Рус Укр
ГоловнаБлогиЯк врятувати ЖКГ? Маємо відповідь!
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Як врятувати ЖКГ? Маємо відповідь!

3731
ЖКГ України є однією з найменш реформованих сфер національної економіки. Прорахунки в підходах та зволікання з реформуванням галузі призвели до істотного зниження якості житлово-комунальних послуг та обґрунтованого незадоволення населення.
РЕЗОЛЮЦІЯ
всеукраїнської  конференції 
«РЕФОРМУВАННЯ ЖКГ: 
ВІД КРАЩИХ ПРАКТИК – ДО СПІЛЬНИХ ДІЙ!»
 
Ми, учасники всеукраїнської  конференції «Від кращих практик – до спільних дій!» визнали, що житлово-комунальне господарство України є однією з найменш реформованих сфер національної економіки. Прорахунки в підходах та зволікання з реформуванням галузі, складність накопичених у попередні роки проблем та відсутність комплексного системного підходу до їх вирішення призвели до істотного зниження якості житлово-комунальних послуг та обґрунтованого незадоволення населення рівнем обслуговування. 
 
Ми змушені констатувати поступове згортання державного курсу на розвиток інституту відповідального власника житла, формування конкурентного ринку з обслуговування житла, ефективного регулювання на ринку природних монополій, справедливої системи соціального захисту населення. На жаль, більшість завдань Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства на 2009—2014 рр., затвердженої Законом України від 11 червня 2009 року N 1511-VI, не виконані. Постійно гальмується впровадження Національних планів дій з реалізації економічних реформ Президента «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».
 
Сьогодні в Україні концептуально не визначені принципи житлової політики, аналіз діяльності влади протягом останніх років свідчить про суперечливий характер та неузгодженість дій між центральними органами виконавчої влади.
 
Відсутність розуміння владою і населенням шляхів і механізмів розв’язання проблем-комунальної галузі, потребує пильної уваги громадськості та держави, а також вимагає консолідації спільних зусиль.
 
Враховуючи вищевикладене, пропонуємо:
 
1. Звернутися до Президента України з пропозицією гармонізувати Загальнодержавну програму реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки, із Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава»,  затвердженої Указом Президента України 12 березня 2013 року № 128. 
 
2. Звернутися до Уряду України з пропозицією:
2.1. Негайно поновити роботу Міжвідомчої комісії з проведення реформування житлово-комунального господарства, утвореної постановою КМУ від 23 грудня 2009 р. №1378 відповідно до пункту 2 розділу VI Загальнодержавної програми реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009 - 2014 роки.
2.2. Проаналізувати роботу органів виконавчої влади України із реалізації Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства України на 2009-2014 рр. із залученням провідних експертів та представників громадськості. 
2.4. На виконання  Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства України на 2009-2014 рр. забезпечити розробку і передачу до Верховної ради України законів:
- «Про засади державної житлової політики»;
- «Про державну підтримку модернізації житлового фонду України»;
- «Про спеціальний режим оподаткування суб’єктів  модернізації житлового фонду».
2.5. Активізувати роботу із створення сучасної нормативної і законодавчої бази діяльності житлово-будівельних кооперативів (ЖБК);
2.6. Зобов’язати відповідних представників органів виконавчої влади у складі Національній раді з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ брати постійну участь у її роботі та пришвидшити виконання завдань, визначених Протоколом № 92 Кабінету міністрів України від 14.11.2011 року.
 
3. Звернутися до Голови Верховної Ради України, голів парламентських Комітетів та фракцій з пропозицією  проведення Парламентських слухань щодо стану реалізації Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства України на 2009-2014 рр. В ході слухань заслухати звіт Уряду  про стан виконання Загальнодержавної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства України на 2009-2014 рр, згідно із Законом України від 11 червня 2009 року № 1511-VI.
 
4. Звернутися до Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики із пропозиціями:
4.1. провести у квітні 2013 року комітетські слухання на тему «Стан реалізації державної житлової політики в Україні»;
4.2. переглянути положення  законопроекту  № 2052 від 21.01.2013 р. «Про внесення змін до деяких законів України щодо обов'язкового комерційного обліку та вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг», ініційованого Кабінетом міністрів України, згідно з якими населення зобов'язане встановити лічильники споживання тепла до 2017 р., а води - до 2018 р., і встановити кінцеву дату їх  встановлення  – 2014 рік.
4.3. створити Громадську раду при Комітеті; запропонувати Комітету укласти Меморандум про довгострокову співпрацю з громадськими організаціями, які спеціалізуються на питаннях житлово-комунального господарства.
 
5. Звернутися до Комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Верховної Ради України із пропозицією створення  системи громадського контролю за тарифоутворенням та зловживанням  монопольним становищем в системі ЖКГ.  Запропонувати Комітету укласти Меморандум про довгострокову співпрацю з громадськими організаціями, які працюють у сфері житлово-комунального господарства.
 
6. Звернутися до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ з проханням пришвидшити роботу над:
- виконанням Національного плану дій щодо створення законопроектів, які регулюють відносини власності у багатоквартирному будинку та над гармонізацією законодавства щодо системи надання комунальних послуг;
- розробкою уніфікованого законодавства, яким регулюється діяльність галузі, і формування до 2014 року нормативно-правової базу для створення єдиного кодексу законів;
- розвитком та затвердженням навчальної програми для управителів і працівників ЖКГ, відповідної навчально-методичної бази та видання необхідних посібників та матеріалів, проведення на офіційному рівні тренінгів та сертифікованих навчань.
 
7. Звернутися до Антимонопольного комітету України стосовно укладення Меморандуму із громадськими організаціями про спільну діяльність із запобігання зловживанням  монопольним становищем в системі.
 
8. Рекомендувати міським головам запровадити на постійній основі проведення за участю громадськості і представників ОМС робочих нарад, круглих столів, просвітницьких заходів для налагодження системи громадської експертизи і моніторингу тарифів на житлово-комунальні послуги.
 
9. Звернутися до Міжнародного фонду «Відродження» стосовно підтримки проектів спрямованих на створення системи громадської експертизи і моніторингу тарифів на житлово-комунальні послуги та зловживаннями монопольним становищем в системі ЖКГ.
 
10.  Учасники конференції, визнаючи що ОСН та ОСББ не є антагоністами та вважаючи доцільним і необхідним розвиток співпраці із органами самоорганізації населення а також Всеукраїнською асоціацією ОСН щодо спільного вирішення житлово-комунальних проблем,  пропонують:
- Міжнародному фонду «Відродження» допомогти організувати дискусію та налагодити діалог заради  ефективного використання можливостей органів самоорганізації населення та ОСББ для представлення інтересів мешканців і захисту їх прав;
- ОСББ та органам самоорганізації населення, Асоціаціям та громадським об’єднанням, що представляють їх інтереси, організовувати  спільні заходи та підписання меморандумів про співпрацю.
 
11. Звернутися до Асоціації міст України з пропозицією підписання із громадськими організаціями Меморандуму про спільні дії у напрямку сприяння реформуванню житлово-комунального господарства, обговорення та аналізу  проблемних питань ЖКГ у сфері місцевого самоврядування, вивчення громадської думки та лобіювання спільних інтересів на всіх рівнях. 
 
12. Звернутися до представників громадських організацій із пропозицією: 
12.1. налагодження тісної взаємодії та співпраці з депутатами місцевих рад для спільного вирішення місцевих проблем житлово-комунального господарства; поширення практики інформування депутатів місцевих рад про проекти громадськості і стан їх реалізації шляхом написання запитів та запрошень депутатів до участі у різних публічних заходах – презентаціях проектів, круглих столах, громадських форумах, тренінгах;
12.2. активізації роботи представників громадськості в робочих групах, радах партнерства, консультативних та координаційних органах при місцевих органах виконавчої влади і  місцевого самоврядування; ініціації їх створення; висування представників громадськості до їх складу;
12.3. всебічної підтримки ініціативи Спілки власників житла України щодо створення системи громадської експертизи і моніторингу тарифів на житлово-комунальні послуги.
 
Голова Оргкомітету конференції,
Голова Спілки власників 
житла України
О.Кучеренко
Олексій Кучеренко
 
Коментарі (3)
Sergiy2
29 Квітня 2013 p. 14:59
Необхідно було звернутися до Президента та Голови ВР щодо визнання законопроектів з реформування ЖКГ та енергоефективної поллітики до розгляду, як першочергових.А то їх чекає доля проекту Житлового Кодексу або про енергоефективні будівлі.
Владимир2
30 Квітня 2013 p. 12:40
Все це балачки ні про що , коли він був міністром у нього були всі шанси проводити реформи ЖКХ , і де вони ?
Софи Кремен2
30 Квітня 2013 p. 13:20
Как известно не критикуют только тех кто ничего не делает , значит А. Ю. , на правильном пути ...
Блоги