Рус Укр
ГлавнаяБлогиОСББ – ЯК ЕЛЕМЕНТ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ГРОМАДИ
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

ОСББ – ЯК ЕЛЕМЕНТ ВІДПОВІДАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

4535
Стан речей у житловому фонді безумовно потребує змін. Одним з пріоритетних завдань реформування ЖКГ України є сприяння створення ОСББ.

Можливо від того, що завдяки менталітету наших людей більшість громадян частіше ставиться з недовірою до ініціатив держави, то у мешканців багатоповерхівок частує така думка про інституцію ОСББ, що : «нам бажають скинути державні наявні проблеми на наші плечі». Чи є підстави так думати? Давайте розберемося…

Близько 95% мешканців багатоповерхівок , які вже десятиріччя потому, як приватизували або придбали свої квартири і до цього часу  хибно вважають, що квартира – це моє, а сам будинок і все що в ньому та на ньому – ЖЕКівське чи міської влади. Чесно кажучи, наявність такої думки цілком зрозуміла, особливо якщо вона висловлюється людьми старшого покоління. Їх десятиріччями привчали до того: ви ходіть на роботу, а все інше за вас буде вирішувати держава. І такі люди, у більшості, дійсно не взмозі змінити свій світогляд та вважають що так і повинно бути.  Вони до сих пір платять "квартплату" у власних приватизованих квартирах…

Але, насправді, ми всі є власниками не тільки своїх квартир у багатоквартирному будинку, але одночасно співвласниками всієї будівлі, мереж, супутніх елементів та конструкцій будинку. Тобто, ніякий ЖЕК чи міська рада не є власником такого будинку, навіть якщо він і досі вважається у них в паперах «комунальною власністю»

Робимо перший головний месседж :

Всі власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

Це законодавча аксіома. Утримання належним чином власності (співвласності) є обов’язком кожного і тому кожний власник зобов’язаний приймати участь в такому утриманні, відповідно до своєї майнової частки. 

Згідно з Цивільним Кодексом України, розпорядження таким майном здійснюється за згодою всіх співвласників.

 Що мається на увазі – розпоряджатися?  Це значить визначитися щодо способу утримання свого будинку, тобто обрати для цього або свій «рідний» ЖЕК, або керуючу компанію чи приватне підприємство, або обрати шлях самостійного утримання – самозабезпечення. Як прийняти таке рішення що би всі залишилися задоволені? У малих будинках  з невеликою кількістю квартир це можливо втілити у життя, але домовитися 100% співвласникам у п’яти-дев’ятиповерхівці – взагалі неможливо. Завжди у будинку знайдуться люди, яким буде щось не до вподоби. У такому випадку механізмом прийняття необхідних рішень в умовах спільної власності є ОСББ з  її демократичними постулатами. При цьому правовий режим власності не змінюється, ОСББ не стає власником квартир, нежитлових приміщень або споруд чи іншого конструктивного майна у будинку.

Другий месседж :

Метою створення ОСББ є легітимне прийняття спільних рішень щодо  питань утримання та використання спільного майна у житловому фонді.

 ОСББ – це не „міні–ЖЕК”, як багато хто вважає, а добровільно створена юридична особа з власників квартир та приміщень будинку, що виступає у господарських відносинах, як представник цих власників - споживачів житлово-комунальних послуг.

На сьогодні, у наданні житлово-комунальних послуг діють такі договірні відношення : Виконавець (наприклад ЖЕК) – Споживач (власник квартири). Тому, якщо наприклад, прибиральниця від ЖЕКу погано прибирає у під’їзді, ви зможете вимагати перерахунку недоотриманої послуги лише персонально, по акту-претензії, і саме на свою площу квартири.

У разі відношень : Виконавець (ЖЕК) – Споживач (ОСББ),  оплата за надану послугу буде відбуватися від всього будинку, з можливістю взагалі розірвати господарські відносини з неналежним виконавцем. Зрозуміло, що такий підхід в рази піднімає якість виконання робіт.

Третій месседж:

Для виробників і виконавців житлово-комунальних послуг, власне, ОСББ - ті ж самі споживачі,  лише організовані.

Дуже значущим  моментом є те, що на сьогодні в тарифі від ЖЕКу не передбачені гроші на капітальний ремонт будинку. Саме ОСББ, як неприбуткова організація може бути не платником ПДВ, і маючи однаковий розмір внеску з м2 квартири  на утримання будинку та території   з аналогічним тарифом від ЖЕКу,  може акумулювати ці  20%  у своєму будинковому ремонтному фонді на власному рахунку у банку.

Розраховувати на те, що влада буде надалі дотувати сьогоднішніх власників виключно з місцевих чи державних бюджетів є дуже сумнівним. А капітально ремонтувати з кожним роком треба все більше і більше. Безумовно, без допомоги держави це вирішити самотужки неможливо і потрібний окремий Закон України « Про державну підтримку модернізації житлового фонду України». До речі, з такою ініціативою на 3-му Форумі ОСББ у Львові виступила Спілка власників житла України на чолі з екс-міністром ЖКГ України А.Ю.Кучеренко, яка і запропонувала  Кабінету Міністрів створити фахову робочу групу з розробки такого законопроекту.

Державна влада вже прийшла до розуміння, що треба щось робити, бо далі в житловому фонді просто наступить колапс. Так, є зрушення, і допомогою в цьому прийнята Постанова КМУ №599 щодо пільгового кредитування ремонтів та модернізації в ОСББ з державного бюджету. Але це майже непомітний крок у масштабах країни.

Четвертий месседж:

Саме ОСББ має право  напряму отримувати кошти з бюджету на модернізацію будівлі, капітальний ремонт та таке інше, включаючи можливість отримання грантів від різних фондів, в тому числі закордонних.

 Багатоквартирний будинок є досить складним інженерним об'єктом нерухомого майна, місцем проживання великої кількості людей, тому його утримання у належному технічному і санітарному стані вимагає певних знань та зусиль.

Саме наявність ОСББ, з правом замовника послуг у  оновленого під сучасні потреби ЖЕКу,  чи у Житлово-Обслуговуючого Кооперативу, чи у приватного підприємства або управляючої компанії  приведе до здорової конкуренції на ринку житлово- комунальних послуг.

П’ятий месседж:

Співвласники будинків, тільки у разі створення ОСББ, будуть мати право самостійно обирати і визначати того управителя і виконавця, хто відповідає як фаховим, так і вимогам сьогодення.

 

Ігор Скоропад
 
Комментарии (1)
Владимир2
21 февраля 2013 г. 16:15
Саме ОСББ має право напряму отримувати кошти з бюджету на модернізацію будівлі, капітальний ремонт та таке інше, включаючи можливість отримання грантів від різних фондів, в тому числі закордонних - СКАЖИТЕ С КАКОЙ "РАДОСТИ" ЗА БЮДЖЕТНЫЕ ДЕНЬГИ ДОЛЖНА ПРОИЗВОДИТСЯ МОДЕРНИЗАЦИЯ ВАШЕЙ СОБСТВЕННОСТИ ?
Блоги