Рус Укр
ГоловнаБлогиАвтомобіль – не розкіш, а засіб розрахуватися з комунальними боргами
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

 

 

Автомобіль – не розкіш, а засіб розрахуватися з комунальними боргами

4096
Чи так вже й легко, як здається чиновникам Управління житлово-комунального господарства столиці, «озолотити» комунальників за рахунок конфіскації автомобілів боржників?
 Про таку новину повідомив вчора Перший національний канал з посиланням на чиновників Управління житлово-комунального господарства столиці, які в інтерв’ю телеканалу розповіли про те, що у злісних боржників працівники ДАІ зможуть конфіскувати машину просто на дорозі та відправити його на штраф – майданчик до сплати заборгованості.
 
 
Запровадження такого «революційного» методу боротьби з комунальними боргами за планами чиновників КМДА, очевидно, повинно просто «озолотити» комунальників Києва, адже тільки за 2011 рік власників автівок в України побільшало на 230 тис. Але чи так насправді легко конфіскувати автомобіль боржника, яким чином працівники ДАІ знатимуть, де авто боржника, а де машина сумлінного платника, - всі ці проблемні питання чиновники дипломатично оминули та наразі не коментують (чи свідомо чи з причин непоінформованості – невідомо).
 
В зв’язку з цим хотілося б нагадати чиновникам КМДА, що відповідно до ст. 41 Конституції України, який є Основним Законом і має найвищу юридичну силу, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності, адже право приватної власності є непорушним.
 
Єдиним винятком з цього правила є застосування конфіскації майна як виду покарання за вчинення корисливих злочинів у кримінальному праві та застосування опису й арешту майна боржника органами Державної виконавчої служби за невиконання рішення суду в добровільному порядку в цивільних правовідносинах в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження».
 
З цього можна зробити перший висновок про те, що первинною та єдиною підставою для застосування до боржника такого заходу як арешт та конфіскація автомобіля в рахунок погашення заборгованості за комунальні послуги є відповідне рішення суду (міського, районного) про стягнення з такої особи заборгованості, яке прийняте за наслідком розгляду позовної заяви того чи іншого комунального підприємства.
 
Другий висновок - це рішення має обов’язково знаходиться на примусовому виконанні в органах Державної виконавчої служби (ДВС), оскільки відповідно до Закону України «Про виконавче провадження» тільки державні виконавці відповідних підрозділів ДВС мають право накладати арешт та звертати стягнення на майно боржників (рухоме та нерухоме) з метою примусового виконання рішення суду.
 
Таким чином, застосування конфіскації автомобіля в рахунок погашення боргу за комунальні послуги у боржника, стосовно якого не має відповідного рішення суду про стягнення заборгованості – є дією незаконною.
 
До того ж, застосування арешту майна, в даному випадку автомобіля, що належить боржникові, та його примусовий продаж з метою погашення заборгованості не є першочерговим та єдиним заходом, який може застосовуватися органами Державної виконавчої служби до боржників.
 
Законом України «Про виконавче провадження» встановлено, що стягнення за виконавчими документами звертається в першу чергу на кошти боржника у гривнях та іноземній валюті, інші цінності, у тому числі кошти на рахунках і вкладах боржника у банках та інших фінансових установах, а у разі відсутності у боржника коштів та інших цінностей, достатніх для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається також на належне боржнику інше майно (автомобілі, інше рухоме та нерухоме майно).
 
Таким чином, якщо боржник за комунальні послуги має депозитний вклад в банківській установі, цінні папери чи коштовності, а про це державний виконавець має право довідатися, - саме за рахунок цих коштів і предметів відбуватиметься погашення боргу, а не за рахунок продажу автівки.
 
Крім цього, у випадку якщо сума боргу не перевищує трьох мінімальних розмірів заробітної плати (на сьогодні це 3219 грн.), то стягнення звертається на заробітну плату, пенсію, інші доходи боржника без застосування арешту, опису та примусового продажу майна. Тобто, якщо борг за комунальні послуги менше трьох тисяч – конфіскувати автівки не мають права.
 
Якщо ж коштів боржника, коштовностей, інших цінностей, недостатньо для погашення боргу, боржник не працює та не отримує інших доходів (наприклад, від підприємницької діяльності), але при цьому боржник має на праві приватної власності автівку, мотоцикл, інше рухоме майно, то державний виконавець має право накласти на нього арешт, заборонити боржникові користуватися транспортним засобом та зобов’язати боржника пред’явити цей засіб для проведення опису та вилучення.
 
До чого тут «ДАЇШНИКИ» справедливо спитаєте Ви? «ДАЇШНИКИ», друзі, здійснюють розшук транспортного засобу боржника за дорученням та постановою державного виконавця у разі коли боржник ухилятиметься від добровільного здійснення опису майна та ховатиме автотранспорт від державних виконавців. У разі виявлення  автівки, яка арештована та перебуває в розшуку, органи внутрішніх справ транспортні   засоби боржника негайно затримують та доставляють на спеціальні майданчики чи стоянки тимчасового   зберігання Державтоінспекції, при цьому всі витрати сплачує боржник. Далі автотранспорт через прилюдні торги реалізовується, а кошти виручені від реалізації спрямовуються на погашення боргу на користь стягувача та відшкодування витрат на перебування автівки на штраф-майданчику.
 
Підсумуємо: для того, щоб конфіскувати автомобіль боржника в рахунок погашення боргів за комунальні послуги необхідні наступні умови:
1.                                Винесення судом рішення про стягнення заборгованості на користь комунального підприємства.
2.                                Перебування цього рішення на примусовому виконанні у відповідному відділі Державної виконавчої служби.
3.                                Сума боргу повинна перевищувати три мінімальних заробітних плати.
4.                                Відсутність у боржника коштів, інших цінностей, заробітної плати та наявність у приватній власності автотранспортного засобу.
5.                                Наявність постанови державного виконавця про накладення арешту на транспортний засіб боржника.
6.                                Факт ухилення від виконання рішення суду боржником та приховування транспортного засобу.
7.                                Наявність постанови державного виконавця про оголошення розшуку автотранспортного засобу боржника, яка передана на виконання органам Державної автомобільної інспекції.
 
То чи так вже й легко, як здається чиновникам Управління житлово-комунального господарства столиці, «озолотити» комунальників за рахунок конфіскації автомобілів боржників?
Андрій Осадчий
 
Коментарі (1)
Олександр Мерчук
14 Березня 2019 p. 15:12

Цікава пропозиція, але в наш час автомобіль потребує певного капіталу, одна тільки автоцивілка чого коштує

Блоги