Рус Укр
ГлавнаяБлогиЗакон № 417-VIII. Аналітика дій.
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Закон № 417-VIII. Аналітика дій.

9143
Яку схему рекомендувати пересічному українцю, аби він не потрапив в халепу? Звісно сама схема має бути простою та зрозумілою.

З 1 липня 2015 року вступає в силу Новий Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 № 417-VIII.

Сам цей факт остаточно заплутує пересічного громадянина. А норми закону дозволяють зробити з неосвідченним у галузі права народом все, що заманеться.

Яку схему рекомендувати пересічному українцю, аби він не потрапив в халепу?

Звісно сама схема має бути простою та зрозумілою.

Дехто вже почав повчати населення застосовуючи десятки норм різних законів. Назвемо їх знавцями матчастини. Але ми люди інтелігентні і тому надамо народу зрозумілу і просту схему, яка відповідає і вимогам Нового Закону і вже діючим нормам інших законів та підзаконних Актів.

В чому вона полягає?

 

1. Список співвласників будинку.

Спрочатку треба створити Список співвласників будинку.

Він був потрібен завжди ще починаючи з 1992 року. Але всі Уряди країни не мали часу забеспечити народу цей Список за «Розбудовою держави» та «створенням списків на приватизацію державних об'єктів».

Данний Закон України № 417-VIII вже прямо так і каже: «Треба створити списки власників перед тим, як приймати будь-які рішення в багатоквартирних будинках»!

Список співвласників будинку є нічим іншим як переліком усих власників квартир.

Його можна зробити самотужки, або взяти у ЖЕКу, який вже давно його підготував в надії сплести для народу важкі тенета подальшої наруги.

Також цей список можна отримати безкоштовно оформивши Запит на Інформацію До Державного реєстратора прав на нерухоме майно.

І ось Список створено чи отримано, що далі?

2. Сбори співвласників будинку.

Наступним кроком є скликання сборів усіх співвласників будинку. Процедура ця нелегка, а часом і неможлива. Неможлива вона для незаможніх громадян України. Чому? Тому що для скликання сборів відповідно до Нового Закону потрібно надіслати кожному Співвласнику Повідомлення Рекомендованим листом.

Вартість такого листа складає «наприклад» пять гривень. Маленька Хрущівочка налічує 40 квартир, тобто незаможній людини потрібно викласти 200 гривень, щоб сповістити про Сбори. Жоден з незаможних людей на таке не піде!

І тому можемо зробити висновок, що закон обмежує права людей на Право володіння Спільним сумісним майном.

Бідні люди стають звичайними статистами і мають змогу лише голосувати на сборах, які для них скличуть заможні співвласники.

А якщо перші сбори співвласників звичайні люди програють, то надалі виправити ситуацію буде дуже складно, тому що процедура голосування дає можливість блокування рішень мізерними 25%!

В Верховній Раді закони приймають більшістю а для проведеня певних дій в багатоповерховому будику потрібно 75%!! Назбирати ці відсотки в будинку після того як мафія проведе свої вигідні їй умови неможливо! Неможливо по тій причині що мафія буде утримвати блокуючий пакет із 25% куди війдуть бізнесмени будинку та підкуплені дві-три квартири.

Але уявіть собі, що сбори ви все таки скликали. Що далі?

3. Відмова від послуг ЖЕКу

Заголовок цього пунку я написав юридично невірно! Це повязано з тим, що ЖЕКі не мають юридичних прав взагалі надавати послуги з утримання будинків та прибудинкових терріторій. Вони не мають таких юридичиних прав! І відповідно всі їхні вимоги за всі роки є незаконними і потребують повернення сплачених їм коштів населенню України. А самі ЖЕКі повинні йти з торгів. А Керівники ЖЕКів та Голови міських Рад до вязниці.

Крім того Співвласниками багатоповерхового будинку і всього що йому належить громадяни стали ще в 1992 році. І тому саме вони мали напряму звертатись до Держави по факту ремонтів і такого іншого. Але Держави в нас ніколи не було, були лише держслужбовці, які діяли «на свій розсуд». Цей «Розсуд» не мав комірчини задля прав співвласників багатоповерхового будинку.

Тому поступово народ на Майданах таку комірчину відтворював і сьогодні в тих рекомендаціях які блукають в Інтернеті на різних рівнях стоїть питання:

1. Чи далі бути невільниками ЖЕКу чи

2. Самостійно обслуговувати будинки

Сама по собі така рекмендація є дивною. Закон № 417-VIII трактує питання однозначно:

«Стаття 9. Форми управління багатоквартирним будинком

1. Управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками».

Тобто ЖЕКів вже тут взагалі немає. Але дехто ще рекомендує першим питанням розглянути питання «про самостійне обслуговування будинку!»

Як ми розуміємо це є маячнею.

Відповідно і відмовлятися нема від чого.

Тобто після того як ви зібрали сбори і у вас на руках є Список всіх власників квартир у вашому будинку ви Не повинні ставити питання про відмову від послуг ЖЕКу та за «Самостіне обслуговування свого будинку», бо за вас це все вже зробив Закон!

Зібрали ви людей та стоїте з тим списком, розмірковуючи про можливе використання паперу на якому той список надруковано і міркуєте: «А що ж тоді далі робити?».

 4. Аварійні роботи.

Першою справою портібно провести голосування з приводу розміру внесків на оплату аварійних робіт.

Так, ще не обрано того, хто будет вести сбори, ще не розяснено права та обовязки, не ознайомлено з вимогами законів, не вирішенно цілу низку питань та не зформовано великий список побажань, які накопичувалися всі ці роки у мізках мешканців будинку, а Рорзмір внесків на оплату аварійних робіт вже маєте голосувати.

Чому?

Тому що з Першого Липня 2015 року, як вступив в силу цей Закон послуги ЖЕКу вже не існують! Їх вже нема в природі!

Послуг нема, а аварія може трапитись саме в той момент коли ви розмірковуєте де то краще застосувати папери на яких надруковано Список власників?! І для того, щоб не бігти з тими папірцями під корчики ви одразу, тільки сберуться сбори і тільки хтось відкриє рота про свої бажання, маєте голосно крикнути:

«Голосуємо за розмір коштів на аварійні роботи!»

Скажу вам як найкращий фахівець в усіх коммунальних питаннях, що цей розмір не має бути більшим ніж 20 гривень з квартири! Двадцять гривень з квартири це достатня сумма для того, щоб ліквідувати аварію любої складності: порив труби, протікання даху, пошкодження проводки, заміна скла та інше.

Тому кожна квартира погодиться з такою мізерною суммою.

Проголосували.

Постало автоматично питання де ті гроші сберігати.

Сума невелика і загалом для родини і для цілого будинку. Але всі насторожилися і кожен підозрює кожного і утаємничує своє бажання заволодіти навіть цими коштами. Одні міркують що краще за інших зможуть за ними доглядати, інші міркують скілько можна купити на ці кошти пляшок горілки.

Вас їхні думки не цікавлять. Ви берете і тицяєте пальцем на любого власника квартири і кажете: «Цю справу ми доручаємо Вам! Відкрийте рахунок в банку на своє імя і ми всі будемо платити вам як відповідальному за аварійні роботи! Ви будете кожен день звітувати нам про рух коштів на цьому рахунку та нести кримінальну відповідальність за нецільове використання цих коштів!»

І одразу після цих слів ви ввічливо посміхаючись дивитесь як ті, хто мріяв про пляшки з горілкую відійшли у бік! Чому? Тому що до їхніх мрій не потрапляло бажання спілкуватися з Карним Кодексом.

І навіть ті, хто вважав себе найкращим фахивцев по коштам інших людей стали трохи тихішими. Тому «почекам» декілька секунд ви ніяковіло кажете:

«Якщо ніхто не хоче то мушу я відкрити за власні кошти рахунок та взяти на себе відповідальніть за цю нелегку роботу!»

Всі з полегшенням зітхнули. Бо знайшлася та людина, яка за них все буде робити. І ось так вам вдалося видерти свій малесенький шматочок пирога.

Бо ви розумієте, що аварія може статися в будинку в любий момент але не частіше ніх два рази на рік! Тобто із тих сумм які будуть накопичуватись на вашому рахунку лише 25 відсотків піде реально на ліквідацію аварії, а решту ви зможете тимчасово використовувати, аби поторгувати на ринку. А якщо хтось з мешканців буде вам в цьому дорікати, то ви скажете: «А чого коштам лежати? Я наторгую та поладу трохи на рахунок!» І ви таки покладете, бо за торгівлю на ринку з вас податки не візьмуть і людям буде радісно, що їхні кошти обертаються, а не лежать просто так.

І все це буде, але в майбутньому а поки що ви отримали, що хотіли і вам потрібно переходити до планового проведення сборів. Тобто обирати ведучого сборів, потім розглядати інші питання. І ви розумієте що зараз буде крику, стогнати буде кожен про своє, тому ви маєте одразу сповістити всім:

«На цьому ми можемо завершити наші сбори. Ми маємо взяти в них перерву на три-чотири місяці, з метою зформувати всі ваші бажання, які обовязково будуть враховані! За цей час нехай кожен напише на папері, що саме він хоче зробити в будинку. Нехай кожен обміркує, як буде керувати будинком, якщо йому випаде така нагода. Ви всі люди зайняті, тому не будемо гаяти часу а одразу приступимо до роботи!»

Після таких слів у кожного виникне бажання одразу сісти та почати складати списки бажань. Тому небаріться, а кинте останню фразу: «Час наступних сборів буде повідомлено окремо!», та миттю додому.

Отак я рекомендую провести перші сбори по всій Україні. Можете сказати що смішно та недоречно? Насправді це не так. Бо пару місяців людям треба аби побачити що платячи ці мізерні 20 гривень в місяць на рахунок сусіда, вони живут так само як и при ЖЕКу, якому платили по 150-300 гривень в місяць.

Ось такая моя проста рекомендація по впровадженню Нового Закону. Не поспішаймо та приїдемо вчасно саме туди куди і мали приїхати з моменту утворення нашой країни.

Сергій Бовикін
 
Комментарии (0)
Блоги