Рус Укр
ГоловнаБлогиРізновиди систем теплопостачання
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Різновиди систем теплопостачання

8526
Різновиди систем теплопостачання, котлів. Сфери оптимального застосування кожного з них.

Системи теплопостачання поділяються на три основні різновиди:

1.      Централізоване теплопостачання (ЦТП). Одне джерело теплопостачання (ТЕЦ або водогрійна котельня) забезпечує теплом велику кількість будинків.  Являє собою велике підприємство, його потужність вимірюється в гігаватах. Неодмінним елементом ЦТП є великі розгалужені системи тепломереж.

2.    Місцеве теплопостачання (МТП). Одне джерело теплопостачання (газовий, комбінований або твердопаливний котел) забезпечує теплом один багатоквартирний будинок або декілька розташованих поруч багатоквартирних будинків (плюс можливо декілька індивідуальних будинків).  Котел розташовано на даху, прибудові або невеликій будівлі. Джерело теплопостачання являє собою невелике підприємство і його потужність вимірюється в мегаватах. Транспортні тепломережі відсутні (у випадку одного будинку) або невеликі (у випадку групи поруч розташованих будинків).

3.  Індивідуальне теплопостачання (ІТП). Одне джерело теплопостачання надає тепло для одного помешкання (приватного будинку або квартири в багатоквартирному будинку). Якщо для квартири – лише газовий котел; для приватного будинку – газовий, комбінований котел або твердопаливний котел або твердопаливна піч. Джерело теплопостачання є побутовим приладом і його потужність вимірюється в кіловатах. Транспортні тепломережі звісно ж відсутні.

В усіх трьох різновидах теплопостачання додатковим джерелом тепла можуть бути геліопанелі, які поєднані з котлом єдиним контуром. Також джерелом тепла можуть бути електронагрівачі або теплові насоси; втім вони як єдині джерела тепла є проблематичними через можливий обрив електромережі через негоду.

Кожен тип теплопостачання має свою природну нішу, в якій він є найбільш ефективним (оптимальним).

 ЦТП є оптимальним для щільної забудови; тобто для великих міст – мільйонників і стотисячників, а також для центральних частин невеликих міст (в них центральна частина як правило щільно забудована).

 МТП є оптимальним як правило для невеликих або не дуже великих населених пунктів, щільність забудови в яких є невисокою. Також для окремо розташованих багатоквартирних будинків або для групи поруч розташованих багатоквартирних будинків (що є як правило у невеликих містах, але іноді є і у стотисячниках).

ІТП є оптимальним для індивідуальних приватних будинків. Є також прийнятним (хоча і не оптимальним) для квартир в багатоквартирних будинках, в яких через незадовільне функціонування ЦТП вже була встановлена система індивідуального теплопостачання.

Стосовно поділу систем теплопостачання лише на дві категорії – централізоване і децентралізоване. Такий поділ є неприпустимим спрощенням, об’єднувати МТП і ІТП в одну категорію неправильно.

Станіслав Жуковський
 
Коментарі (2)
Иван Смольный
20 Березня 2013 p. 18:41
Невелике уточнення щодо термінів. Цитата з п. 1 "Прядку відключення окремих житлових будинків від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання" система індивідуального (поквартирного) теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) - система, яка розташована в окремому приміщенні в межах даної квартири та призначена для обслуговування цієї квартири. Цитата з ст.1 ЗУ "Про теплопостачання" - " система автономного теплопостачання - внутрішньобудинкова система опалення, яка використовується для теплозабезпечення окремого багатоквартирного будинку; { Абзац шістнадцятий статті 1 в редакції Закону N 2479-VI ( 2479-17 ) від 09.07.2010 } система децентралізованого теплопостачання - сукупність джерел теплової енергії потужністю від 1 до 3 Гкал/год, місцевих (розподільчих) теплових мереж; система помірно-централізованого теплопостачання - сукупність джерел теплової енергії потужністю від 3 до 20 Гкал/год, магістральних та/або місцевих (розподільчих) теплових мереж; система централізованого теплопостачання - сукупність джерел теплової енергії, магістральних та місцевих (розподільчих) теплових мереж, що об'єднані між собою та використовуються для теплозабезпечення споживача, населеного пункту, яка включає системи децентралізованого та помірно-централізованого теплопостачання; { Абзац дев'ятнадцятий статті 1 в редакції Закону N 2479-VI ( 2479-17 ) від 09.07.2010 } Щодо інформації, то її незчисленна кількість Інеті. Треба лише не лінуватися шукати. Щодо виставок - цілком згоден. І помацати дадуть і промоушен зроблять.
Станіслав Жуковський
22 Березня 2013 p. 04:56
Це мій варіант поділу, який вважаю найбільш практичним. Очевидно він потребує деталізації, зокрема поділу різновидів теплопостачання на підпункти. Особливо це стосується місцевого теплопостачання.
Блоги