Рус Укр
ГоловнаБлогиЦіна недбалості - життя
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Ціна недбалості - життя

5207
29 травня 2012 року трагічно обірвалося життя трьох слюсарів бригади аварійно-відновлювальних робіт Комунального підприємства «Бориспільводоканал», які виконували роботи по очищенню вигрібної ями на території приватного домоволодіння по вул. Комсомольськ

29 травня 2012 року трагічно обірвалося життя трьох слюсарів бригади аварійно-відновлювальних робіт Комунального підприємства «Бориспільводоканал», які виконували роботи по очищенню вигрібної ями на території приватного домоволодіння по вул. Комсомольська, 6 у славному місті Борисполі.

Суха мова офіційного повідомлення засобів масової інформації про цей нещасний випадок не в змозі відобразити справжню глибину трагедії, яка сталася. Матері залишилися без синів, родини – без годувальників, діти – без батьків…

За попереднім висновком оперативної групи Головного територіального управління МНС в Київській області причиною смерті цих трьох молодиків є отруєння продуктами розкладу органічної біомаси, тобто фактично отруєння випарами метану та інших газів, які утворилися в рідких нечистотах, які накопичилися у вигрібній ямі.

Слідству за фактом смерті слюсарів КП «Бориспільводоканал» ще доведеться з’ясувати всі обставини трагедії, що сталася, визначити винних в тому, що сталося, а судовим органам винести справедливий і неупереджений вирок та призначити справедливе покарання винним.

Однак, навіть первинний юридичний аналіз «по гарячих слідах» цього трагічного і нещасного випадку та мій науковий досвід в галузі правового регулювання охорони праці, говорять про те, що смерть слюсарів АВР сталася через сукупність наступних причин та факторів: грубе порушення техніки безпеки під час виконання робіт з прочистки каналізаційних об’єктів, здійснення КП «Бориспільводоканал» діяльності, яка виходить за межі ліцензованої, притаманне багатьом українцям бажання отримати «лівий» заробіток за порівняно невеликий обсяг роботи.

Фактор № 1 Грубе порушення техніки безпеки

Відповідно до Правил техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання й водовідведення населених місць НПАОП 41.0-1.01-79, також рекомендацій Держгірпромнагляду від 02.09.2008 року у разі направлення робітників на виконання робіт в колодязях, підземних комунікаціях відповідальні за проведення робіт керівники зобов'язані виписати наряд-допуск з вказівкою небезпечних і шкідливих виробничих факторів і заходів захисту від них.

До початку робіт в колодязях, підземних комунікаціях слюсарям необхідно надіти спецодяг, приготувати засоби індивідуального захисту, інструменти і пристосування. При цьому, під час технічного огляду і роботах, пов'язаних зі спуском робітника в колодязь, бригада повинна складатися не менше, ніж з трьох чоловік: один працює в колодязі, другий - на поверхні, третій спеціально спостерігає за роботою в колодязі і у разі необхідності надає допомогу працюючому в колодязі. Перед спуском в колодязь необхідно пересвідчитися у відсутності його загазованості, для чого використовують газоаналізатор (індикатори газу) або лампу ЛБВК. У разі неможливості повного видалення газу з колодязя спуск робітника в колодязь дозволяється тільки в ізолюючому шланговому протигазі, шланг якого виведений на поверхню на 2м в бік від колодязя. Працювати в колодязі робітнику в масці з викидним шлангом дозволяється без перерви не більше 10 хвилин.

Бригада, що виконує роботи в колодязях, повинна мати наступне запобіжне і захисне пристосування:

- індивідуальні запобіжні пояси на кожного члена бригади з лямками і мотузками, що пройшли попередні випробування;

- газоаналізатор або індикатор газу;

- мотузка з карабіном та сигнальний жилет;

- захисна каска;

- ізолюючий протигаз з шлангом довжиною на більше глибини колодязя, але загальною довжиною не більше за 12м.

Всім цим спецодягом та захисними пристроями бригаду повинне забезпечити відповідне водопостачальне підприємство.

Якби всі троє загиблих слюсарів мали при собі захисне обладнання та дотрималися б технологічного регламенту при виконанні робіт по очистці вигрібної ями – нічого б страшного не сталося. Стара слов’янська звичка надіятися на «авось» цього разу зіграла дуже злий жарт, забравши три молодих життя.

Фактор № 2 Здійснення КП «Бориспільводоканал» діяльності, яка виходить за межі ліцензованої.

Відповідно до п. 1.1. Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць вигрібна яма (вигріб) - інженерна споруда у вигляді поглиблення в землі, виконана з водотривкого матеріалу, призначена для збирання та зберігання рідких відходів, наземна частина якої обладнана щільно прилягаючою кришкою та решіткою для відокремлення твердих відходів.

Відповідно до Законів України «Про відходи», «Про благоустрій населених пунктів», «Про питну воду та питне водопостачання» вигрібні ями (вигріби) приватних домогосподарств не відносяться до об’єктів централізованого водовідведення. Зазначеними законодавчими актами вигрібні ями є об’єктами благоустрою і обслуговуються відповідним господарюючим суб’єктом, якого визначено відповідною міською радою виконавцем послуги з вивезення рідких нечистот.

Відповідно до рішення № 197 від 05.03.2012 року виконавчого комітету Бориспільської міської ради (http://borispol-rada.gov.ua/ukrainian/rozporyadzhennya-miskogo-golovi/05-bereznya-2012-roku-197-pro-zatverdzhennya-tarifiv-na-poslugi-z-vivezennya-pobutovih-ta-ridkih-vidhodiv-u-misti-borispoli.html) виконавцем послуги з вивезення рідких побутових відходів в місті Борисполі було визначено комунальне підприємство «Виробниче управління комунального господарства». Також цим рішенням були затверджені тарифи на послуги з вивезення побутових та рідких відходів для населення, яке проживає в приватних секторах з однієї садиби: вивезення твердих побутових відходів – 16,98 грн. з ПДВ в місяць;вивезення рідких відходів – 40,80 грн. за 1 куб. м з ПДВ.

Відтак, тільки КП «Виробниче управління комунального господарства» має право у місті Борисполі здійснювати очищення вигрібних ям та вивозити рідкі побутові відходи з них на замовлення населення, що мешкає в приватному секторі. Маючи ліцензію та тариф лише на централізоване водопостачання та водовідведення КП «Бориспільводоканал» не може здійснювати роботи по очищенню вигрібних ям, які не є об’єктами централізованого водовідведення.

Постає питання, чому слюсарі бригаді аварійно-відновлювальних робіт КП «Бориспільводоканал» здійснювали очищення вигрібної ями на території приватного домоволодіння по вул. Комсомольській, 6, якщо проведення таких робіт взагалі не є компетенцією КП «Бориспільводоканал»?

Якщо ці троє нещасних опинилися там не з власної волі, а за наказом майстра дільниці чи іншого керівника, то чи виписаний був відповідний наряд-допуск з вказівкою небезпечних і шкідливих виробничих факторів і заходів захисту від них?

Якщо такий наряд-допуск був таки виписаний відповідальним керівником, то яке право він мав його виписувати, якщо очищення вигрібних ям не є функцією КП «Бориспільводоканал»?

Чому саме слюсарі бригади АВР здійснювали роботи? Чи була аварійна ситуація? Чи був зареєстрований в диспетчерський службі виклик з приватного домоволодіння  з приводу аварійної ситуації?

На всі ці питання, а їх, як бачимо, дуже багато і всі вони складні і неоднозначні, доведеться відповісти слідству, яке і поставить крапку в цій історії.

Фактор № 3 Швидка «шабашка» - «швидкі» гроші.

Що таке «шабашна» в нашому суспільстві нікому пояснювати не потрібно. Такий спосіб підробітку для багатьох трансформувався в основний вид діяльності і став головним джерелом засобів до існування. Шукаючи вихід із скрутного матеріального становища, сьогодні «шабашать» майже всі, хто вміє працювати руками і головою, починаючи з будівельників, малярів, штукатурів, електриків і закінчуючи програмістами і викладачами, з тією лише різницею, що у випадку останніх, це називається по-іншому.

Традиційно до «шабашників» відносять і слюсарів-сантехніків, які працюють в ЖЕКах, водоканалах та теплоенерго. «Шабашники»- сантехніки вирізняються тим, що на свої основній роботі вони працюють «у пів ноги», що називається, а от коли є «шабашка» - викладаються на всі 100%, адже за виконану роботу тут розраховуються «не від ходячі від каси» та платять щедро і справедливо.

Але виконуючи «шабашну» роботу, слюсарі повинні дотримуватися всіх правил техніки безпеки, адже на прикладі трагедії, що сталася напередодні в Борисполі, дійсно розумієш, що «легкі гроші – важка ноша відповідальності», і занадто дорогою ціною – власним життям - можна заплатити за таке недбальство.

P.S. Якщо слідством та судом буде встановлене, що нещасний випадок з трьома слюсарями КП «Бориспільводоканал» стався через недбалість  та перевищення службових повноважень посадових осіб КП «Бориспільводоканал», яке не є виконавцем послуги з вивезення рідких побутових відходів в місті Борисполі, то як вони зможуть дивитися в очі рідним та близьким загиблих, адже фактично вони їх свідомо, не забезпечивши спецодягом та спецзасобами, фактично відправили на смерть?

Андрій Осадчий
 
Коментарі (0)
Блоги