Рус Укр
ГоловнаБлогиОднакові тарифи: популізм і аматорство замість реформи
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Однакові тарифи: популізм і аматорство замість реформи

3247
Вчора, 30 жовтня 2013 року з великим подивом прочитав наступну новину: Президент Віктор Янукович доручив Кабінету Міністрів забезпечити однакові тарифи на житлово-комунальні послуги у всіх регіонах.
 Про це він сказав під час святкових заходів з нагоди Дня працівника соціальної сфери. "Я поставив перед урядом завдання, яке дотичне до соціальної сфери, забезпечити єдині тарифи на житлово-комунальні послуги у всіх регіонах України. Це моя принципова позиція: де б людина не жила - тарифи на електроенергію, воду і газ мають бути для всіх рівні", - зазначив Янукович. Він наголосив, що держава зобов'язана це регулювати.
Чому я здивувався? Читаємо:
"Я звертаюся до міністра ЖКГ і керівництва областей: потрібно створити таку систему, за якої, де б не жила людина, вона б платила за воду, електроенергію і газ однакові гроші", - заявив глава держави в травні 2010 року у Львові на засіданні Ради регіонів.
Так, ті ж самі слова він казав ще три з половиною роки тому. Але читаємо далі:
Президент України Віктор Янукович знову ставить завдання перед прем'єр-міністром Миколою Азаровим, головами регіонів, а також керівниками ЖКГ привести до єдиної системи ціни на житлово-комунальні послуги в Україні: "Я вам давав завдання. Будь ласка, ще раз повторюю: ви, дорогі колеги, найближчим часом ви повинні запропонувати систему, щоб ціноутворення в державі було єдиним, тобто щоб тарифи в регіонах на воду, газ, житлово-комунальні послуги були однакові", - заявив Президент в ході телепроекту Пряма розмова з країною 27 лютого 2011 року. Янукович наголосив, що до кінця 2011 року така система повинна бути розроблена.
За кілька днів до того - в лютому 2011 року гарант звертався до голів обласних та районних держадміністрацій, а також до представників профільного міністерства:
«Я прошу й попереджаю. Найближчим часом необхідно вирівняти тарифи на воду, газ, ЖКГ тарифи, щоб вони були єдиними, й прийняти усі необхідні законодавчі акти»
Тобто весь час перебування на посаді наш Президент щорічно просить, попереджає і звертається до Уряду з "принциповою позицією" негайно забезпечити однакові тарифи, а Уряд так само принципово її не забезпечує.
Всі ці три з половиною роки фахівці в галузі ЖКГ в один голос стверджують, що розбіжності у розмірі тарифів існують через низку об’єктивних і суб’єктивних причин, які неможливо проігнорувати в умовах ринкової економіки. Всі ці три з половиною роки фахівці переконують, що специфіка господарської діяльності підприємств, що надають житлово-комунальні послуги різних регіонах країни, визначається неоднаковими чинниками, які об’єктивно позначаються на рівні тарифів. Види палива, нерівновіддаленість від джерел водопостачання, закачування води з артезіанських свердловин чи з відкритих водоймищ, розгалуженість комунікацій, технологічне оснащення, стан основних фондів, кількість споживачів та багато інших показників впливають на фактичний розмір витрат виробників житлово-комунальних послуг та розмір тарифів на ці послуги.
Не можна мати однаковий тариф на воду в Бердянську, куди воду качають помпами через водогін довжиною 175 км аж з Дніпра, і в Києві, де водозабір знаходиться в майже центрі міста. Не можна мати однаковий тариф на тепло в котельнях які працюють на вугіллі і в котельнях які працюють на газі. Не можна мати однаковий тариф на обслуговування п’ятиповерхової хрущовки 60-х років і сучасної висотки.
Врешті-решт, можна з завтрашнього ранку якимось декретом встановити єдину ціну на житлово-комунальні тарифи, але перед тим іншим декретом потрібно відмінити дію Конституції України, націоналізувати підприємства житлово-комунальної галузі, повернути Конституцію СРСР 1976 року і назвати Президента Генеральним Секретарем.
Отже, що це: популізм, кричущий непрофесіоналізм чи диверсійна діяльність тих хто щороку вперто підсовує президенту цю наївну тезу про однакові тарифи? Мені хочеться вірити у перший варіант, хоча я не маю особливого бажання роздумувати над тим що саме відбувається в його оточенні і чому там постійно перемагає невігластво. Я навіть не знаю: радіти чи засмучуватися через оту забудькуватість гаранту, який четвертий рік поспіль проголошуючи одну й ту ж саму нісенітницю, забуває, на щастя, вимагати її виконання? Але мене справді турбує безпорадність теперішньої влади, яка виявилася нездатною здійснити реформу житлово-комунального господарства, намагаючись замінити її відсутність популістськими і дилетантськими гаслами.
Геннадій Ткачук
 
Коментарі (0)
Блоги