Рус Укр
ГлавнаяБлогиУ комунальних тарифах та перерахунках маємо домогтися абсолютної чесності та прозорості
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

У комунальних тарифах та перерахунках маємо домогтися абсолютної чесності та прозорості

2669
У комунальних тарифах та перерахунках маємо домогтися абсолютної чесності та прозорості - інакше буде колапс неплатежів.

Останній рік показав різке загострення ситуації з розрахунками населення за комунальні послуги та нарахуванням сум від постачальників комунальних послуг. Особливо гостра ситуація склалася в столиці та великих містах. Зокрема, як адвокат що спеціалізується на питаннях ЖКГ та комунальних тарифів, я щомісяця отримую десятки звернень та скарг про  нарахування за неспожиті послуги зі сторони монополістів-постачальників. При чому, щодалі, то суми донарахувань стають все більшими.

Саме зараз, разом із колегами з ініціативи «Громадський рятівник», триває акцентоване розслідування обставин щодо незрозумілих сум по будинках: вул. Олени Пчілки, 2 та Оболонська набережна, 1. В цих будинках донарахування на окремі квартири сягають десятків тисяч гривень, а пояснень – звідки і чому такі цифри, у ЦКС та КТЕ  не надають. Вірніше, пояснення є – але вони не дають чіткої причинно-наслідкової відповіді по кожній квартирі, не дають механізму формування вказаних у платіжках сум. Це свідчить про непрозорість, а відтак, незаконність таких нарахувань. Натомість, якщо застосувати наявні діючі методики і затверджені тарифи, та порахувати витрати, виходячи з наявних опалювальних площин та МЗК, то суми по цих будинках, так само як і по сотнях інших будинках у столиці, будуть зовсім інші. Це у своїх висновках підтверджує і Антимонопольний комітет, який вже оштрафував КТЕ на певну суму - щоправда, сміхотворну.

Одна справа – це встановлені та законодавчо затверджені тарифи, чітка і зрозуміла методика, за якою відбуваються нарахування і донарахування. Тут можна сперечатися по самих тарифах, чи обґрунтовані вони економічно, але закон треба виконувати. І зовсім інша справа – це непрозора і незрозуміла нікому (окрім рахувальників монополістів), система додаткових перерахунків та донарахувань, яка видає п’яти, та навіть шестизначні суми, які логічно і зрозуміло ніхто пояснити не може. 

Але зараз настає критична ситуація!

На шляху до прозорості ми хочемо залучитися підтримкою експертного середовища та народних депутатів, бо якщо не розібратися в цьому і не прийняти нову систему, то Україну може захлиснути тотальна хвиля неплатежів, яка спричинить комунальний колапс. А це не потрібно нікому – ні постачальникам, ні споживачам, ні Державі.

У мене є досвід судів із КТЕ по нарахуваннях за опалення. Цей досвід як успішний, коли судді визнавали підтасовку даних та непрозорість, а відтак, незаконність розрахунків, так і негативний, коли судді ігнорували неспростовні докази і норми, та виносили протиправні рішення на користь монополіста.

Уявіть, в нас зараз досі немає спеціалізованих судових експертів по тарифним питанням. І суди, які мали б розбиратися у питаннях законності нарахувань, не мають чіткої методики та інструменту для перевірки законності сум у платіжках.

З іншої сторони, маємо абсурдну ситуацію, коли доводити, що виставлені фактично з пальця величезні додаткові суми є законними має не монополіст, який їх придумав, а рядовий споживач. Інакше – суд за спрощеною процедурою визнає споживача боржником з усіма наслідками. 

Я абсолютно впевнений, що така політика і така ситуація веде лише до загострення та до прірви неплатежів, в якій не буде переможців, а усі будуть у програші. Я цього не прагну.

Зрештою ми хочемо, щоб опоненти киян у столиці зі сторони монополістів  - Київтеплоенерго, Київнерго, Київводоканал, Київгаз та інші постачальники по всій Україні, зрозуміли, що ми не закликаємо до неплатежів, чи встановлення «комуністичних» тарифів. Навпаки, всі ми чудово розуміємо, як постачальнику важливо отримувати платню за комунальні послуги вчасно та в повному обсязі.  Бо це - своєчасний ремонт, зарплата тисячам робітників, належне обслуговування та багато інших важливих витрат. Не кажучи вже про реконструкцію та заміну комунікацій.

Тому пропоную наступне:

1. Створити тимчасову комісію ВР щодо вирішення ситуації з упорядкуванням системи розрахунків за комунальні послуги. Україна потребує нового закону і нових правил формування і нарахування оплати комунальних послуг. Ці правила мають бути абсолютно  прозорі, зрозумілі, без шпарин та прогалин, що дозволяють малювати будь-які суми за минулі опалювальні сезони, які неможливо перевірити.

2. Створити незалежну уповноважену експертну раду з авторитетних спеціалістів по ЖКГ, тарифах та розрахунках, яка б була незалежним дорадчим органом і висновки якої мали б юридичну силу в судах.  

3. Вимагати мораторій на будь-які стягнення штрафів або інших дій зі сторони монополістів у випадках, де борги за послуги складаються із додаткових незрозумілих та непрозорих  нарахувань, які не є платою за спожиті послуги. 

Вадим Чунжин
 
Комментарии (0)
Блоги