Рус Укр
ГоловнаБлогиСофія Київська: бути чи не бути, ось в чому питання!
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Софія Київська: бути чи не бути, ось в чому питання!

2779
То чи забудують все ж пам’ятку архітектури загальнодержавного рівня!?

Тема вже хоч і не нова, проте зважаючи на те, що мене, як активного громадського діяча, постійно запитують про це, то все ж офіційно викладу свою думку з цього питання.

Нагадаю, що в квітні Вищий господарський суд зобов’язав Київраду укласти договір оренди земельної ділянки, що на перетині вулиці Стрілецької та Георгіївського провулку (в буферній зоні Софії Київської), з ТОВ «Докас». На ділянці дозволено будівництво житлового будинку з підземним паркінгом. Суд дійшов висновку, що Київрада безпідставно ухилялася від укладання з підприємством договору оренди, право на оформлення якого фірма отримала на підставі рішення міськради ще 26 червня 2007 року, коли в місті хазяйнувала «молода команда» Леоніда Черновецького.

Насамперед хочу зазначити, що я не тільки як активний громадський діяч, а й як мешканець столиці обурений тим, що сталося. Тепер питання: чи можливо дане будівництво зупинити та зберегти пам’ятку? Чи зможемо ми зберегти її первісний вид для наших нащадків?

Очевидно, що дане будівництво зупинити буде важко, проте все ж можливо. Але для цього потрібно не тільки висококваліфікований юридичний підхід, а й політична воля, причому не тільки міського рівня. З суто юридичного боку, то для зупинення будівництва потрібно насамперед скасувати рішення Київради та визнати його таким, що ухвалене з порушенням і не відповідає нормам Конституції та Законам України. Проте, оскільки міська влада програла суд, то тут вже мають долучитися до цього процесу інші державні органи: як мінімум прокуратура та профільне міністерство. Вони мають детально проаналізувати всі наявні дозволи та документи на будівництво і, якщо все ж там є порушення, негайно позиватися до суду і скасовувати їх. Паралельно ж нехай Київрада і сама скасує своє рішення, адже частина депутатів публічно заявила про готовність до такого кроку.

Зважаючи на те, що Софія Київська хоч і знаходиться територіально в місті Києві, проте має статус пам’ятки загальнодержавного значення. Через це, хотілось би попросити допомоги в представників в першу чергу засобів масової інформації у виявленні відповідальної особи в міській владі та Кабінеті Міністрів України, яка буде опікуватися даним питанням. Для цього потрібно направити відповідні журналістські запити. Це саме можуть зробити і громадські організації, і громадські діячі, і усі небайдужі. Завдяки таким діям громада зможе дізнатися про цих осіб і здійснювати системний та кваліфікований громадський контроль за їх діянням.

Очевидно, що в даному питанні тільки поєднавши зусилля влади, громадськості та ЗМІ можна досягнути бажаного результату. Як приклад, можна згадати історію з пейзажною алеєю, де під тиском громадськості та ЗМІ органи державної влади стали на сторону громади, скасували свої рішення та заборонили будівництво.

Тож друзі, давайте не забувати про те, що нічого неможливого не буває. Ніхто не говорить, що буде легко, проте нам тут жити і тільки разом ми все ж зможемо захистити своє місто, свою столицю і пам’ятку історії!  

Роман Хорольський
 
Коментарі (0)
Блоги