Рус Укр
ГоловнаБлогиЕнергоощадження. Як платити менше за опалення.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Енергоощадження. Як платити менше за опалення.

4211
Необхідно знати та розуміти, що всі організації, які продають вам свій якісний товар або впарюють вам свій брак: холодну і гарячу воду, опалення, газ, електроенергію, не зацікавлені в енергоощадження й у зменшенні споживання їхнього товару.
Необхідно знати і розуміти, що всі організації, які продають вам свій якісний товар або впарюють вам свій брак: холодну і гарячу воду, опалення, газ, електроенергію, не зацікавлені в енергозбереженні і у зменшенні споживання їхнього товару. В енергозбереженні зацікавлені тільки кінцеві споживачі послуг і то не всі.
 
Вперше, я зіткнувся з цим в середині дев’яностих. Довелося заночувати в селі у Івано-Франківській області. Звичайна сільська хата, в хаті газовий котел, лічильник газу. Кінець листопада, на вулиці вже підмерзає, а в хаті під 30 градусів. Я попросив господаря вимкнути котел, а той заявив мені, що не може, тому що йому необхідно спалити до кінця місяця ще 400 м³ газу, бо інакше він не отримає субсидію. Я розумію, що для багатьох, 400 м³ це абстрактна величина, яку необхідно привести до чогось зрозумілого, давайте до стандартних залізничних цистерн по 62 м³, які кожен може побачити в натурі, на залізниці. 400 ділимо на 62, буде 6,5 залізничних цистерн.
 
Я, інженер з вищою освітою, довго слухав господаря хати, сільського механізатора, поки, нарешті, зрозумів весь ідіотизм механізму надання субсидій по-Українськи. За більше як  двадцять років, нічого не змінилося, постійні ігри з нормами споживання ресурсу, які не мають нічого спільного з реальним споживанням. Тільки по газу, норми споживання змінювали вже разів десять. 
Але повернемось до побутових лічильників природного газу.
 
Втрати газу можна розділити на три види:
 
Перше: крадіжки; друге: витоки з газопроводів і третє: газ який дівається невідомо куди. Я оцінюю втрати газу, який дівається невідомо куди, по Україні, у пів мільярда м³ газу за рік.
 
Виникає запитання: «Куди дівається газ з газопроводів і як з цим боротися?»
 
Кожен побутовий лічильник, наголошую, справний і повірений, правильно рахує об'єм газу тільки при температурі  газу і навколишнього середовища (+) 20°С.  При збільшенні температури газу на кожний 1°С , лічильник добавляє 0,365%  об'єму, а при зменшенні температури газу на кожний 1°С , лічильник недораховує 0,365%  об'єму. Особливо великі втрати газу, у зимовий період, в східних та південних областях, тому що газ подається по надземних газопроводах. Яка температура навколишнього середовища, така і температура газу.
 
На вулиці 0°С, втрати досягають 7,3%, лічильник показує, що через нього пройшло 100 м³, а фактично пройшло 107,3 м³.
 
На вулиці (-) 30°С, втрати досягають 18,25%, лічильник показує, що через нього пройшло 100 м³, а фактично пройшло 118,25 м³
Простіше, цих пів мільярда м³ газу нікуди не діваються, не обліковуються побутовими лічильниками, а спокійно згорають у котлах і газових плитах. 
 
В цьому не було б нічого страшного, якби не одне «але». У облгазів нема коштів на підняття співробітникам мізерних зарплат, тому що доводиться витрачати 30-50% зароблених грошей на повторну, повторюю, повторну закупівлю по комерційній ціні, вже використаного споживачами природного газу. В сумі, це десь біля шести мільярдів грн., чого і почалися донарахування за газ, з поправкою на температуру. Але, як сказав колись  розумний чоловік: «Хотіли як краще, а вийшло як завжди».  
 
Якось, я зібрав в Регіональній газовій компанії, наших науковців-метрологів і поставив їм завдання, розробити методику переходу України на комерційний облік газу при температурі 0°С. Дві години слухав, що це неможливо зробити, на тому все і закінчилося. 
 
Через кілька місяців попав я в Берліні у Бундестаг. Екскурсію по Бундестагу та Рейстагу проводив помічник депутата з енергетичної комісії. Я йому розповів, що комерційний облік газу проводять у різних країнах по різному:  в Україні, Білорусії, Росії при (+) 20°С, в Німеччині при (+) 15°С, в Польщі при  0°С.  
 
Результат цієї розмови, з весни 2016 року, Німеччина перейшла на комерційний замір витрати газу при  0°С, а Україна далі втрачає пів мільярда м³ газу за рік, невідомо куди. 
 
Самий простий спосіб позбутися втрат газу, який не потребує затрат, перейти на комерційний облік газу при  0°С, тоді втрати газу впадуть практично до нуля.  З промисловими споживачами, також великих проблем немає, коректори на лічильниках розраховані на роботу при   0°С, (+) 15°С, (+) 20°С.  І, одночасно, припинити встановлення лічильників без електронних  коректорів по температурі газу. Як ви вже зрозуміли: без електронного коректора, побутові лічильники газу рахують і показують, що завгодно, тільки не фактичне споживання природного газу.
 
Коли почалися ігри з нормами споживання газу і донарахуванням, я встановив перед газовою плитою лічильник з електронним коректором і вже четвертий місяць він показує споживання газу 1,5- 2,5 м³ на одну особу в місяць, а не 3,3. Але тут мене чекав неприємний сюрприз, виявилося, що в «Київгазі», відділ метрології, настільки далекий від метрології, що не знає, що в покази лічильника з електронним коректором не потрібно вводити вручну ніяких додаткових коефіцієнтів. 
 
Перед тим як почати економити, спочатку треба розібратися, а що скільки коштує! Один м³  природного газу, вартістю 8,5 грн.  виділяє 10,56 кВт годин, (квитанція  «Київгаз» за січень 2019 р.). 8,5 ділимо на 10,56 = 0,81 грн., вартість однієї  кВт год природного газу.
 
Діючий денний тариф на електроенергію 1,68 ділимо на 0,81 =2,07. Одна кВт година електроенергії, по денному тарифу, дорожча у 2,07 рази від одної кВт години природного газу. 
 
Діючий нічний тариф на електроенергію 0,9 ділимо на 0,81 =1,11. Одна кВт година електроенергії, по нічному тарифу, дорожча в 1,11 рази від одної кВт години природного газу.
 
Це для тих, хто вибирає, який котел встановити, електричний чи газовий. При діючих на сьогодні тарифах, природний газ дешевший у використанні.      А тепер інформація для роздумів.
 
Як ви бачите, опалення за допомогою електричних котлів,  без пільгових тарифів, економічно невигідне, а електричні котли вже вийшли на свій максимальний ККД 93%. 
 
З газовими котлами, також не все просто: досі використовуються  печі і котли типу КЧМ з ККД меншим 50%. Тут половина виробленого тепла вилітає в димову трубу.  Більш сучасні котли з ККД 93% виходять на рівень ККД електричних котлів. Але є найновіші розробки: конденсаційні газові котли. При згоранні одного м³ природного газу утворюється 1,5 літра води у вигляді водяних парів і коли цей водяний пар конденсувати у котлі,  додається ще 12-15% ККД. Недолік даного котла в тому, що воду яка утворюється, необхідно постійно відводити у каналізацію.
 
За останні роки, на ринку з’явилися побутові кондиціонери- теплові насоси, які складають серйозну конкуренцію електричним і газовим котлам. На сьогодні  є кілька типів теплових насосів: «повітря – повітря», ККД – до 600%,  на одну кВт годину використаної електроенергії, тепловий насос виробляє шість  кВт годин тепла; «земля – вода»  і «повітря – вода», ККД - до 400%, на одну кВт годину використаної  електроенергії, тепловий насос виробляє чотири  кВт години тепла.
 
В Києві, в новобудовах, де гаряча вода для опалення подається по горизонтальній схемі і по космічній ціні, багато новоселів відмовляються від централізованого водяного обігріву приміщень і встановлюють кондиціонери - теплові насоси для обігріву квартири. Теплові насоси типу «повітря – повітря» випускають у трьох  модифікаціях, на зовнішню температуру (-) 20°С, (-) 25°С, (-) 30°С. Тепловий насос, потужністю 1 кВт, обігріє приміщення площею приблизно 60 м². При обігріві квартири площею 60 м², електричним котлом, потрібна потужність 6 кВт. Витрати на опалення при використанні кондиціонера- теплового насоса типу «повітря – повітря», замість електричного котла зменшуються у 6 разів. 
 
При обігріві квартири площею 60 м², газовим котлом, потрібна потужність котла 6 кВт, або 0,57 м³ природного газу на годину.
 
Теплові насоси: типу «земля – вода» та «повітря – вода»,  розроблені для індивідуальних будинків. Переваги даних комплексів в тому, що вони працюють як звичайні котли і через водяні радіатори забезпечують рівномірну температуру в усьому будинку, незалежно від його площі, крім того через окремий контур готується  гаряча вода для господарчих потреб. 
 
Таблиця: затрати на опалення за опалювальний сезон, при використанні різних приладів, на прикладі квартири площею 60 м²
 
 Змішаний тариф розрахований по формулі:
 
(1,68 грн. х16 годин)+(0,9 грн. х8 годин) / 24 години = 1,42 грн.
За опалювальний період, газовий котел використає, приблизно: 13200/10,56=1250 м³ природного газу.
 
Якщо ви хочете визначити приблизну вартість оплати за опалювальний період для своєї квартири при використанні газового котла, необхідно:

10,690 тис. грн./60 м² =0,178 тис. грн./м², одержане число множите на площу своєї квартири. Аналогічні дії можна провести для будь якого приладу. 

Ярослав Трембач
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
28 Березня 2019 p. 20:51
"...всі організації, які продають вам свій якісний товар або впарюють вам свій брак: холодну і гарячу воду, опалення, газ, електроенергію, не зацікавлені в енергоощадження й у зменшенні споживання їхнього товару."-----------------------------------------------------Це, звісно, неправда.---------------- Якраз надавачі компослуг намагаються зменшити споживання їхнього товару. І одночасно взяти за нього більшу плату.
Блоги