Рус Укр
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Підсумки тижня

1227
Запаси вугілля на складах ГК ТЕС на ранок п'ятниці 3 вересня становлять 740 тис тонн і зросли з початку тижня на 3%, або 20 тис. тонн.

Запаси вугілля на складах ГК ТЕС на ранок п'ятниці 3 вересня  становлять 740 тис тонн і зросли з початку тижня на 3%, або 20 тис тонн. 

Нагадаю, минулого року на аналогічну дату на їх складах було 2,77 млн тонн.

У розрізі компаній з початку тижня запаси вугілля:

  • на ТЕС ДТЕК зросли з 554 на понеділок до 605тис тонн на п’ятницю  (+ 9,2%);
  • на Слов'янській ТЕС "Донбасенерго" знизились з 56 тис тонн до  44 тис тонн (-21%);
  • на ТЕС "Центренерго" знизилися з 109,8 тис тонн до 91,2 тис тонн (-17%).

19 блоків ТЕС і ТЕЦ не працюють через відсутність палива.

З’явилась інформація про зупинку через нестачу вугілля Калуської ТЕЦ в Бурштинському острові. Рівень складів на цій ТЕЦ  критично низький  - 1,9 тис тон. 

Щодо цін:

  • Ціни на оптовому ринку електричної енергії в ОЕС України за останній тиждень коливаються в діапазоні  1896 -2180 грн/МВт і складають з початку місяця в середньому 2007грн/МВт для базового навантаження.
  • Ціни на вугілля на європейському ринку цього тижня коливалися на позначках 154-166 доларів за тонну (4144 - 4467 грн/тонна) – це рекордні показники за останні 13 років.
  • Ціни на електроенергію на західному кордоні України (Угорщина, Словаччина, Румунія)  цього тижня становлять від 93,5 євро/МВтг (Польща) до 114 євро/МВтг (Угорщина).

1 вересня на своєму засіданні НКРЕКП затвердила низку рішень щодо ринку електроенергії, у тому числі:

1 Скасовано обов'язкову закупівлю ОСР/ОСП своїх технологічних втрат електроенергіі на РДН (діючий показник складав 30%).

Скасування почало діяти з 02.09.2021 Чергова зміна Правил ринку не сприяє підвищенню його прогнозованості та стабільності.

Відміна нормативу закупівлі на РДН для ОСР/ОСП могла би розглядатися як елемент лібералізації ринкових відносин, якщо не брати до уваги наявність дзеркального  зобов'язання щодо  обов’язкової частки продажу електричної енергії виробниками на РДН.

По факту це більш схоже на крок Регулятора щодо зниження/стримання цін на РДН, що в умовах високої ціни на вугілля та "порожніх" складів несе додаткові ризики.

2 Ухвалено постанову щодо моніторингу виконання норми Закону № 1639-IX щодо обмеження (до 01.11.2021) для трейдерів продавати на РДН не більше 10% від обсягів закупівлі у генерації та Гарантованого покупця.

Рішення щодо нормативу продажу трейдерів/постачальників на РДН підтверджує знайому українську приказку «суворість українських законів компенсується необов’язковістю їх виконання». Регулятор зробив все, щоб відповідна норма закону стала виключно декларативною та нікчемною.

Аукціонним комітетом до 01 березня 2022 року продовжено дію "чорного списку" покупців електричної енергії, яким у випадку порушення договірних зобов'язань щодо обсягів купівлі та умов оплати електричної енергії за двосторонніми договорами буде заборонено брати участь в електронних аукціонах. 

Також з першого вересня почала діяти вимога Закону № 1639-IX щодо обов'язкового продажу на електронних аукціонах для всієї генерації (до 01.04.2022). 

Ольга Буславець
 
Комментарии (0)
Блоги