Рус Укр
ГоловнаБлогиЩодо обшуку НЕК "Укренерго"
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Щодо обшуку НЕК "Укренерго"

3188
Вчора ГПУ та МВС проводили обшук на НЕК "Укренерго" по розслідуванню щодо закупівель по завищених цінах.

У звязку з цим хочу звернути увагу - у п'ятницю (2.10.2015р.) був оголошений новий тендер на 2 млрд грн на трансформаторне обладнання. Цей тендер прописаний під одного учасника. Все обладнання загнали у один великий лот. Поясню, чому так зробили.

1. Так можна завуалювати вартість кожного трансформатору у вираженні $/мегавольтампер (МВА). Бо 3-фазні (АТДЦТН) трансформатори коштують 10-13 тис дол/МВА, 1-фазні (АОДЦТН) 8-9 тис дол/МВА, а реактори взагалі ближче до 5 тис дол/МВА. Але якщо цього не знати, то можна оцінювати все по верхній планці 10-13 тис дол за МВА.

2. Вольтаж. У один лот запхнули вольтаж 750кВт і 110кВт, але багато заводів, які роблять 110, але не роблять 750 кВт, вони автоматично вилітають з такого тендеру.

3. Потужність. У одному лоті і 417 МВА або 333 МВА, і 40 МВА. Останні робить кожен завод, перші - мало хто.

4. Трансформаторна підстанція складається з одного 3-фазного трансформатору або трьох 1-фазних. І коли один з цих трьох 1-фазних трансформаторів треба замінити, то він має бути від того ж самого виробника, що і решта два, щоб усі працювали синхронно. Тобто від ЗТР, інші заводи відпадають. І відпадають на весь великий лот.

5. Шунтуючі реактори - їх теж робить далеко не кожен трансформаторний завод.

Якби варто робити.

Лот 1 - однофазні трансформатори (АОДЦТН) з розумінням, що у ЗТР не буде реальних конкурентів. Це позиції 1 та 2 оголошеного лоту.

Лот 2 - трьохфазні автотрансформатори (АТДЦТН) потужністю 200-250 МВА - тут має бути конкуренція 5-6 заводів. Це позиції 3-9 оголошеного лоту.

Лот 3 - трьохфазні автотрансформатори (АТДЦТН) потужністю 125 МВА - тут має бути конкуренція 5-6 заводів. Це позиції 9-15 оголошеного лоту.

Лот 4 - лінійні трансформатори менше 100 МВА. Це позиції 16-17. Такі транси робить кожен завод.

Лот 5 - шунтуючі реактори. Це позиції 18-19.

Також варто про тендер оголосити не за мінімальні 40 днів, а як мінімум 2-2,5 міс., що потенційні учасники мали можливість перекласти на англ мову специфікації та розрахувати кошториси. Ну і не гратися із строками поставок та техстандартами.

Моя оцінка - це обладнання можна купити за 1 млрд грн, тобто економія може становити 1 млрд. грн.

Держава ж зробила необхідні кроки для захисту вітчизняного виробника, бо імпорт такого обладнання обкладається митом 15%.

Давайте усі разом допоможемо держкомпанії Укренерго зробити її закупівлі більш прозорими та ефективними та врятуємо її керівників від майбутніх неприємних розмов з правоохоронними органами!

P.S. На фото пропозиція від німецького Сіменс на поставку трьохфазного трансформатора по ціні 10,6 тис дол за МВА. І ця ціна вже включає всі імпортні мита та податки, страхування та транспортування із заводу у Хорватії. Про якість я навіть не говорю.

Андрій Герус
 
Коментарі (0)
Блоги