Рус Укр
ГоловнаБлогиДозвіл на зброю: захист чи проблема!
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Дозвіл на зброю: захист чи проблема!

3093
То що ж приховує законопроект?

Жваве обговорення викликала новина про схвалення Кабінетом Міністрів України на своєму засіданні законопроекту, яким встановлюється дозвіл на купівлю зброї громадянам, які досягли повноліття. Експерти його оцінюють по різному: хтось підтримує, хтось ні. Проте, багато хто, окрім дозволу, не побачив багато іншого цікавого в ньому.

 Основною метою цього закону є створення умов для захисту майна, забезпечення прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб та забезпечення державного контролю за поводженням з об'єктами дозвільної системи (стаття 2 законопроекту).

Так дійсно ст. 7 законопроекту вказує, що громадяни України, які досягли 18-річного віку, мають право володіти наступними об'єктами дозвільної системи:

-             вогнепальна зброя (мисливська гладкоствольна), у тому числі деактивована (охолощена), бойові припаси до неї;

-                 холодна зброя (арбалети, шаблі, мечі, кинджали, мисливські ножі тощо);

-              пневматична зброя калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів за секунду;

-          пістолети і револьвери (пристрої) вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, та зазначені патрони;

-     газові пістолети і револьвери та патрони до них, заряджені речовинами сльозоточивої та дратівної дії.

Власне і на цьому всі ставлять крапку, про все інше в законопроекті не говорять. Проте, на мою думку багато хто не бачить основного, а це те, що цим законом профільне міністерство зможе сприяти встановленню нових корупційних схем та тотального контролю. Корупція в першу чергу з’являється тоді коли чиновницький апарат приймає одноособове рішення та розширює свої права. Як раз цей закон розширює повноваження суб’єкта владних повноважень та збільшує перелік дозвільних документів і напрямків, по яким вони будуть видаватися. А в результаті це призведе до появи чергових хабарів.

Також давайте не будемо забувати, що кожна сила породжує нову силу. Тотальне озброєння може і не виконати функцію захисту, а породити нову хвилю насилля, особливо серед молоді. Яскраві приклади цього можемо спостерігати, особливо останнім часом, в США та країнах Європейського союзу.

Тож, чекатимемо остаточної редакції законопроекту. Та все ж маю надію, що всі пропозиції щодо обмеження доступу до зброї та зменшення можливих корупціогенних факторів будуть враховані в повному обсязі, а вже прийнятий закон все ж зможе виконати свою основну мету в частині захисту громадян.

 

Роман Хорольський
 
Коментарі (0)
Блоги