Рус Укр
ГоловнаБлогиПолітичне вугілля
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Політичне вугілля

2694
У зв'язку з тривалою антитерористичною операцією, що проходить на сході України, більшість шахт, що знаходяться на цій території, зупинило свою роботу, а в Україні склалася безпрецендентна ситуація з нестачею вугілля дефіцитної антрацитної групи.

Так як для роботи вітчизняних ТЕЦ і ТЕС потрібне вугілля саме цієї категорії, а на частку цих електростанцій припадає виробництво близько 50% енергії України, наслідки нестачі палива можуть буть катастрофічними в масштабах країни.

Дана ситуація змусила уряд імпортувати вугілля з-за кордону, але й тут не обійшлося без скандалу. Контракти на поставку виявилися хитромудрі і дозволяють причетним до поставок особам заробити на різниці в ціні на паливо.

Ще наприкінці серпня прем'єр-міністр Яценюк повідомив про укладання контракту на поставку 1 млн. тонн вугілля з ПАР. Але умови контракту ніхто не розголошував, а відкритий тендер на проведення державних закупівель енергоносіїв з-за кордону не проводився.

Але найбільш суперечливим моментом цього контракту є ціна, за якою Україна готова купувати південноафриканське вугілля. Вартість такого палива на Чиказькій товарній біржі за умов завантаження в жовтні становить $ 65,4 за тонну. Додавши до неї вартість доставки сировини з південноафриканського порту в будь-який український чорноморський порт (яка, згідно фрахтовим ставками на перевезення вугілля становить $ 16 за тонну) ми отримуємо остаточну ціну $ 81,4 за тонну. Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомляв, що кінцева вартість палива в українському порту складе близько $ 91 за тонну. Різниця між ціною, заявленою Міненерго, і реальною ринковою ціною вугілля з ПАР становить порядку $ 10 на тонні. Враховуючи обсяг поставок за контрактом, який становить 1 млн.тонн, можна стверджувати, що Україна переплатить 10 млн. доларів як мінімум за цим контрактом. На проведення повноцінного опалювального сезону в країні необхідно 5-6 млн.тонн вугілля, значить будуть нові контракти і нові поставки.

А якщо врахувати, що ціна південноафриканського вугілля з урахуванням витрат на розвантаження судна, транспортні витрати і зберігання становить $ 110-115, що ще більше збільшує вартість вугілля для України. У цю суму ще увійдуть 5-10 доларів - доставка по Україні. Тому 120-125 доларів - реальна ціна на африканське вугілля.

7 листопада стало відомо, що Петро Порошенко поставив під сумнів прозорість закупівель вугілля з ПАР Міністерством енергетики та вугільної промисловості. Справа була передана в прокуратуру, тоді ж в Міненерго пройшли обшуки в зв'язку із закупівлями вугілля з ПАР. Міністру енергетики та вугільної промисловості Юрію Продану загрожує від 7 до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати посади на строк до 3 років, якщо справа набере обертів.

11 листопада компанія Steel Mont, що займається поставками вугілля з ПАР в Україну, відмовилася продовжувати і укладати новий контракт. Причиною відмови є перевірки Генпрокуратурою укладеною на поставку вугілля угоди.

Президент України Петро Порошенко своїм указом від 14 листопада ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 4 листопада по забезпеченню енергетичної безпеки держави. "Міністерству енергетики та вугільної промисловості України розробити в тижневий термін, з метою зменшення використання природного газу та мазуту вітчизняними ТЕЦ і ТЕС, питання імпорту (в разі економічної доцільності) електричної енергії з Російської Федерації для її постачання споживачам" - так говориться в указі.

От і з'явилася нова схема поставок вугілля, просунута в цей раз вже президентом країни, а разом з нею і нова схема заробітка для чиновників на різниці в ціні...

Чому Яценюк не хоче забезпечити роботою щонайменше 100 тис. українців і підтримати вітчизняні шахти і вітчизняне виробництво, а в пріоритет ставить закупівлі палива за кордоном? Адже через відмову від дотацій шахтам Донбасу в мінусі опинилися всі: Україна залишилася без вугілля і з примарними надіями на вдале проведення опалювального сезону, уряд Яценюка все більше розділяє країну, приймаючи рішення які знижують довіру населення вугільних регіонів Донецька та Луганська до влади України, а з бюджету країни мільярдами витікають кошти на закордонні рахунки компаній.

Якщо вже Порошенко і Яценюк не можуть прийти до одноголосного рішення і ставлять під сумніви рішення один одного, а Ляшко так взагалі заявив, що вийде з коаліції, якщо Україна буде закуповувати вугілля в Росії, то яка може бути мова про єдність політиків?

Майдан привів до влади злочинців, в лавах яких зараз розкол, а єдність була лише показовою. А від неузгоджених рішень прем'єра і президента як завжди страждають люди

Юрий Вакуленко
 
Коментарі (0)
Блоги