Рус Укр
ГоловнаБлогиХто винен в погодинній подачі води?!
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Хто винен в погодинній подачі води?!

1562
Нещодавно Асоціація водоканалів заявила, що змушена перейти на погодинну подачу води через ніби то подорожчання електроенергії для них.
Нещодавно Асоціація водоканалів заявила, що змушена перейти на погодинну подачу води через ніби то подорожчання електроенергії для них. Не забарився зі звинуваченнями й представник Президента Андрій Герус, звинувативши у всьому ненависну йому реформу ринку електроенергії.
 
Давайте розберемось, де правда, а де Герус...
 
По-перше, абсолютно нелогічною є погроза водоканалів на погодинну подачу води. А що від того зміниться? Подача води - це робота насосів, які її качають. Від того, що вони працюватимуть декілька годин замість 24-х, електроенергія дешевша для них не стане.
 
Менше будуть споживати електроенергії? Так і води будуть менше продавати. Відповідно і грошей менше отримувати. Тому яким чином перехід на погодинну подачу вирішить проблему - невідомо.
 
По-друге, водоканали найбільш недобросовісні платники. Це було і за старої моделі енергоринку. І, як тільки був запроваджений перший етап реформи з 1 січня 2019 року, саме водоканали стали першими клієнтами постачальника останньої надії, у якого тариф був значно вище сьогоднішньої ціни на електроенергію. Але Андрій Герус, який на початку року ще був в пошуках свого місця під сонцем, тоді якось не звернув увагу на цю проблему.
 
По-третє, водоканали завжди займались шантажем, прикриваючись своїм соціальним значенням. Але відверту безгосподарність і халатність таким чином не вдасться приховувати - рано чи пізно доведеться розробляти комплекс заходів, направлених на вирішення синдрому неплатежів від водоканалів. Гнівними постами в Фейсбуці та огульними звинуваченнями реформи енергоринку від пана Геруса, проблему не вирішити.
 
По-четверте, водоканали дуже енергонеефективні підприємства. І цю проблему також потрібно вирішувати. Тим паче, що гроші в місцевих бюджетах є, достатньо подивитись на сайті Держказначейства інформацію про виконання місцевих бюджетів – за перше півріччя доходи місцевих становили майже 129 млрд. грн (до речі, на 20% вище, ніж торік). Наприклад, коли в кінці березня була невелика криза з водоканалами - місцева влада деяких областей знайшла кошти для її вирішення та виплату боргів. Але, як тільки гострота проблеми спала, відразу про все забули.
 
Наведена вище цифра свідчить - джерело коштів для модернізації комунальних водоканалів є. І представник президента в Кабміні міг би сприяти тому, щоб водоканали підвищили свою енергоефективність. Але ж, звісно, писати в ФБ набагато простіше, ніж мішки тягати (читай – реально працювати).
 
Пан Герус, як представник Президента в Кабміні, краще б написав алгоритм вирішення проблеми і подав його Уряду, як свою пропозицію. Але він спроможний лише на написання дурнуватих постів, використовуючи різні приводи для дискредитації ринку електроенергії та нагнітання соціальної напруженості, маніпулюючи поняттям «справедливість».
 
Проблему вартості електроенергії для водоканалів можна було б вирішити, поклавши спеціальні обов`язки забезпечення нею на ДП «НАЕК «Енергоатом». Це, до речі, питання Кабміну, яке вирішується прийняттям відповідної постави. Хотілось би нагадати Андрію Михайловичу, де він є представником Президента...
 
Окремо хотілось би нагадати про дивне рішення суду, який звільнив від оплати тарифу на передачу електроенергії 5 підприємств, афілійованих з олігархом Коломойським – НЗФ, ЗЗФ, «Дніпроазот», Марганецький та Покровський ГЗК. І тепер всі ми, в тому числі і комунальні водоканали, скинемся на дотацію бізнесу Ігоря Валерійовича.
 

Але про це Герус постів не пише... 

Олександр Трохимець
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
06 Серпня 2019 p. 21:00
Від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. У спекотні дні поливають переважно ввечері. -----------------------------Але за цю вилиту на вулицю воду платять не усі мешканці будинку, а лише ті споживачі, які у своїх квартирах не мають індивідуальних лічильників води. Це очевидна несправедливість. Чому усІ цІ поливання - виливання води на вулицю не за рахунок УСІХ мешканців будинку?
Коля Пухов
07 Серпня 2019 p. 21:24
А коли нарешті у Києві відновлять гаряче водопостачання?-------------------- Влітку гарячої води у кранах немає, а у інші місяці - у кранах окріп , причому під потужним тиском. Тобто , керманичі створюють населенню або великі незручності ( через відсутність гарячої води) , або велику небезпеку (враховуючи можливий прорив труби з окропом).------------------------------------- А чому б не зробити просто теплу воду, але цілий рік , без перерв? Це, доречі, і для держави було б вигідно, адже і за теплу воду можна брати майже таку плату, як за гарячу. Це все-таки було би краще, ніж те , що є зараз.
Блоги