Рус Укр
ГоловнаБлогиГаз для населення: приховані резерви
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Газ для населення: приховані резерви

5829
У 2013 році 13,8 млн домогосподарств в Україні, які підключені до газових мереж, спожили 16,8 млрд м3 природного газу. Газ використовувався як для опалення квартир та приватних будинків, так і на приготування їжі та підігрів води.

Не зважаючи на те, що починаючи з 2006 року уряди України різних складів постійно заявляли, що стратегічна мета для України це скорочення обсягів споживання природного газу, кількість помешкань українців газифікованих природним газом постійно зростала. Лише за останні 5 років їх кількість зросла на 800 тис.

Не зважаючи на постійне зростання кількості споживачів природного газу, обсяги його споживання змінились не суттєво. Не останню роль відіграло оснащення побутових споживачів приладами обліку – газовими лічильниками.


На початок 2014 року з поміж 13,8 млн газифікованих домогосподарств близько 9,5 млн розраховуються за спожитий газ за показами лічильника. Решта – за нормами споживання. Варто відзначити, що за останні роки кількість споживачів, які розраховуються за лічильником значно зросла. Лише за останні 5 років - на 1,5 млн абонентів або майже 20%. На початок 2014 року практично всі домогосподарства, які споживають газ комплексно (на опалення, підігрів води та приготування їжі) обладнано лічильниками газу.

При значній відносній (31%) та абсолютній (4,3 млн) кількість споживачів, які не обладнані лічильниками, їх частка в загальному обсязі споживання незначна - близько 8% (1,4 млрд м3). В основному це домогосподарства де газ споживається або лише для приготування їжі, або як на приготування їжі, так і на підігрів води. В середньому кожне таке домогосподарство споживає близько 27 м3 на місяць. Саме стільки, відповідно до діючої норми 9,8 м3 на людину в місць, має споживати середнє домогосподарство обладнане газовою плитою для приготування їжі.

Але норми нормами, а життя бере своє. Нині діючі норми були затверджені майже 20 років тому. З того часу набули значного поширення мікрохвильові печі та електрочайники, що призвело до значного скорочення споживання газу. За результатами проведеного опитування цієй ж групи споживачів, які обладнані лічильниками газу, фактичне обліковане споживання газу становить 3,6 м3 на людину в місць. Це майже в 3 рази менше діючих норм.

Таким чином з 1,4 млрд м3 газу списаних газопостачальними організаціями у 2013 році на споживачів без лічильників, фактично ними було спожито лише 0,6 млрд м3 газу. За решту 0,8 млрд м3 списаних на них обсягів газу, але фактично ним не спожитих, населення заплатило постачальникам надлишкових 0,6 млрд грн. Але, як писав класик «Ніщо нізвідки не береться та нікуди не зникає». Якщо населенню фактично не було поставлено 0,8 млрд м3 природного газу, то він був поставлений іншим споживачам. І поставлений по набагато вищим комерційним цінам. А це не багато не мало 2,5 млрд грн. Таким чином більше 3 млрд грн лише на інструментально необліковуваному споживанні газу населенням могли заробити газопостачальні організації у 2013 році. 

Олексій Хабатюк
 
Коментарі (0)
Блоги