Рус Укр
ГоловнаБлогиМінрегіон: здоровий глузд тут не в моді
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Мінрегіон: здоровий глузд тут не в моді

3698
Для того, щоб краще зрозуміти причини провалу реформи ЖКХ треба просто прочитати листування між державними органами, міністерствами та відомствами.

Пропоную ознайомитись з коротким змістом переписки КП «Полтававодоканал» з Полтавською ОДА, Кабміном та Мінрегіонбудом з приводу вжиття заходів щодо розроблення законопроекту щодо запровадження мораторію на стягнення заборгованості за спожиту електроенергію до погашення заборгованості з різниці в тарифах.

Отже, на початку липня КП «Полтававодоканал» звернулося з листом до голови Полтавської ОДА Василя Бугайчука, в якому повідомлялося, що КП «Полтававодоканал» знаходиться у вкрай важкому фінансовому становищі:  різниця між встановленим тарифом та фактичними економічними витратами на виробництво послуг сягнула  273,9 млн.., в той же час заборгованість перед ПАТ «Полтаваобленерго» станом на 01.07.14р. становила 125,1 млн. грн. При цьому КП «Полтававодоканал» не має змоги погасити заборгованість на спожиту електроенергію шляхом отримання субвенції з різниці в тарифах згідно постанови КМУ № 30 від 29.01.14р. через недосконалість механізму погашення, натомість ПАТ «Полтаваобленерго» в судовому порядку стягнуло суму заборгованості з КП «Полтававодоканал» з пенями та штрафними санкціями та через органи Державної виконавчої служби застосовує примусові заходи стягнення, так як арешт майна та банківських рахунків, що загрожує припиненням водопостачання в місті Полатва та восьми районах Полтавської області.

11 липня голова  Полтавської ОДА Василь Бугайчук звернувся  до Прем’єр –міністра України Арсенія Яценюка з листом, в якому викладена ситуація, що склалася на  КП «Полтававодоканал» в зв’язку із стягненням органами державної виконавчої служби заборгованості за спожиту електроенергію на користь ПАТ «Полтаваобленерго», а також висловлено прохання розглянути можливість запровадження на законодавчому рівні мораторію на здійснення дій по примусовому стягненню заборгованості за спожиту електроенергію з водопостачальних підприємств органами державної виконавчої служби на користь енергопостачальних компаній.

Розглянувши цього листа Кабінет Мінстрів України повідомив Полтавську ОДА, що питання можливості запровадження такого мораторію та відповідного розроблення проектів  нормативно-правових актів про внесення змін до діючого законодавства України можливо розглянути, але рішення приймати при цьому потрібно колегіально Мінрегіону, Мінпаливенерго, Мінекономіки та Мінфіну, про що було видано доручення  цим міністерствам

Листом від 01.10.2014  Полтавська ОДА повідомила КП «Полтававодоканал», що  на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 №27444/1/1-14 Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло лист Полтавської ОДА та повідомило, що питання стосовно примусового стягнення заборгованості за спожиту електроенергію з підприємств водопровідно-каналізаційного господарства органами державної виконавчої служби на користь енергопостачальних підприємств врегульовано шляхом внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків у паливно-енергетичному комплексі» від 03.07.2014 №1571-VII.

Відкриваємо сайт Верховної Ради України, знаходимо Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків у паливно-енергетичному комплексі» від 03.07.2014р. № 1571-VII, читаємо:

«Верховна Рада України постановляє:

I. Внести зміни до таких законів України:

1. У Законі України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу"

1) пункт 1.8 статті 1 викласти у такій редакції:

"1.8. Розрахункова дата - дата фіксації учасниками розрахунків сум кредиторської та дебіторської заборгованостей, що належать до погашення з використанням передбачених цим Законом механізмів. Розрахунковою датою встановлюється 1 січня 2013 року, а для казенних підприємств, у тому числі тих, які були казенними станом на 1 січня 2011 року, за зобов’язаннями з оплати електричної енергії - 1 липня 2011 року";

2) пункт 3.4 статті 3 викласти у такій редакції:

"3.4. Процедура погашення заборгованості підприємствами паливно-енергетичного комплексу діє до 1 січня 2016 року".

2. Пункт 4-1 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" викласти у такій редакції:

"4-1. Положення цього Закону щодо провадження у справах про банкрутство підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості на умовах, визначених Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", застосовуються з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", до 1 січня 2016 року".

3. Пункт 4 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень"  викласти у такій редакції:

"4. Положення цього Закону щодо виконання судових рішень та виконавчих документів, визначених Законом України "Про виконавче провадження", та умови їх виконання для підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості на умовах, визначених Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", застосовуються з урахуванням особливостей, визначених Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу", до 1 січня 2016 року".

Далі – знаходимо за посиланням Закон України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" № 2711-IV від 23.06.2005 року, в ст. 1 читаємо:

«Підприємства паливно-енергетичного комплексу - гірничі підприємства (шахти,   рудники, копальні, кар'єри, розрізи, збагачувальні фабрики), газодобувні підприємства,  котельні, підключені до магістральних теплових мереж, а також підприємства, які на  дату виникнення заборгованості мали ліцензію хоча б з одного виду діяльності виробництва та передача електричної енергії; ранспортування природного газумагістральними трубопроводами; ранспортування нафтопродуктів магістральними трубопроводами; постачання природного газу за регульованим тарифом».

Тож КП «Полтававодоканал», яке не є гірничим або газодобувним підприєимсвтом, не маючи на своєму балансі котелень та магістральних тепломереж, маючи ліцензію лише на централізоване водопостачання та водовідведення не є підприєимстом паливно-енергетивного комплексу, відтак не підпадає під дію Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" № 2711-IV та Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків у паливно-енергетичному комплексі» від 03.07.2014р. № 1571-VII і ніколи не зможе скористатися порядком погашення заборгованості за електричну енергію, встановленим  цими Законами.

Після таких висновків розумієш, що Мінрегіон сьогодні складається з абсолютно некомпетентних чиновників, які не здатні навіть просто проаналізувати два законодавчих акти та зробити висновки про коло осіб, на яких поширюється дія цих актів. То хто ж робитиме реформу ЖКГ?

Софи Кремен
 
Коментарі (6)
Михаил5
14 Жовтня 2014 p. 16:35
Гефогмы? Ми не за етим сюда пгишли! Что это вы, голубчик, так газволновались?
Валентин 7
14 Жовтня 2014 p. 16:40
Даа... Минрегион такой Минрегион. Небось Лично ВГ в вопросе разбирался-)
I am5
16 Жовтня 2014 p. 18:49
винницкие, такие винницкие)))
Anonymous6
14 Жовтня 2014 p. 16:51
вот читаешь такую переписку и сразу веришь в то, что децентрализация Гройсмана уже стучится в двери и мы на пороге быстрого восстановление Донбасса...
Санечка В.6
14 Жовтня 2014 p. 18:50
Софа, много букв....дочитал, только потому, что это ТЫ пишешь. А если ТЫ пишешь, то значит что-то "нарыла". И я оказался прав) Поздравляю Минрегион, ты балбес!!! Водоканал от предприятия ТЭК не отличаешь)))))))) Хотя, чему сейчас можно удивляться. Сначала донекцие рулили бедным Минрегионом, теперь винницкие......
Владимир2
18 Жовтня 2014 p. 11:41
Читаю коменты и не перестаю удивляться вашим возмущениям , чему возмущаемся господа ? До недавнего времени там писательские и юридические таланты проявлял главный реформатор жэкэха Гриша Семчук , причем сколько его не шатали был не потопляемым ,задумайтесь больше 15 лет , кличка "флюгер" говорит сама за себя . Сейчас- Вилкуло-Темниковскиий младо реформатор Белусов Леня , с образованием менеджер в выробнычой сфере реформирующий отрасль .Чему удивляемся ? Им еще доплачивать надо , за то что решили о нас побеспокоится !
Блоги