Рус Укр
ГоловнаБлогиБез мораторію на штрафні санкції найближчими перспективами водоканалів є банкрутство
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Без мораторію на штрафні санкції найближчими перспективами водоканалів є банкрутство

3300
Асоціація «Укрводоканалекологія» закликає Верховну Раду терміново розглянути законопроект №2706, щоб запобігти банкрутству підприємств водопостачання та водовідведення.

До цього водоканали активно підштовхують постачальники електроенергії, які намагаються у судовому порядку стягнути сотні мільйонів штрафів і пені, що утворилися з вини держави.

Цей проект передбачає введення тимчасового мораторію на стягнення штрафів, пені, штрафних і фінансових санкцій, індексу інфляції і три проценти річних з підприємств, які працювали за зниженими тарифами і не отримували своєчасних субвенцій з держбюджету.

Тривалий час тарифи на послуги централізованого водопостачання та водовідведення були нижчими ніж собівартість їхнього виробництва і не могли покривати навіть вартість електроенергії. Своє зобов‘язання відшкодовувати різницю в тарифах, пільги та житлові субсидії населенню держава виконувала з великим запізненням. Через це приватні енергокомпанії мали вдосталь підстав вигравати судові справи проти комунальних водоканалів.

Погашення заборгованості з різниці в тарифах за 2012-2013 роки було проведено лише в грудні 2014 року. Станом на 1 січня 2015 року загальна заборгованість різниці в тарифах на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення сягала 4 млрд. гривень.

Нарахування фінансових і штрафних санкцій на таку суму боргу може сягати до 1 млрд. гривень!

У 2015 році з державного бюджету планується виділення 5,6 млрд. гривень на компенсацію різниці в тарифах водо- і теплопостачальним підприємствам, аби вони розрахувалися відповідно за електроенергію і за газ.

Але навіть отримавши основне тіло боргу, енергетики вимагають в судах сплатити їм усі штрафні санкції. Однак такі виплати не передбачені тарифом на водопостачання і компенсаціями з бюджету. Водночас примусове стягнення цих штрафних санкцій призведе до арешту майна, рахунків, а потім – до штучного банкрутства водоканалів.

Ми закликаємо зупинити примусове стягнення заборгованості, яка виникла не з вини наших підприємств. Зупиніть судових виконавців, які націлилися арештувати майно і кошти водоканалів!

За арештами рахунків можуть прийти колекторські фірми, котрі будуть «вибивати» останні кошти, забуваючи, що без них не буде ні реагентів, ні ремонтів. Якщо це трапиться – одночасно з воєнними діями на Сході Україна буде змушена боротися з нечистотами та епідеміями.

Дозвольте водоканалам працювати і надавати громадянам безперебійні послуги!

Асоціація Укрводоканалекологія
 
Коментарі (0)
Блоги