Нафтогазу тільки нещодавно дали нові ліцензії. І він знову «забув», що більша частина невиконання плану припадає на видобуток за вже наданими ліцензіями (дозволами). ⛔ Маніпуляція з боку Коболєва, оскільки він не сказав, що не вдалося, не визнав занадто оптимістичні оцінки і внутрішні причини провалу. 
 
✅ Газ в підземці. 
Коболєв вказав начебто на помилку, що Нафтогаз не купував газ влітку у приватних компаній. По-перше, це лицемірство. За Коболєва, прямо перед його звільненням, Нафтогаз продавав газ, у тому числі власного видобутку, на біржі приватним компаніям для потреб промисловості. Я наказав газ власного видобутку накопичувати для забезпечення потреб населення, інакше у нас зараз була б проблема. Тобто людина, яка продавала газ приватникам, каже, що потрібно було газ викуповувати у них же.  Де логіка? При цьому фахівцю мало б бути зрозуміло, що обмежені фінансові ресурси потрібно було витрачати на те, щоб фізично завозити більше газу в Україну, а не на те,  щоб просто переписати газ в підземці з приватних компаній на Нафтогаз. Тому це лицемірна ⛔ маніпуляція Коболєва на хайпі щодо того, чому не купили більше за нижчими цінами. 
 
✅ Повноваження.
 Коболєв сказав, що я як голова правління мав і міг одноосібно прийняти рішення закуповувати більше газу. В чому лицемірна маніпуляція, я вже пояснив. Але тут пряма неправда. Голова правління не має повноважень одноосібно приймати рішення, необхідні для додаткової (бо і так це робили) закупівлі газу на десятки мільярдів гривень, а саме про це йдеться у випадку масштабних обсягів закупівлі.  ⛔ Неправда від Коболєва.
 
✅ США та імпорт зі Словаччини. 
Коболєв заявив, що начебто без допомоги з боку уряду США не було б імпорту зі Словаччини в 2014 році. Зараз, за його словами, ми начебто цю підтримку втратили, і тому у нас будуть проблеми з імпортом взимку. По-перше, не факт, що без США не було б імпорту в 2014-ому. Коротко про цю історію. В 2014, коли Путін перекрив газ, нам спочатку і Словаччина, і ЄС, і США сказали, що транспортних потужностей для імпорту зі Словаччини не може бути, цього не дозволяє контракт з Газпромом, який відповідає європейським правилам. Тобто “глибоке занепокоєння”, але домовляйтеся з Росією. Потім я особисто в Вашингтоні, Брюсселі та Братиславі доводив, що це неправда, контракт між словацьким оператором і Газпромом порушував європейські правила. І тільки тоді, за, скажімо так, політичної підтримки з боку США та ЄС, ми знайшли “компромісне” рішення зі словацьким оператором, при цьому забезпечивши йому суттєві додаткові прибутки. По-друге, це вже давно сталося, вже давно є нові потужності зі Словаччини, відбулися і технічні, і юридичні зміни на нашу користь. Тому у нас не має бути проблем з цим, якщо тільки Словаччина/Чехія/Австрія/Німеччина не почнуть блокувати транзит в Україну, але це вже спекуляція, казати, що це якась реальна загроза. По-третє, що таке втратили підтримку США? Це Коболєв про те, як він не зміг зарадити відновленню будівництва Північного потоку-2 у січні цього року (коли він ще був керівником, а Зеркаль “займалася” санкціями), що стало очевидним наслідком того, що всім була зрозуміла позиція нової адміністрації США не накладати санкції на оператора?  Чи про те, що Україна не змогла збільшити обсяг гарантованих потужностей та віртуального реверсу з тієї ж Словаччини за керівництва Коболєва? І це навіть після того, як мною був підписаний новий транзитний контракт, який зняв обмеження для цього?  ⛔ Маніпуляція з боку Коболєва.
 
✅ “Прикрути” у 2018 році. 
Коболєв поклав на мене відповідальність за те, що Нафтогаз не імпортував газ з Європи на початку березня 2018 року. Нагадаю, це було пов’язано зі Стокгольмським арбітражем проти Газпрому. Тоді через це виник дефіцит на ринку, а заклик до свідомих громадян обмежити споживання газу назвали “Прикрути”.  Я не заперечую свою відповідальність за це, я пояснював своє рішення і готовий це робити знову. Але зверну вашу увагу, що сказавши це, Коболєв фактично здійснив “камінг-аут” і визнав, що він лише формально, як загальне керівництво, причетний до запущеного реверсу з Європи, виграшу в Стокгольмському арбітражі проти Газпрому, продовженому на 5 років транзиту через Україну
Плачков
✅ Дефіцит газу взимку. 
Плачков емоційно всіх переконував, що взимку буде дефіцит газу через обмежені добові потужності для його підйому з підземних сховищ. Він спочатку “забув” (хоча він може і не знати, він електрик, а не газовик) сказати, що є ще потужності для імпорту. Коли я йому про це нагадав, почув у відповідь, що будуть високі ціни. Потім йому пояснили, що його розрахунки базувалися на старому рівні попиту, і тому або не буде попиту з боку промисловості через високі ціни, або, якщо попит буде, то це означатиме, що ціни будуть прийнятними для промисловості. В обох випадках це означає, що його постановка питання і емоційна промова є ⛔ маніпуляцією (можливо, несвідомою). 
Мураєв

✅ У його словах майже суцільна неправда та маніпуляції. І оскільки це кремлівські історії, я краще буду Путіна спростовувати. 

Юрій Вітренко
 
Коментарі (0)
Блоги