Рус Укр
ГоловнаБлогиІдеальна безвідповідальність
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Ідеальна безвідповідальність

3056
я уклав з АТ «Ощадбанк» кредитний договір суму 30000 грн. на купівлю твердопаливного котла
Шановні друзі й товариші!
            Хочу поділитися з Вами ситуацією, що сталася зі мною, аби убезпечити  Вас від подібних помилок. Мова піде про довіру і відповідальність влади.
Наприкінці вересня минулого року натрапив я якось на пост у Фейсбуці нашого молодого Прем’єр-міністра - «камікадзе» Арсенія Яценюка, в якому йшлося про те, що в рамках заходів з енергозбереження Уряд та "Ощадбанк" розпочинають широку програму кредитування населення на придбання котлів на альтернативному паливі, що дозволить скоротити споживання природного газу. Уряд буде компенсувати до 20% вартості такого котла, а загалом близько 33 тисяч домогосподарств можуть до кінця поточного року отримати і кредити, і урядову компенсацію на заміну котла.
Далі в цьому пості йшлося про те, що Кабмін впровадив 10 кроків з енергоефективності. Це, зокрема, стимулювання заміщення котлів, інвестиційна програма, яка передбачає отримання компенсації в тому випадку, якщо нові котли споживають менше газу, ніж старі.
«Ми працюємо над тим, щоб пережити зиму, вистояти, зменшити залежність від російського газу. І в десятилітній перспективі ми диверсифікуємо настільки свої джерела постачання газу, що Росія назавжди перестане шантажувати Україну» - запевняв Арсеній Яценюк у цьому своєму пості від 23 вересня 2014 року.
Така впевненість та рішучість Яценюка надихнула та підкупила мене, людину завжди обережну та недовірливу. «Але, ж прийшла нова влада, прийшла на хвилі Революції Гідності, обіцяє радикальні реформи, та ще й війна з Росією, хтозна які ціні на газ будуть в 2015 році», - розмірковував я собі.
Тим часом запевняння Яценюка вилилися у цілком конкретний документ – постанову Кабінету Міністрів України № 491 від 1 жовтня 2014 року, якою були внесені зміні до Порядку  використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження. Згідно внесених змін уряд дозволив використання бюджетних коштів за програмою “Реалізація Державної цільової економічної програми енергоефективності на 2010-2015 роки” також і на відшкодування населенню частини тіла кредиту, залученого в АТ «Ощадбанк» на придбання котлів з використанням будь-яких видів палива та енергії (окрім природного газу).
При цьому відшкодування частини суми кредиту проводиться одноразово кожному позичальнику - фізичній особі в розмірі 20 відсотків суми кредиту, залученого ним за одним кредитним договором в уповноваженому банку на придбання котла, але не більш як 5000 гривень за кожним кредитним договором. Відшкодування згідно постанови КМУ № 491 покладено на Держенергоефективності як головного розпорядника бюджетних коштів.
Почитавши цю постанову, я  таки наважився  на купівлю для свого домогосподарства 20-ти кіловатного твердопаливного котла Heiztechnik Q Hit Plus – все - таки Heiztechnik - один з провідних виробників твердопаливних котлів у Польщі, забезпечують до 90% ККД.
Звичайно, що всіх коштів одразу на купівлю такого дороговартісного котлу у мене не знайшлося, тому в грудні я уклав з АТ «Ощадбанк» кредитний договір суму  30000 грн. на цілі відповідно підпункту 17 пункту 2 додатка 2 до Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 1 березня 2010 р. № 243 (придбання твердопаливного котла).
Але в самому тексті кредитного договору, а також в тексті договору про відкриття поточного рахунку в АТ «Ощадбанк», який мені було запропоновано укласти разом з кредитним договором, я не знайшов ані слова про обов’язок Держенергоефективності відшкодовувати мені частину суми кредиту відповідно до постанови КМУ № 491. Тобто сторонами кредитного договору є я, як фізична – особа – позичальник, та АТ «Ощадбанк», Держенергоефективності не є стороною договору, відповідно не має обов’язків по ньому.
В «Ощадбанку» мені пояснили, що згідно постанови КМУ № 461 Держенергоефективності щомісяця до 25 числа наступного періоду відповідно до укладеного з уповноваженим банком договору про взаємодію перераховує бюджетні кошти, що підлягають відшкодуванню позичальникам, на рахунок уповноваженого банку для подальшого перерахування банком таких коштів на поточні рахунки відповідних позичальників - фізичних осіб, які відкриті в уповноваженому банку, для погашення частини суми кредиту.
Копію цього Договору про взаємодію Держенергоефективності та АТ «Ощадбанк» мені отримати не вдалося, ознайомитися з ним теж не має змоги – конфіденційна інформація та банківська таємниця.
Ще одним сюрпризом стало те, що відшкодування частини суми кредиту здійснюється в межах коштів, передбачених для здійснення такого заходу в державному бюджеті на відповідний рік, та в межах помісячного плану асигнувань. Тобто передбачив Мінфін у помісячному плані асигнувань відповідні кошти – Держенергоефективності відшкодує тобі частину кредиту, не передбачив – Adios, amigos! І ніхто відповідальності не несе. Відповідальність тільки у мене як у Позичальника АТ «Ощадбанк».
Чекаємо четвертий місяць! Не робіть подібних помилок, друзі!Незалежно від того, «злочинна» влада при владі, або пост революційна - державі не можна вірити!
Дмитро Лаптєв
 
Коментарі (2)
Владимир4
28 Квітня 2015 p. 19:03
Это не первый " государственный кидок " , до этого была программа " доступне житло " и т.д. Удивляет , что люди ведутся .
Андрій Осадчий3
29 Квітня 2015 p. 15:04
Удивляет, что в Украине, какая бы ни была власть, как бы она себя не называла, "майданная", "злочинная", "рыговская", "демократичная" все Программы пишутся так, чтобы одной рукой взять, другой сразу же забрать. Яныка мы выгнали, а вот на его месте растут сразу три Яныка. нам теперь как в сказке про Змея-Горыныча надо...ну Вы помните
Блоги