Рус Укр
ГоловнаБлогиBACK in USSR, або НАБОЛІЛО-2
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

BACK in USSR, або НАБОЛІЛО-2

3237
Без створення державою як регулятором економічних відносин, сприятливих умов, які стимулюватимуть власників квартир об’єднуватися в ОСББ, збільшення обсягу новостворених ОСББ просто не відбудеться.
Покажите мне такую страну,
Где назад означает вперед,
И наоборот.
Не вращайте глобус,
Вы не найдете,
На планете Земля стран таких не отыскать,
Кроме той роковой,
В которой вы все не живете,
Не живете, потому, что нельзя это жизнью назвать.
 
Ці слова з пісні «Глобус» відомого російського співака Ігора Талькова, який присвятив все своє життя боротьбі з так званою «совдепією», пригадалися мені сьогодні зранку, коли я, допиваючи філіжанку ароматної запашної вранішньої кави, за звичкою слухав по радіо черговий випуск новин Полтавського району, в якому йшлося про підбиття  показників економічного розвитку в 2012 та підсумкове місце, яке займає район в рейтингу населених пунктів Полтавської області.
З доповіді начальника управління економіки Полтавської райдержадміністрації стало зрозуміло, що 2012 рік для Полтавського району – це рік суцільного економічного покращення, майже всі заплановані показники по галузях виконано та перевиконано. Лише в сфері розвитку житлово-комунального господарства району не вдалося досягнути бажаних показників розвитку, зокрема через низький відсоток виконання планових доведених показників  по  створенню ОСББ  в селищах району, через що Полтавський район замає нижче місце в рейтингу населених пунктів Полтавської області в порівняні з 2011 роком.
Останні слова про низькій рівень «ОСББізації» просто підірвали моє уявлення про те, що таке є ОСББ. У моєму розумінні, яке базується на нормах Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», ОСББ створюється добровільно рішенням установчих зборів, які можуть бути ініційовані власником  будинку або  ініціативною  групою. Але з доповіді  стає зрозумілим те, що, по-перше, процес створення ОСББ по версії чиновників не такий вже й добровільний, оскільки  плановий показник створення ОСББ доводиться «з гори», по - друге, відсоток виконання планової цифри створення ОСББ включено державою до переліку економічних критеріїв, за якими визначається рейтинг того чи іншого населеного пункту.
Цікаво те, що ці два моїх умовиводи знаходять своє підтвердження у відповідних актах органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
В додатку № 4 до рішення Полтавської обласної ради від 30.03.2011 року «Про затвердження регіональної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства на 2011-2014 роки» міститься положення про те, що в результаті вжитих чиновниками  дій по втіленню в життя цієї програми в кінці 2012 року кількість створених ОСББ в районах області має бути не менше 2300, на кінець 2013 року не менше 2900, на кінець 2014 року 4685, а відсоток загальної площі житлового фонду, який обслуговується ОСББ на кінець 2014 року має становити не менше 70%.
В додатку № 2 до Порядку проведення оцінки результатів діяльності Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, затвердженого постановою КМУ № від 09.06.2011 року,  серед показників оцінки діяльності держадміністрацій міститься такий показник як «Рівень виконання показника щодо створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, відсотків до запланованого на кінець звітного року» (позиція під номером 57).
 «Погугливши» в Інтернеті, я зрозумів, що Полтавській район не один в України, якому не вдалося виконати план створення ОСББ. Наприклад, за звітними даними  Донецької облдержадміністрації за 2012 рік створено 154 ОСББ або 43,6% від запланованих завдань, а всього станом на 01.01.2013 в області створено 2686  ОСББ.  Миколаївська обласна державна адміністрація звітує про те, що в порівнянні з середнім рівнем створення ОСББ на 10 тис. міського населення по Україні, що становить 2,6 %, в Миколаївській області він становить 6,5 %.
            Цікаво, а чи задавалися чиновники обласних та районних державних адміністрацій питанням про причини невиконання показника щодо створення ОСББ, запланованого вищестоячими органами виконавчої влади? Можливо якась «ворожа сила» або «попередники» заважають їм примусово заганяти власників квартир в багатоповерхових житлових будинках до ОСББ, тим самим забезпечуючи виконання плану? Але в цьому випадку, яка на мене, ні «темні сили», ні «попередники» не причетні до невдачі планової «ОСББізації». Причина полягає в тому, що створення так званих «кондомініумів» є одним  з похідних речових прав  від права приватної власності, здійснення якого відбувається за законами  ринкової економіки про попит та пропозицію. Без створення державою як регулятором економічних відносин, сприятливих умов, які стимулюватимуть власників квартир об’єднуватися в ОСББ, збільшення обсягу новостворених ОСББ просто не відбудеться.
            Це аксіоми економічної теорії, вони вивчаються на 3-4 курсі будь – якого вишу. Більшість чиновників обласних та районних державних адміністрацій, членів Кабінету Міністрів України мають дипломи магістрів державного управління, оскільки навчалися в Національній Академії державного управління при Президентові України. Відтак вони не могли не вивчати основи економічної теорії та принципи побудови ринкової економіки. Виходить, що навчання в цій Академії пройшло для чиновників марно, не засвоїли вони постулати економічної теорії, відтак кошти з державного бюджету на їхнє навчання витрачені «на вітер», а дипломи є нічого не вартими шматками заламінованого пластику. Як іще можна пояснити одночасну присутність в програмі  реформування та розвитку житлово-комунального господарства рис ринкової економіки, таких як забезпечення демонополізації на ринку ЖКГ, та рис планової економіки часів СРСР, таких як  планування показників створення ОСББ.   
 Якій світлій голові в Кабінеті Міністрів України прийшла в голову ідея вимірювати показники діяльності держадміністрацій на місцях за виконанням показника щодо створення ОСББ? Як можна оцінювати діяльність місцевого чиновника, тим більше карати його за невиконання планових показників, якщо на сам процес створення ОСББ місцевий чиновник не впливає та вплинути не може, оскільки згідно Конституції України право приватної власності є непорушним.  Ця аксіома цивільного права відома під назвою «принцип Цицерона», який  полягає в тому, що держава не може посягати на приватну власність, оскільки вона сама створена для її захисту, діє з часів Давнього Риму. Але що до того «принципу Цицерона» українським чиновникам? Їм головне – відзвітуватись про виконання планових показників, про те, що вони забезпечили зростання цього показника, нехай навіть на  0,01%, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Так народжується «ПОКРАЩЕННЯ»…
Але кому потрібні ці відсотки «покращення», якщо держава починає обмежувати твою особисту свободу, диктувати, як розпоряджатися своєю квартирою, зобов’язує вступати в ОСББ, обмежуючи при цьому право вибору інших форм самоорганізації населення? До чого тоді прийде економіка України? До повернення планового господарства, в якому Держпланом було розписано якого фасону носити одяг, скільки раз можна скористатися послугами перукарні, скільки пар шкарпеток повинен використовувати радянський чоловік на рік?
Чи не тому активна молодь починає виїжджати з України до країн ЄС, в яких права і свободи громадян, в тому числі і право приватної власності дійсно є непорушним?  За даними Міжнародної організації з міграції на 2012 рік число емігрантів з України досягла 6 мільйонів чоловік, половина з яких молодь у віці до 35 років. Скоро українським чиновникам взагалі нікого заганяти в ОСББ, якщо така тенденція залишиться.

           Маю надію, що ці молоді люди колись повернуться в Україну, але в вже в іншу Україну, «в страну не дураков, а гениев»… 

Андрій Осадчий
 
Коментарі (0)
Блоги