Рус Укр
ГоловнаБлогиПідняття тарифу "Полтавагаз": протести продовжуються
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Підняття тарифу "Полтавагаз": протести продовжуються

1848
Відбулася сесія Полтавської обласної ради, де депутати спробували застосувати набуті за минулий тиждень знання в тарифоутворенні.
За взірець взяли тариф на послуги розподілу природного газу міста Кременчук, який в п’ять разів менше тарифу у Полтаві, та в сім  разів менше тарифу в Лубнах. 
 
Спочатку на сесію допустили п’ять представників громадськості, якім дали дві хвилини виступу, але потім, після з’ясування окремими депутатами питання «ти хто такий?», деякі були визнані «провокаторами».І від гріха якомога далі, поліція сказала представникам народу «давай до свідання». Таким чином до спілкування з представниками транспортувальників газу сесія підійшла вже тільки мандатним складом.
 
У мікрофона Олександр Чухрай (перший заступник голови правління АТ «Полтавагаз») найцікавіші запитання – відповіді:
 
Про некоректність депутатів, які питають про зарплату керівництва. Але перший заступник може ж відкинути дівчачу сором’язливість і повідомити свою?!:
 
Олег Хардін, фракція «Слуга народу»:
– Які заробітні плати закладені в тариф, скільки отримуєте ви, голова правління, заступники?
 
Олександр Чухрай:
 Думаю, некоректно буде, коли я говоритиму про зарплату керівництва. Це розголошення персональних даних. Але на сьогодні середня заробітна плата по підприємству, закладена в тариф, складає 12 тисяч без ПДВ. Що стосується зарплати, то в структурі тарифу вона складає 36%, і 40% – витрати природного газу на технологічні потреби.
 
Про складність і заплутаність розрахунків, які не під силу калькулятору, ЕВМ і хіба що боги зможуть в ній розібратися, але і то не факт:
 
Олег Дядик, фракція «За майбутнє»:
– Тариф у вас на сьогодні 2,31 грн (без ПДВ), у Кременчука – 46 копійок (з ПДВ). Ви кажете, що перекачали 480 млн кубів газу, 378 тисяч споживачів, 16 тисяч кілометрів газопроводу. У Кременчука – 3 тисяч кілометрів, 559 млн кубів перекачано, 141 тисяча споживачів. Скільки у вас фізичних і юридичних осіб споживачів? У нас є інформація, що ви закладаєте 117 млн грн прибутку, а не 99 млн грн. У нас немає розуміння, що це за прибуток? Чому «Кременчукгаз» закладає 23 млн грн прибуток, а у вас 117 млн, при тому, що ви менше продаєте?
 
Олександр Чухрай:
– Коли формувався тариф, то бралася потужність, яка була протягом трьох років. Це методика, це складний процес, розрахунок, який проводить НКРЕКП після надання оператором звітів по своїй попередній ліцензованій діяльності. Тариф залежить від розподілу, кількості споживачів, протяжності мереж, їх віку, ВТВ тощо.
 
Прозвучало ще два-три запитання про скандальну поведінку (я так розумію стандарт діяльності в галузі надання послуг по газопостачанню в тих місцях), ще пару намагань вивідати причини підвищення після чього депутати здались. Вирішили:  «ініціювати перед НКРЕКП перегляд рівня тарифу на транспортування газу природного для побутових споживачів у бік зменшення». Екзамен провалено. Мітингарі знов на вулицях.
 
Наступним доповідачем був «рекордсмен з тарифу, абсолютний чемпіон з довжини черг і кількості мітингів «Лубнигаз»,що, вже другий рік стабільно збирає мітинги на своєму подвір’ї.
 
Але перед цим про два моменти, що передували цьому виступу:
 
Перший: На цьому тижні в Лубни завітав тарифоборець нової хвилі пан Ківа. Мета візиту - відкриття координаційного штабу партії ОПЗЖ, було сприйнято місцевою громадою неоднозначно, відео гуляє мережею, але цікаве інше.
 
Системний противник новоявленого кріпкого господарника пан Стерненко заявив, що кінцевим бенефіціаром "Лубнигаз" є прессекретар пана Бойка і пану Ківі для припинення геноциду не треба будо везти в Лубни три кінокамери та два джипи охорони – достатньо було зробити один дзвінок патрону. Скандал навкруги маленького в масштабах країни та нічого не вирішуючого  підприємства набирає обертів, туди вмішуються все найважчі фігури, і тому цілком логічний момент другий.  
 
Другий: Так чи інакше в скандал з «Лубнигаз» повинна втрутитись партія влади. На відміну від Ківи, який подолав половину шляху від Києва до Полтави, депутат партії Слуга Народу  Анастасія Ляшенко доїхала до Полтави. Депутату ВР надали слово та вона зазначила,  що відповідні реформи були направлені на те, що населення мало самостійно обирати собі постачальників газу, що призвело б до конкуренції та зниження тарифів. Однак усі отримали монополію на трубу та підвищення тарифів. Оскільки реформи були започатковані та проведені за каденції минулого парламенту, то між строк явно читалось, що бариги-свинарчуки докладали зі своїх грошей в період проведення цих реформ, щоб ускладнити життя нинішній владі. Ну в мене немає інших пояснень. Я не володію «складною методикою розрахунку» попереднього горгазу. Проте пані депутат з іі слів вже другий рік веде складну боротьбу з "Лубнигаз", ну прям таки воює.
 
З таким багажем ми підійшли до слова голови правління «Лубнигаз», Ігора Кондратенка.  
 
Основною причиною космічного зростання тарифу він назвав зупинку цукрового заводу. Насправді "Лубнигаз" звичайне районне маленьке підприємство та розв'язати питання його тарифу може якщо не районна рада, то обласна точно. І справа тут не в тарифі – а саме в поведінці керівника. 
 
Як вам таке - "Лубнигаз" від’єднав від газопостачання школи в Решетилівці та голова облради Олександр Біленький та нардеп Олег Кулініч заплатили власні кошти (по 200 тис. грн), щоб відновити послугу опалення навчальних закладів? Мені здається не в тих «Лубнигаз» взяли кошти. Тепер їм звідти вряд чи допоможуть. 
 
Після звинувачень в хамській поведінці працівників і відмови це визнавати розмова перестала бути цікавою – нардеп Слуги народу Анастасія Ляшенко попередила, що якщо «Лубнигаз» хоче взагалі залишитись на ринку, то Ігорю Кондратенку за трибуною потрібно мовчати, кивати головою і з усім погоджуватись, адже тарифною політикою підприємства вже зацікавилось центральне керівництво держави. 
 
Не знаю, що пригадав, Ігор Кондратенко в цей момент – атаку СБУ на Криворіжсталь, рік за ґратами Ріфмастера чи долю сержанта Журавля, але абсолютно розумно вирішив що не один з цих варіантів зацікавленості центрального керівництва йому не підійде і далі майже мовчки вислуховував накази обранців народу різних рівнів. У підсумку доторгувались до зниження тарифу до 1,79 без ПДВ. І…. і це їх не врятує.
 
Одна цитата від відвідувачів НКРЕКП на кінець розмови:
 
«Якщо газорозподільна компанія має менше ніж 100 тисяч споживачів, – не запускати її на ринок. Уже зараз регулятор не видає ліцензії таким. Наприклад, «Гадячгаз» має 22 тисячі споживачів, «Лубнигаз» – трохи більш як 60 тисяч». Будуть укрупнять!
 
Зрозуміло, що панські забави не найшли підтримки у мітингувальників, які так і не змогли зрозуміти – чому державна компанія отримує газ по 3 грн, усе літо рапортувала про закупки іноземного по 3 грн, а тепер як досягнення виставляє на продаж по 7 грн. Тоді як розумно продавати його по 3,50. І чим таким відрізняється тариф м. Кременчук від тарифу м. Полтава. 

Тому акції продовжуються. На сьогодні з гаслом «Досить вже…censura». Якщо напруження не спаде, то гасло так чи інакше зміниться на «Пора вже…. censura». І це питання часу. Бо цензурні слова вже закінчились. 

Лариса Макієнко
 
Коментарі (0)
Блоги