Рус Укр
ГоловнаБлогиЯк правильно оформити компенсацію за пошкоджене війною майно - алгоритм дій
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Як правильно оформити компенсацію за пошкоджене війною майно - алгоритм дій

2004
За нашими даними, в Україні на подібні компенсації можуть розраховувати до 10 млн. людей, а суми збитків громадян можуть досягати більш як 100 млрд доларів США.
Реагуючі на звернення українців, разом із партнерами підготували інструкцію  - порядок дій щодо підготовки документів по відшкодуванню збитків за пошкоджене\знищене\втрачене під час війни майно.
 
За нашими даними, в Україні на подібні компенсації можуть розраховувати до 10 млн. людей, а суми збитків громадян можуть досягати більш як 100 млрд доларів США.
 
Впевнені, що міжнародна спільнота, разом із українською владою, яку контролюватиме громадянське суспільство, акумулюють достатні кошти  для ФОНДУ  виплат справедливих компенсацій усім, хто на це заслуговує!
 
Одразу зауважу, що законодавство і практика встановлення та оформлення збитків лише проходять випробування і  шліфування практикою. Тому дуже важливо діяти послідовно, виконувати всі рекомендації та нормативи, щоб постраждалі від агресії своєчасно і в повному обсязі отримали свою законну компенсацію.
 
Отже, йдемо поетапно, і виконуємо всі пункти згідно прийнятих нормативів. 
 
Для початку, згадаємо ті законодавчі акти, що регулюють порядок відшкодування пошкодженого або втраченого  майна в результаті Російської агресії:
 
Такими актами, на яких грунтується порядок дій, є:
  • - Постанова Кабінету міністрів від 20 березня 2022 р. № 326 «Про затвердження Порядку визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації».
  • - Постанова Кабінету міністрів від 26 березня 2022 р. № 380 «ро збір, обробку та облік інформації про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації».
  • Головна проблема на даному етапі полягає в тому, що досі (на момент 6.06.2022) не прийнятий жодний нормативний акт, який затверджує сам порядок (термін, суми, механізм)  виплат та компенсацій за пошкоджене майно або іншу шкоду. Наразі існує лише порядок реєстрації цих пошкоджень та збитків. Але правильно встановити, зареєструвати та оцінити всі пошкодження – дуже важливо для отримання компенсації в майбутньому.
Покрокова інструкція
 
І перший необхідний крок для  законної фіксації ваших збитків, це підготовка Інформаційного повідомлення для того, щоб Ваше майно внесли в реєстр пошкодженого майна. Для цього Вам необхідно зробити наступне:
  • - Визвати експертів-фахівців з будівельної компанії   які мають право (кваліфікаційне свідоцтво ) на технічний огляд майна та технічне обстеження майна , складання акту про пошкодження майна або складання акту , що майно не підлягає відновленню.
  • - Якщо майно підлягає відновленню, то фахівець складає інвентаризаційний звіт про пошкодженні частини нерухомого майна (балки, стелі , стіни вікна, оздоблення, та ін.)
  • - Для встановлення та фіксування суми збитків в грошовому еквіваленті,  необхідно замовити експертний звіт про оцінку нанесеної шкоди. Це може зробити будь яка ліцензована оціночна компанія по Вашому місцю звернення.
  • - Після складання вищезазначених актів-документів, можна переходити до подання інформаційного повідомлення на включення Вашого майна до реєстру пошкодженого та знищеного майна.
Повідомлення про внесення до реєстру пошкодженого майна можна подати наступним чином:
  • - Самостійно, через Портал Дія
  • - через адміністратора Центру надання адміністративних послуг
  • - через нотаріуса
Необхідні документи для подання інформаційного повідомлення:
  • - паспорт та код особи
  • - правовстановлюючі документи на майно.
  • - технічний паспорт на майно.
  • - фото та відео фіксація пошкоджень.
  • - інвентаризаційний звіт за актом про ту частину майна , що пошкоджене від експертів-будівельників
  • - звіт про оцінку вартості збитків (пошкодженого майна) з зазначенням грошової вартості матеріалів та робіт необхідних для відновлення майна – від експертів з оцінування.
У випадку якщо звертається юридична особа, необхідно подати наступні документи:
  • - Витяг з реєстру ЄДРПОУ
  • - Статут
  • - Довіреність на особу , що може подати інформаційне повідомлення від імені підприємства.
  • - правовстановлюючі документи на майно.
  • - технічний паспорт на майно.
  • - фото та відео фіксація пошкоджень.
  • - інвентаризаційний звіт за актом про ту частину майна , що пошкоджене
  • - звіт про оцінку вартості збитків (пошкодженого майна) з зазначенням грошової вартості матеріалів та робіт необхідних для відновлення майна.
Варіанти пошкоджень і втрати майна
 
У випадку якщо майно постраждало від пожару також потрібен висновок ДСНС – акт про пожежу.
 
У  випадку якщо майно постраждало від мародерів необхідно викликати представників поліції для подання заяви про злочин пов’язаний з розграбуванням майна мародерами та фіксації факту розграбування /пошкодження мана мародерами.
 
Також відзначу, що дуже часто ті населенні пункти, що сильно постраждали в результаті бойових дій, самі підписують централізовані договори з підрядними організаціями на гуртове складення інвентаризаційних звітів та оцінки мана/збитків. В таких випадках, громадянам мешканцям цих міст або селищ достатньо прийти до селищної ради та написати заяву, щоб виїхали фахівці.
Зауважу, що схема централізованої (зі сторони місцевої влади) оцінки та складання актів про збитки – це дуже важлива допомога людям, що сильно постраждали та втратили засоби до існування. Але разом з тим, при виклику фахівців за рахунок органу місцевого самоврядування, можуть виникати моменти, які грають не на користь постраждалої особи. А саме:
  • - Перелік та опис  пошкоджених частин майна може бути неповний (обмежений)
  • - Грошова вартість робіт по відновленню майна та будівельних матеріалів необхідних  повноцінного відновлення  майна, може бути суттєво занижена.
  • - При чому, вилка (різниця сум) може досягати 30-50% и більше відсотків 
Тому як фахівець, я раджу, тим, хто прагне більшої точності, і  якщо є така можливість,  звертатися до професійних фахівців, що гарантують встановлення максимально точної, обгрунтованої суми збитків та компенсацій.

Як показує практика різниця у підсумковому переліку та розміру встановленої грошової вартості пошкодженого майна  між звітами фахівців , що надаються органами  місцевого самоврядування та приватними фахівцями, яких наймає постраждала особа\компанія, може   складати від 30 до 50 % від ринкової вартості у майна. Іноді, мова йде про різницю у мільйони, що безумовно виступає важливим фактором на користь професійних фахівців, запрошених зі сторони заявника - постраждалої особи. І тут важливу роль грає репутація і професіоналізм приватних оцінювачів та експертів-виконавців. 

Вадим Чунжин
 
Коментарі (0)
Блоги