Рус Укр
ГоловнаБлогиБудову на вул. Околична, 10 нарешті зупинять?
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Будову на вул. Околична, 10 нарешті зупинять?

7692
На превеликий жаль, у Львові багато проблем із забудовниками. Ефективно і головне своєчасно протидіяти порушенням норм чинного законодавства міська влада ще не навчилася

 В Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної ради України звернулася громадська організація «СПАС» стосовно будівництва на вул. Околична, 10.

В «СПАСі» повідомили, що приводом до звернення у ВР, стала колективна скарга до правозахисників від мешканців вул. Околична – Куликівська за 36-ма підписами. Із змісту звернення вбачається, що місцева влада самотужки не здатна впоратися із забудовником, дії якого виходять за рамки законності.    

На превеликий жаль, у Львові багато проблем із забудовниками. Ефективно і головне своєчасно протидіяти порушенням норм чинного законодавства міська влада ще не навчилася. Отож, правозахисникам по допомогу довелося звернутися аж у Київ. До профільного комітету Верховної ради України.

Самі мешканці навколишніх житлових будинків переважно ветерани Збройних Сил України, інваліди, інваліди війни, учасники бойових дій, діти війни, пенсіонери Збройних Сил України. Мешканці зазначають. Що звернутися до правозахисної громадської організації СПАС, вимусили досить тривожні обставини. Звернення у інші державні інстанції, а також на гарячу Урядову лінію Прем’єр Міністра України не принесло жодних результатів. І тому, свою колективну скаргу вони адресували в ГО «СПАС».

МИ НЕ ХОЧЕМО ВМИРАТИ ПІД РУЇНАМИ НАШИХ БУДИНКІВ, БУДЕМО СТОЯТИ ЗА НИХ ЧОГО БИ ЦЕ НАМ НЕ КоштуВАЛО! Пишуть вони.

Стосовно виникнення проблеми мешканці повідомляють наступне.

 Обставини, що виникли на вулиці Околичній поруч з нашими багатоповерховими будинками №16 і 18 та приватними потребують негайного втручання державних та правоохоронних структур. Біля багатоповерхових будинків №16 і 18 знаходиться двоповерховий приватний будинок, вул.Околична 10, (цей будинок має загальну стіну та фундамент з будинком Околична,8) з деякими невеликими господарськими спорудами і невеликою земельною ділянкою. Події які зараз там відбуваються ставлять всіх мешканців П”ЯТИ багатоповерхівок та приватних будинків у стан заручників.

З метою само порятунку мешканцями були проведені громадські збори цілого мікрорайону. У результаті чого було створено від кожного будинку ініціативні групи представників будинків які і увійшли до штабу самопорятунку. На даний момент ситуація набула широкого суспільного розголосу із неодноразовим залученням засобів масової інформації, різних телеканалів, громадських організацій і об’єднань та депутатів різних рівнів та партій. З 25.09.2012 року на зазначеній земельній ділянці, яка не нараховує навіть і повних 9 (дев’яти) соток розпочалися масштабні будівельні роботи: вирізання дерев на території; земельні роботи екскаватором; встановлення будівельного паркану, який на всі сторони виходив за межі їхньої території, закриваючи прохід і проїзд для людей; а також почався демонтаж даху буд.№10.

01 жовтня 2012 року за зазначеною адресою прибула бригада з важкою інженерною технікою – бульдозером і краном. Почалися роботи по розбиранню та вивозу залізобетонної опори підпорної стіни будинку №16 (Околична), яка була споруджена військовими будівельниками у 1990 році, з метою утримання зсувних грунтів на при будинкову дорогу та 9-поверхову будівлю по вулиці Околичній,16 Частина залишених блоків була використана під загорожу будівельного майданчику на ділянці прибудинкової території військового містечка №385 до якого відноситься будинок №16.

Самовільно без дозволу балансоутримувача БУ КЕУ №4 захопили прибудинкову територію біля будинків № 16 і 18 (Околична), та закрили, залишеними з розібраної ними підпорної стіни бетонними блоками і високим будівельним парканом біля будинку №16 (Околична) та будинку №39б (Куликівська), прохід для людей та проїзд для автотранспорту, останнє є досить небезпечно у аварійних та критичних  ситуаціях (проїзд спецтехніки).

Новозабудовники на вулиці Околичній 10 порушують також і міри протипожежної безпеки, запроектований ними будинок (при умові реального існування) фактично блокує доступ для ліквідації стихійного лиха,  інших непередбачених та аварійних обставин.

Виникає питання до начальника міського ДАІ  м. Львова п.Мицака Б.Ф. який надав дозвіл забудовником на перекриття дороги. Керуючись наданими йому замовником неправдивими кресленнями (посилаючись на проїзд по вулиці Сміливих, що вказана на кресленні між будинками №16, 18 та садочком „Дивосвіт”, а дійсно там проходить тільки пішохідна доріжка вздовж комунальних мереж!, а вулиця Сміливих розташована у іншому місті, за дитячим садочком, про що на картах м.Львова добре визначається), не розглянув ретельно ситуацію, не перевірив факти, сидячі в кабінеті підписує документи. Як можна відповідати за небезпеку на дорогах не знаючи навіть розташування цих доріг?  Рішенням начальника ДАІ для багатоповерхівок та будинків приватного сектору виділена непридатна, зруйнована дорога, без тротуарів! Що свідчить про прийняття непрофесійного рішення та закладає на 2 роки (часу будівництва) аварійну ситуацію, особливо у зимовий період!

Найгірше що огорожу з блоків, на власний розсуд, розташували на лінії інженерних комунікацій (теплотраса, водопостачання, водовідведення, газова мережа, електромережа), які прокладені до багатоповерхових будинків № 16, 18 (Околична), №39а, 39б, 39в (Куликівська), №28а, 28б (Сміливих), дитячого дошкільного закладу „Дивосвіт”. Вивіз землі та залізобетонних блоків „Камазами” проводили по прокладених трасах зазначених мереж.

Непокой мешканців викликало те що на приватній земельній ділянці є насипний грунт який утримувався залізобетонними блоками підпірної стіни і не можна планувати спорудження багатоповерхового будинку. Все це може привести до осідання у грунт наших будинків! Таке вже сталося з приватним будинком навпроти наших, а саме у результаті сповзання грунту низько до землі нахилилася огорожа, вулиця Куликівська,45 ( що може впасти і привести до непоправних дій.

Будинок №16 також на 10см. зсунувся на грунті.

На будівельному майданчику був відсутній технічний паспорт будівлі, де зазначено: – організація забудовник, замовник, об’єкт і терміни будівництва. Наявність відповідних документів. Технічний паспорт будівлі з’явився тільки 06 жовтня!

Згодом (04.10.2012р.) стало відомо: – ТЗОВ „Грифон-Буд” проводить будівництво з підпірними стовпами на 9(дев’ять)!!! поверхів частини будинку на схилі!!! в притул до будинку №16,  одинадцяти поверхового будинку (50 квартир!) з вмонтованими комерційними приміщеннями з підземним паркінгом! та 2 (двома) автостоянками на замовлення гр.. Зубика Петра Романовича.

З 04 жовтня 2012 року Компанія ТзОВ «Грифон Буд» розпочала, без узгодження з балансоутримувачем (БУ КЕУ №4) самочинно без яких-небудь пояснень, розриття грунту під фундаментом будинку №16.

05 жовтня 2012 року при виїзді на місце заступником начальника КЕВ майором Кульчицьким Н.Ф. та заступником начальника БУ КЕУ №4 Львівського гарнізону Максим’як О.В. у  присутності мешканців будинків вулиці Околична №16, 18 та Куликівська 39б, Куликівська 39а було встановлено факт самочинного виривання грунту будівельною компанією ТзОВ «Грифон Буд» у 2! (двох) місцях  під стіною будинку №16. Глибина вибраного грунту дорівнює 3 метра! На протест відповідальних осіб КЕВ та КЕУ та громадськості (мешканців мікрорайону) роботи не були припинені. З боку виконавців робіт лунали погрози на адресу мешканців.

Подальше проведення робіт загрожувало  життю мешканців будинку №16.

08 жовтня 2012 року було встановлено наступні факти:

 З боку проведення земляних робіт забудовниками біля 1 під’їзду біля сходів виявлена тріщина по стороні периметру 9-поверхового будинку  зсув грунту;

 квартира №10 мешканець пенсіонер МО України ветеран ЗСУ Колитка Б.Ф. у ванній кімнаті та балконі злетіло 5 кв.м  облицювальної плитки, у туалетній кімнаті встановлено факт відходу плитки від стіни у результаті деформації стіни.

10.жовтня 2012 року БУ №4 КЕВ м. Львова було складено Акт про самовільне без відомих причин вкопування в фундамент будинку №16 по вулиці Околичній підрядною організацією ТзОВ „Грифон-Буд”(додаток)

Забудовниками вщент зруйнована дорога, доступу до прибудинкової території, комунікацій та підвалів, а підрив грунту біля фундаменту на значну глибину послабив фундамент. Ними швидкоруч до приїзду об'єднаної комісії із міської ради у складі Комітету державного нагляду за будівництвом, представником львівських тепломереж та Франківської держадміністрації у тимчасовому порядку було закидано глибокі і широкі ями грунтом і піском. Така дія приведе до зсуву грунту та його руйнації. Для усунення цих причин необхідно на місці вириття глибинних, широких ям негайно провести укріпленням шляхом ущільненого бетонування відповідної площі та зміцнення її спеціальними металоконструкціями по всьому периметру тильної частини дев'ятиповерхового будинку №16..

Так саме руйнації піддається будинок №8 (Околична)., який побудований у 1930 році як один будинок з одним суцільним фундаментом і несучою стіною. А в подальшому, він був розділений на різні номери (8 та 10), які розділяє тонесенька перегородка. У даний час коли у прискореному темпі проходить демонтаж даху та цегляних стін другого поверху будинку №10, на двох поверхах будинку №8 проживають люди! Стало відомо і такий факт що будинок №10, який є перебудований та перепланований і неодноразово перепроданий!, по документах БТІ проходить по кресленням поверхневих планів у первинному стані без переобладнання! Чим пояснюється термінове розбирання даху і цегляних стін другого поверху з метою приведення його до первинного стану (другий поверх  мансарда)

Відомо і такий факт, що при в вводі в експлуатацію будинку №16 по вулиці Околичній, більша частина земельної ділянки (що зараз забудовується) була відведена до прибуденкової території будинку № 16, як дитячий майданчик!.. але обладнана не була. Невідомо яким чином вона перейшла у приватну власність?

Будинки №16 та 18 яки на даний момент позбавлені дитячого майданчика мають поступитися землею на користь парковок?!  Матусям з дітьми нема де гуляти, діти малі граються на дорозі по яких або їздять автомобілі, або стоять! Відтак є ризик потрапити дітлахам під колеса хаотичного руху транспорту на вузьких шляхах.

Особливу тривогу у мешканців будинків та мікрорайону викликає той факт, що запроектований будинок на вулиці Околичній 10 планується під'єднати до існуючих мереж  електро-, водо-, газо- і тепло- постачання та залишить зазначені будинки без цих комунальних послуг. Опалення будинку має бути індивідуальне, та окремих ліній постачання ТЗОВ „Грифон Буд” прокладати не буде, тиск газу у зимовий період у будинках №16 і 18 буде низький, що є небезпечно для мешканців.. А саночистна мережа будинків №16 та 18, що була споруджена забудовниками Міністерства оборони України, а у даний момент вона із-за великого пере навантаження нечистотами виходить з ладу і у підвалах відомчих будинків №16 і 18, що стоять на балансі Міністерства оборони часто стаються прориви труб та з’єднувальних колекторів. Нечистоти витікають назовні. Цим самим погіршується санітарно-епідеміологічні норми цілого мікрорайону, які можуть стати причиною важких захворювань, а то і епідемій, від яких можуть постраждати значна кількість кількість людей , а також і діти дошкільного навчального закладу «Дивосвіт», який розташований поруч з будинками №16 і 18.

Дошкільний дитячий заклад „Дивосвіт”, знаходиться поруч з новим  будівельним майданчиком який розташований відповідно до наших будинків та цієї новобудову значно нижче (підпірна стіна стримує грунт від наших будинків!), яку працівники садочку постійно ремонтують.

Виникає питання чи не ведуться будівельні роботи з порушення санітарно-будівельних норм відповідно до дошкільних дитячих закладів?

„Вмонтовані комерційні приміщення” (які пропонуються на продаж) треба розуміти як комерційні структури, які будуть впроваджувати комерційну діяльність, кількість автомобілів навколо житлового будинку збільшиться в рази! Підземний паркінг та облаштування 2 (двох) автостоянок біля будинку Куликівська,39б, Околична,16 у значній мірі забруднить навколишнє середовище як біля дитячого садочка «Дивосвіт» так і в цілому нашого мікрорайону, вулиці якого вщент заповнені автомобілями.

Розташування вулиці Околична не передбачено для великого транспортного руху. Ширина дороги рівняє 3 метрам. При такі ситуації не можуть роз’їхатися навіть два легковика, а тим більше у зимовий період! На цій ділянці дороги часто стаються авто наїзди, травмування пішоходів, дітей, не передбачене пересування для інвалідів-візочників яким мала бути обладнана спеціальна територія. Немає тут і тротуарів. Пересування дорогами як по вулиці Околичній так і навколо вулицями Куликівська, Сміливих стане вкрай небезпечне, через збільшення потоку руху автотранспорту та відсутністю пішохідних тротуарів! У зимовий період вузенькі тротуари не прибираються пішоходи та автомобілі, всі пересуваються по одній дорозі, що створює небезпеку на дорогах. Навантаження на дороги приведе до провалів на дорогах (таке вже відбувалось у часи існування консульства Польщі по вулиці Сміливих). Колишні сільські вулиці зовсім не відповідають вимогам сучасних вулиць міста, та ще у такому густонаселеному районі!

Без сумніву те що екологічне середовище значно погіршиться.

Забудовник не пред’являв заключення експертні висновки по інсоляції, аерації об'єкту, та інших відповідних служб яки мають бути при будівництві в умовах ущільненого будівництва.

ТЗОВ „Грифон Буд” не розпочавши ще будівництва виставило на торги не існуючи квартири, про що свідчить об’яви в Інтернеті, сайт : new.lviv.ua, розділ продаж новобудов де зазначена вже неправдива інформація – адреса ОКОЛИЧНА 2 ?. На малюнку розташований будинок прибудований до будинку №16, як великий багатоквартирний будинок а навколо більше жодних будинків немає.

Таким чином ТзОВ «Грифон-Буд» розповсюджує у електронних засобах масової інформації неправдиву інформацію, вводить в оману широку громадськість, зокрема покупців пропонованого їм житла, з метою зібрання коштів на будівництво. За такі неправомірні дії несе відповідальність за Законом про пресу та рекламу той, хто є подає інформацію.

 Новоявлений феодал гр.Зубик П.Р. декларує про свої наміри у об’явах, які розміщуються на дверях під’їздів. Так 10 жовтня 2012р. на під'їзді будинку №16 з'явилася об'ява від замовника будівництва Зубика П.Р. з вимогою доступу до окремих квартир (номера квартир переважно збігаються з підписами мешканців квартир, які висунули протест у будівництві!) 06 жовтня 2012р. (субота) вже були факти проникнення до квартир мешканців будинку №16 групи людей з невідомими намірами під причиною обстеження квартир. На відмову людей пустити до помешкання вимагали підпис на якихось документах.

11.10.2012р. о 18.40   ( у неробочий час!)   група людей (представники замовника Зубика П.Р.) знову проявили намір дістатися до приватизованих помешкань  у будинку №16. Було встановлено прізвища цих осіб:

– Тарас Бобало-, найнятий ПП Ільницький, з Львівської Політехніки робить звіт по обстеженню квартир;

– Ігор Михайлович Сярковський- з його слів прораб, чи як це зараз називається, будівельник з будівництва, він ще казав, що його координати є на паспорті будівництва

–  Радюк М.В., з райадміністрації відділ житлового господарства Франківського району.

Невідомо ким були розміщені об’яви із закликом допускати до помешкань „комісії” гр..Зубика П.Р. у складі міліції, працівників Франківського райвиконкому та представників БУ КЕЧ №4. Так 15 жовтня 2012р. призначена  гр..Зубиком П.Р. комісія  розпочала свою роботу по проникненню у приватні помешкання громадян, посилюючи свої права присутністю міліції, бо мають права увійти до помешкань.

Люди є стурбовані, та хвилюються не тільки за своє житло, а вже і за своє здоров’я та життя.

Виникає питання: – Як саме буде впливати новостворений будинок у плані інсоляції, аерації санітарно-гігієнічних норм, екології, щільного заселення, забезпечення комунальними послугами у повноцінному обсязі, та скупчення автомобілів відповідно до вже існуючих житлових будинків? То ніхто не з’ясовував.

 

Олег Пилипенко
 
Коментарі (0)
Блоги