Рус Укр
ГлавнаяБлогиПро невідомих сусідів та безіменних власників
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Про невідомих сусідів та безіменних власників

4075
Нещодавно власників квартир у багатоквартирних будинках добряче налякала ініціатива прийняття ключових рішень щодо управління будинком загальними зборами УСІХ співвласників.

 

Сумнівів щодо справедливості такого підходу, на щастя, немає ні в кого. Фахівці говорять, що це чи не єдиний шлях забезпечити рівність прав власників усіх квартир та обмежити можливості шахраїв впливати на процес прийняття рішень.

Проблема полягає в іншому - «шлях крізь терни» під час пошуку достовірної інформації про всіх співвласників будинку, адже повідомити потрібно кожного без виключення.

На питання «де знайти інформацію?» відповідь проста – Реєстр прав власності на нерухоме майно.

А на ось питання «як?» відповісти так просто не вийде, адже вільного доступу до Реєстру в Україні,  на відміну від інших європейських країн, немає.

Відповідно до законодавства інформація з Реєстру надається у формі витягу, інформаційної довідки та виписки.

Витяг з реєстру може отримати лише власник нерухомого майна або його спадкоємець, тай  інформація буде стосуватися лише його власності.

Інформаційні довідки можуть отримувати суд, органи місцевого самоврядування, податкова служба та інші органи державної влади, але лише у тому разі, коли, запит зроблено у зв'язку із здійсненням ними повноважень, визначених законом.

Виписка надається власнику або правоволодільцю про осіб, які отримали відомості про права та обтяження прав на нерухоме майно, що йому належить.

Замкнуте  коло?…

Можливо варто звернути особливу увагу Міністерства юстиції України на те, до доступ до реєстру нерухомого майна у більшості європейських країн є вільним.

Так, наприклад, в Європі створена система EULIS (European Land Information Service), яка дозволяє обмін інформацію відносно прав на нерухомість між країнами-учасницями. На сьогодні до системи приєдналися Австрія, Ірландія, Литва, Голландія та Швеція. На етапі приєднання знаходяться ще 15 країн (1).

EULIS - це єдиний центр, який забезпечує швидкий та легкий on-line доступ до інформації про права на нерухоме майно для кожної з країн-учасниць.

Ірландія та Швеція забезпечують безкоштовний доступ до інформації. Австрія, Голландія та Литва беруть невелику плату за отримання інформації через систему.

Але все відбувається прозоро і послугами може скористатися будь-який громадянин.

Польща також надає вільний доступ до реєстру прав на нерухоме майно через спеціальну сторінку на сайті міністерства юстиції, де можна отримати вичерпну інформацію як про обєкт нерухомості, так і про його власників (співвласників).

Росія має схожу з Україною систему надання витягів та виписок, але там на законодавчому рівні закріплено «дані є відкритими та загальнодоступними, надаються за зверненням фізичним та юридичним особам». Щоправда така послуга на безкоштовна, але дані можна отримати навіть електронною поштою.

Залишається сподіватися, що наше Міністерство юстиції, ретельно вивчивши закордонний досвід, також зробіть крок на зустріч потребам суспільства і дозволить українським громадянам вільно отримувати інформацію про те, хто є їхніми сусідами та співвласниками дахів, ліфтів, сходових  клітинок у багатоквартирному будинку.

Тоді і процес повідомлення про загальні збори усіх співвласників будинку не буде викликати занепокоєння ані у співвласників, ані у правозахисників.



(1) Бельгія, Естонія, Італія, Норвегія, Словацька Республіка, Чеська Республіка Фінляндія, Латвія, Шотландія, Словенія, Англія та Уельс, Ісландія, Північна Ірландія, Сербія та Іспанія

 

Зоя Гопцій
 
Комментарии (1)
SERGEY2
31 мая 2012 г. 21:54
Идея хороша и правильна , но у нас к этому вопросу нужно относится взвешенно учитывая Украинские реалии !Не прогнозируемо в чьих руках может оказаться информация о правах на собственность и в каких целях она может использоваться ,рисковой категорией могут быть одинокие пожилые люди !!!
Блоги