Рус Укр
ГоловнаБлогиБитва монополій: енергетики проти водоканалів
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Битва монополій: енергетики проти водоканалів

3037
Що важливіше: вода чи електрика? Зразу навіть важко дати відповідь… Ми так привикли до благ сучасного суспільства, що мимоволі постає питання: зарядити телефон чи помити руки?

Енергетика і водопостачання – це дві природні монополії, без яких ми не можемо уявити своє життя. Сама думка, залишитися без одного з благ, кидає нас в холодний піт. Проте, в той час, поки ми насолоджуємося досягненнями суспільства, між двома монополістами іде справжня холодно війна. І ця війна триває вже навіть не рік…

26 серпня, набула чинності Постанова № 372 Про порядок вжиття тимчасових надзвичайних заходів з подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електроенергії, яка була схвалена урядом 13 серпня.  На практиці це означає посилення контролю Кабміну над енергетиками та активізація роботи з боржниками. Як доказ, зразу ж після прийняття вище згаданого рішення багатьом водоканалам прийшло повідомлення про відключення від електроенергії. Та чи призведе черговий шантаж до поповнення казни енергетиків чи Україна опиниться перед загрозою екологічної катастрофи?

В чому суть проблеми та чому водоканали не можуть справитися з своїми боргами?

1. Водоканали дуже енергоємні виробництва. В структурі витрат електрика становить близько 30-40%. Відповідно зростання тарифу на електроенергію суттєво впливає на фінансовий стан водоканалу.

 

2. Ріст тарифів на електрику та водопостачання і водовідведення не відбувається синхронно. Для прикладу, з 2008 року тариф на воду у Білій Церкві для споживачів збільшився лише на 40%. В той час тарифи на електроенергію зросли на 151%. Цифри говорять самі за себе. Водоканали ніколи не мали сильного лоббі в державних органах, тому їх інтересами завжди нехтували. А потім в центрі міст провалювався асфальт, били гейзери тощо. Ніхто ніколи  не задумувався, що колись прийдеться не тільки збирати оплату з людей, а й модернізувати об’єкти. А для цього, як мінімум, потрібний економічно обґрунтований тариф. Складається враження, що галузь водопостачання та водовідведення свідомо підводили до банкрутства.

 

З 1 вересня для споживачів Білої Церкви тариф таки підвищать на 88%. Проте, чому тарифи на електроенергію та водопостачання не підвищували паралельно, щоб водоканали могли справлятися зі своїми зобов’язаннями, а енергетики не вибивати з них борги? Чому НКРЕ не узгоджує свої дії з НКРКП?  Це все свідчить лише про одне, або відсутність єдиної логічної системи регулювання природними монополіями, або про явне лобіювання інтересів лише однієї сторони.

3. Відсутність компенсації різниці в тарифах для водоканалів. Так звана різниця в тарифах, тобто різниця між економічно обґрунтованим та тим, що установила держава, компенсувалася завдяки перерахунку затрат на електроенергію. Це давало можливість водоканалам хоча б частково погасити свої борги перед енергетиками. Проте, отримати цю компенсацію було дуже важко, а зараз і взагалі нереально.

4. Повне відключення водоканалів від електроенергії неможливе через високий ризик екологічної катастрофи. Майже кожного кварталу директор водоканалу отримає припис про відключення від електроенергії. Процес переписки та направлення всіх запитів став вже традиційним. Проте, відключення стратегічно важливих об’єктів від електроенергії може дійсно привести до негативних екологічних наслідків. Зокрема, через відсутність електрики водоочисні споруди не зможуть очищати воду, а насосні станції переганяти її по системах в різні частини міста. Каналізаційні стоки також не будуть очищатися, що призведе до викиду шкідливих речовин в річки. Це створить величезні проблеми для інших міст і навколишніх територій. В кінцевому результаті без води залишаться всі: як прості громадяни, так і електростанції, розміщені на цих територіях. А в містах, в яких водозабір знаходиться нижче по річці від відключених водоканалів, вода, з великою імовірністю, не буде придатна не те, що до пиття, а й для технічних потреб.

Відсутність компромісу. Набуття чинності постанови № 372 черговий приклад відсутності компромісу в галузі ЖКГ. Інтересами життєво важливих галузей продовжують жертвувати за ради енергетиків. 

Ольга Бабій
 
Коментарі (0)
Блоги