Рус Укр
ГлавнаяБлогиЗ під носа Садового тікає майно!
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

З під носа Садового тікає майно!

1539
Комунальне приміщення Львівської міської ради, яке підлягало приватизації у 2020 році способом аукціону, захопили місцеві мешканці!
    Комунальне приміщення Львівської міської ради, яке підлягало приватизації у 2020 році способом аукціону, захопили місцеві мешканці!
    Об’єкт комунальної власності по вул. К. Левицького, 120, ось-ось мав бути приватизований, однак відповідна ухвала Львівської міської ради не була реалізована. Причина – самозахоплення приміщення мешканцями кв. 3. цього будинку. Раніше дане приміщення використовувалося під творчу майстерню художниці пані Ольги Кульчицької.
    Відповідно до рішення Червоноармійської районної ради народних депутатів м. Львова Львівської області №143 від 15.03.88 «Про закріплення нежитлового фонду за громадянами та організаціями» приміщення квартири №5 по вул. Маяковського, 120 (перейменова на вул. К. Левицького), як житло було демонтоване, закрито особовий рахунок та передано під художню майстерню орендарю. Тобто, дане приміщення належало до об’єктів комунальної власності, яке на пільгових умовах надавалося професійним творчим працівникам під майстерні, студії та лабораторії, необхідних для їх творчої діяльності.
    Згодом, на підставі рішення виконавчого комітету від 02.09.2016 №804 «Про реєстрацію прав комунальної власності на нежитлове приміщення на вул. К. Левицького, 120» 23.09.2016 в державний реєстр речових прав на нерухоме майно внесено інформацію про реєстрацію права комунальної власності на вказане приміщення.      Отже, Львівська міська рада підтвердила власні права на нежитлового приміщення пл. 52, 5 кв.м., яке не належить до спільного майна власників квартир, а є окремим об’єктом цивільно правових відносин. Важливо пам’ятати, що Львівська міська рада розпоряджається майном комунальної власності самостійно, як на приклад власники своїх квартир своїми квартирами.
    Вказане нежитлове приміщення перебувало в оренді. Але на підставі рішення Личаківського районного суду від 20.02.2018 (за позовом управління комунальної власності» орендаря було зобов’язано повернути об’єкт оренди шляхом виселення. Отже, приміщення було вивільнено, опечатано та закрито працівниками ЛКП. 
    Вказаний об’єкт відповідно до ухвали Львівської міської ради від 07.09.2021 №6587 було включено до переліку об’єктів комунальної власності, які підлягають приватизації у 2020 способом аукціону, однак ухвала не була реалізована, оскільки міськими посадовцями було встановлено, що приміщення самовільно використовується мешканцями кв.№3 цього будинку. Мешканці кв. №3, а саме: Басалаєва Людмила Костянтинівна, її син Басалаєв Олексій Геннадійович, донька Басалаєва Олексія Геннадійовича – Галина Олексіївна та її чоловік Максименко Ігор., - самовільно зайняли це комунальне приміщення; зірвали печатку, поміняли вхідні двері, поставили дверний замок та використовують це приміщення як склад для побутової техніки, що вже вийшла з ужитку, будівельного сміття, непотрібної одежі та меблів. А останнім часом, сусіди туди водять різні компанії, розпивають там алкогольні напої, курять незрозумілі неприємні на запах ароматичні суміші трав.
    Звісно, Личаківська районна адміністрація Львівської міської ради скерувала інформацію про самовільне захоплення в управління комунальної власності та районний відділ поліції для вжиття заходів.
    На даний час мешканці кв.3 продовжують самовільно використовувати вказане приміщення, орендна плата і експлуатаційні внески не сплачуються.
    Я звертався із відповідною заявою про вчинення кримінального правопорушення до Головного управління національної поліції у Львівській області, але вимоги даного звернення були проігноровано правоохоронцями. Як ними була проігнорована і інформація з боку виконавчих органів Львівської міської ради.            Зараз оцінку діям відповідальних за розгляд моєї заяви правоохоронців надасть Державне бюро розслідувань та профільний відділ Львівської обласної прокуратури. А я наразі зі свого боку повторно скерував до правоохоронців заяву з вимогою внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом вчиненого кримінального правопорушення. 
    Зі слів сусідів, мешканці кв. №3, в березні-травні цього року, Басалаєв Олексій Геннадійович та його донька Галина Олексіївна, пропонували підписати їм якійсь дивний проєкт документу. Датований цей папір чомусь був 19 роком, містив державну гербову печатку та називався:  «Рішення про розподіл обов’язків по догляду та експлуатації майнового комплексу №180619/1 від 18.07.2019 року». Але ніхто з сусідів не хотів підписувати цей    незрозумілий папірець. 
    В термін до 01.01.2019 року, відповідно до імперативної частини змісту Ухвали Львівської міської ради №4035 від 11.10.2018 «Про врегулювання питання управління багатоквартирними будинками та їх обслуговування у м. Львові», яка була прийнята на вимогу постанови Кабінету Міністрів України від 20.04.2016 № 301 “Про затвердження Порядку списання з балансу багатоквартирних будинків“, районними адміністраціями було проведено списання багатоквартирних житлових будинків з балансового обліку львівських комунальних підприємств керуючись порядком, передбаченим рішенням виконавчого комітету від 30.09.2016 № 876 “Про затвердження Порядку списання з балансу міської ради багатоквартирних будинків, у яких розташовані приміщення приватної та інших форм власності“.
    З цього часу, багатоквартирний будинок визначається законом як спільне майно усіх власників житла в цьому будинку. Згідно з ч. 2 ст. 382 Цивільного кодексу України: «Усі власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку є співвласниками на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку», а львівські комунальні підприємства, предметом діяльності яких є надання послуг з управління будинками та їх обслуговування, залишаються виконавцями житлово-комунальних послуг у житлових будинках м. Львова, які перебували на балансовому обліку цих підприємств, до часу прийняття іншого рішення власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків про форму управління багатоквартирним будинком або створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.
    Згідно з законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку»: Спільне майно багатоквартирного будинку це приміщення загального користування, опорні, огороджувальні та опорно-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі та споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія. 
    Тобто, власникам квартир та приміщень (або співвласникам цілісного майнового комплексу) у багатоквартирному будинку на праві спільної власності належить наступне: дах технічні приміщення під дахом зовнішні та опорні стіни ліфт, з шахтою та механізмами сміттєпровід (від нього можна відмовитися, укласти угоду з компанією-збирачем сміття, яка встановить біля будинку спеціальні контейнери) сходи та сходові майданчики нежитлові приміщення (наприклад, парадне, місце вахтера тощо) магістральні комунікації (труби по стояках газу, води, опалення, каналізації, помпи, котли, електропроводка, трансформатори, тобто всі комунікації, які обслуговують більше однієї квартири) підвал і фундамент прибудинкова територія, з розташуванням клумб, дитячих майданчиків, стоянок, смітника тощо.
    Отже, зазначене нежитлове приміщення комунальної власності не є допоміжним будинку по вул. К. Левицького, 120, розпоряджатися ним як власним майном, мешканці кв. №3 не мають права! Дивно, що не має інформації про накладання штрафу на мешканців кв. №3 адміністративною комісією при Личаківській районній адміністрації Львівської міської ради
  Більшість будинків на вулиці Левицького внесені до Реєстру пам'яток архітектури місцевого значення.
    № 116, 118, 120, 122 — двоповерхові кам'яниці, що розташовані з парного боку вулиці за перехрестям з вулицями Студентською та Мечникова, збудованих у 1930-х років в стилі функціоналізму. Серед них оригінальністю фасаду вирізняється саме будинок під № 120, збудований 1936 року за проєктом архітектора Євгена Нагірного. Старожили кажуть що парні будинки на цьому відтинку вулиці будувалися для родин старшин та сержантів, навпроти – для офіцерів.
 
Олег Пилипенко
 
Комментарии (0)
Блоги