Рус Укр
ГоловнаБлогиРахунки комунальних послуг мають відповідати ст.9 Закону Про бухгалтерський облік…
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Рахунки комунальних послуг мають відповідати ст.9 Закону Про бухгалтерський облік…

7764
…ВІДСУТНІСТЬ НА РАХУНКУ ПРО ЖИТЛОВО - КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ «ПРІЗВИЩА І ПІДПИСІВ АБО ІНШИХ ДАНИХ, ЩО ДАЮТЬ ЗМОГУ ІДЕНТИФІКУВАТИ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У ЇХ СКЛАДАННІ» ПІДТВЕРДЖУЄ НЕПРАВОМІРНІСТЬ ТА НЕЗАКОННІСТЬ НАДАНОГО РАХУНКУ...

Попередньо вітаю всіх споживачів житлово - комунальних послуг!

24.10.2013, майже вперше в історії Святошинським районним судом Києва (Суддя, Ваша честь Величко Т.О., Справа пр.2/759/5447/13, ун.759/13171/13-ц) ЗАДОВОЛЕНО позов у справі про захист прав споживача.

Визнано дії Фірма "Т.М.М." неправомірними та зобов'язано Фірма "Т.М.М." надавати споживачу РАХУНКИ на оплату житлово - комунальних послуг, які мають відповідати ст.9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

Рахунки на оплату житлово - комунальних послуг мають містити підписи відповідальних посадових (службових) осіб, що складали рахунок на оплату житлово - комунальних послуг та реквізити юридичної особи та, відповідно, її печатку.

Це може мати правові наслідки та дисциплінувати НЕ ТІЛЬКИ високошановну Фірма "Т.М.М.", а й інші ЖИТЛОВО - КОМУНАЛЬНІ КОМПАНІЇ, оскільки до цього РАХУНКИ могли не завжди відповідати законодавству по тарифах чи об'ємах і договорам та без підписів не мали відповідальних, які могли нести в тому числі кримінальну відповідальність за порушення прав споживача.

 У разі зацікавленості у захисті прав споживача

 - ПРИЙМІТЬ БУДЬ-ЛАСКА ДО УВАГИ НАСТУПНЕ!

 У відповідності до статті 22 Закону України «Про захист прав споживачів» (Судовий захист прав споживачів): Захист прав споживачів, передбачених законодавством, здійснюється судом. При задоволенні вимог споживача суд ОДНОЧАСНО ВИРІШУЄ ПИТАННЯ щодо відшкодування МОРАЛЬНОЇ (немайнової) шкоди. Споживачі ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД СПЛАТИ СУДОВОГО ЗБОРУ за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.

Згаданий  РАХУНОК по оплаті «житлово - комунальних послуг» СКЛАДЕНИЙ З ПОРУШЕННЯМ ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Так, статтею 9. Первинні облікові документи та регістри бухгалтерського обліку передбачено, що: підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи; Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і ПОВИННІ МАТИ ТАКІ ОБОВ'ЯЗКОВІ РЕКВІЗИТИ:

- назву документа (форми); дату і місце складання; назву підприємства, від імені якого складено документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; ОСОБИСТИЙ ПІДПИС АБО ІНШІ ДАНІ, ЩО ДАЮТЬ ЗМОГУ ІДЕНТИФІКУВАТИ ОСОБУ, ЯКА БРАЛА УЧАСТЬ У ЗДІЙСНЕННІ ГОСПОДАРСЬКОЇ ОПЕРАЦІЇ; Регістри бухгалтерського обліку повинні мати назву, період реєстрації господарських операцій, ПРІЗВИЩА І ПІДПИСИ АБО ІНШІ ДАНІ, ЩО ДАЮТЬ ЗМОГУ ІДЕНТИФІКУВАТИ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У ЇХ СКЛАДАННІ.

Таким чином, відсутність на Рахунку про житлово - комунальні послуги «ПРІЗВИЩА І ПІДПИСІВ АБО ІНШИХ ДАНИХ, ЩО ДАЮТЬ ЗМОГУ ІДЕНТИФІКУВАТИ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У ЇХ СКЛАДАННІ» підтверджує неправомірність та незаконність наданого Рахунку.

Таким чином згаданий РАХУНОК СКЛАДЕНИЙ З ПОРУШЕННЯМ вимог ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та ПОРУШЕННЯМ Договору, А ТАКОЖ СВІДЧИТЬ ПРО ВІДСУТНІСТЬ ПРАВОВИХ ПІДСТАВ ЇХ ОФОРМЛЕННЯ Й НАДАННЯ ТА ВІДСУТНІСТЬ БАЖАННЯ ОСІБ, ЯКІ БРАЛИ УЧАСТЬ У ЇХ СКЛАДАННІ, НЕСТИ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ.

Крім того, звернуть увагу на наступне: порушення Закону «Про захист прав споживачів»… Згідно ст. 18 Закону України «Про захист прав споживачів» - Відповідач не повинен включати у договори із споживачем умови, які є несправедливими. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживача. Несправедливими є, зокрема, умови договору про надання Відповідачу права розірвати договір із споживачем на власний розсуд, якщо споживачеві таке право не надається. Нечіткі або двозначні положення договорів із споживачами тлумачаться на користь споживача. Якщо в результаті застосування умов договору, що обмежують права споживача, споживачеві завдано збитків, вони повинні відшкодовуватися винною особою (Відповідачем) у повному обсязі. Споживач має право на відшкодування збитків, завданих йому Відповідачем, у зв'язку з використанням останнім переваг свого становища. Згідно ст. 21 Закону (Порушення прав споживачів) - крім інших випадків порушень прав споживачів, які можуть бути встановлені та доведені виходячи з відповідних положень законодавства у сфері захисту прав споживачів, … права споживача вважаються в будь-якому разі порушеними, якщо: 3) при наданні послуги, від якої споживач не може відмовитись, а одержати може лише в одного виконавця, виконавець нав'язує такі умови одержання послуги, які ставлять споживача у нерівне становище порівняно з іншими споживачами та/або виконавцями, не надають споживачеві однакових гарантій відшкодування шкоди, завданої невиконанням (неналежним виконанням) сторонами умов договору; 4) порушується принцип рівності сторін договору, учасником якого є споживач; 8) документи, які підтверджують виконання договору, учасником якого є споживач, своєчасно не передано (надано) споживачу. Згідно ст. 23 Закону (Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів) - у разі порушення законодавства про захист прав споживачів суб'єкти господарювання … несуть відповідальність.

Враховуючи викладене вище, на підставі Конституції України, ЦК України, Закону України «Про житлово-комунальні послуги», Закону України «Про захист прав споживачів», ст.ст. 1, 3, 15, 109, 208 ЦПК України та ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» СУД просили:

1 ВИЗНАТИ ДІЇ Відповідача – Фірма «Т.М.М.» (товариство з обмеженою відповідальністю, код ЄДРПОУ 14073675, 03146, Київ, вул. Чаадаєва, 2-Б), НЕПРАВОМІРНИМИ (ПРОТИПРАВНИМИ) ТА НЕЗАКОННИМИ, які ВИРАЗИЛИСЬ У ПОРУШЕННІ: вимоги Закону України «Про захист прав споживачів», Договору та у Рахунку виходив з тарифів на житлово-комунальні послуги, які складені з ПОРУШЕННЯМ вимог ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»;

2. ЗОБОВ’ЯЗАТИ Відповідача - Фірма «Т.М.М.» (товариство з обмеженою відповідальністю, код ЄДРПОУ 14073675, 03146, Київ, вул. Чаадаєва, 2-Б) надати (надавати) Рахунок, згідно Договору, ЯКИЙ БИ ВІДПОВІДАВ Договору та ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

3. При задоволенні вимог ОДНОЧАСНО ВИРІШИТИ питання щодо ВІДШКОДУВАННЯ Відповідачем - Фірма «Т.М.М.» (товариство з обмеженою відповідальністю, код ЄДРПОУ 14073675, 03146, Київ, вул. Чаадаєва, 2-Б) МОРАЛЬНОЇ (НЕМАЙНОВОЇ) ШКОДИ.


Разом з цим, враховуючи викладене вище, на підставі Конституції України, ст. 35 ЦПК України, - СУД просили і СУД задовольнив і залучив:

- оскільки ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧА здійснюється в тому числі ІНСПЕКЦІЄЮ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ У М. КИЄВІ та враховуючи викладене вище, на підставі Конституції України, ст. 35 ЦПК України, - Задовольнити клопотання та ЗАЛУЧИТИ, згідно ст. 35 ЦПК до участі в справі також ТРЕТЮ ОСОБУ, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, яка може вступити у справу на стороні Позивача: ІНСПЕКЦІЯ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ У М. КИЄВІ (04080, Київ, вул. Терьохіна, 8а, (044) 4637033)

- оскільки ПИТАННЯ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ в м. Києві належить КИЇВСЬКІЙ МІСЬКІЙ РАДІ та враховуючи викладене вище, на підставі Конституції України, ст. 35 ЦПК України, - Задовольнити клопотання та ЗАЛУЧИТИ, згідно ст. 35 ЦПК до участі в справі також ТРЕТЮ ОСОБУ, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, яка може вступити у справу на стороні Позивача: КИЇВСЬКА МІСЬКА РАДА (01044, м. Київ вул. Хрещатик, 36, (044) 226-31-86)

- оскільки контроль за ЦІНАМИ/ТАРИФАМИ на житлово-комунальні послуги в м. Києві належить виконавчому органу Київської міської ради (КИЇВСЬКІЙ МІСЬКІЙ ДЕРЖАВНІЙ АДМІНІСТРАЦІЇ) - Задовольнити клопотання та ЗАЛУЧИТИ, згідно ст. 35 ЦПК до участі в справі також ТРЕТЮ ОСОБУ, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, яка може вступити у справу на стороні Позивача - ВИКОНАВЧИЙ ОРГАН КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ (КИЇВСЬКА МІСЬКА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ) (вул. Хрещатик, 36, м. Київ, 01044, (044) 1551).

ТАКИМ ЧИНОМ, У СПОЖИВАЧІВ ЖИТЛОВО - КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ, ПРИ ОТРИМАННІ РАХУНКІВ НА ОПЛАТУ ЖИТЛОВО - КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ВИНИКАЄ ПРАВО ОСКАРЖУВАТИ (ПОДАВАТИ ПОЗОВИ), У РАЗІ СКЛАДЕННЯ ОСТАННІХ З ПОРУШЕННЯМ СТ.9 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТА ФІНАНСОВУ ЗВІТНІСТЬ В УКРАЇНІ».

Розумію всю політичну складність винесення подібного рішення і небезпеку високошановних суддів вставання на захист прав споживачів – громадян України, але маю честь зробити висновок:

- якщо навіть погодитись зі статистикою про «відсутність справедливого суду в Україні» - маю зазначити, що може справедливого суду і немає, АЛЕ Є ОКРЕМІ СПРАВЕДЛИВІ СУДДІ… і це надає хоч невеликий, але шанс…

ЗАХИЩАЙТЕ СВОЇ ПРАВА!

З великою повагою і сподіванням виявитися корисним,

Вадим ХАБІБУЛЛІН

 

 

Вадим Хабібуллін
 
Коментарі (0)
Блоги