Рус Укр
ГоловнаБлогиНКРЗІ лобіює крупних операторів, провайдерів телекомунікацій
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

НКРЗІ лобіює крупних операторів, провайдерів телекомунікацій

2706
Розроблений проект Тимчасових правил доступу операторів, провайдерів телекомунікацій до об’єктів житлового фонду порушує права ОСББ та ЖБК.

            На черговому засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ), що відбулося 1 квітня 2014 року, було схвалено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Тимчасових правил доступу операторів, провайдерів телекомунікацій до об’єктів житлового фонду з метою надання телекомунікаційних послуг, в тому числі забезпечення доступу споживачів до Інтернету» (далі – Правила).

Комісія стверджує, що Тимчасові правила - універсальний доступ споживачів до телекомунікаційних мереж загального користування. Однак уважний аналіз Правил свідчить зовсім про інше.

Зі змісту проекту випливає, що державний орган, яким є НКРЗІ, дбає не про «забезпечення універсального доступу споживачів до телекомунікаційних мереж», а про забезпечення вільного доступу великих телекомунікаційних компаній до об'єктів житлового фонду, за звичай, за рахунок співвласників будинків.

Відповідно до розробленого Правилами Порядку розрахунків та оплати за розміщення на об’єктах житлового фонду всіх форм власності, за розташування будинкової розподільної мережі (далі – БРМ)  на об’єктах житлового фонду встановлюється одноразова плата, яку оператор, провайдер телекомунікацій вносить у порядку, визначеному договором. При цьому встановлення додаткових платежів за розташування, модернізацію та/або експлуатацію БРМ після введення її в експлуатацію заборонятиметься.

Тобто відшкодування за можливу шкоду нерухомості під час проведення робіт по модернізації та/або експлуатації БРМ після введення її в експлуатацію забороняється, а  орендна плата місць розташування елементів телекомунікаційних мереж на  конструктивних елементах багатоквартирних  будинках не передбачається.

Сьогодні ефективно діє система, при якій орендна плата за користування нерухомим майном житлового фонду операторами та провайдерами телекомунікацій сплачується щомісячно. Такий варіант взаємовідносин між співвласниками будинків та операторами є зрозумілим, адже власник нерухомого майна отримує певну грошову винагороду за надання його частини в оренду.

Пропозиція НКРЗІ замінити щомісячну плату за використання об'єктів нерухомого майна, яка сплачується операторами та провайдерами телекомунікацій, на одноразову не піддається логічному аналізу, не враховує приписи статті  12 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків», відповідно до якої управління неподільним    та   загальним   майном   житлового комплексу здійснює управитель шляхом  отримання відшкодування від винної особи за збитки, заподіяні майну, яке перебуває у нього на балансі, або своєчасного звернення до суду щодо відшкодування збитків у примусовому порядку та, в порушення статті 21 вищезазначеного Закону України, позбавляє балансоутримувача певних джерел фінансування в  результаті  здачі в оренду допоміжних приміщень будинку для формування кошторису ОСББ.

Враховуючи складне економічне становище України, відсутність певних коштів на утримання та ремонти житлового фонду, правління ОСББ вважає недоцільним затвердження запропонованого проекту Правил та пропонує Кабінету Міністрів України направити їх на доопрацювання для врахування пропозицій ОСББ та ЖБК.

Голова правління ОСББ «Надія-НЛ» Дзічковська Н.М.

ОСББ «Надія-НЛ»
 
Коментарі (0)
Блоги