Рус Укр
ГлавнаяБлогиГаз і кіловат-години
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Газ і кіловат-години

2245
ВР було прийнято за основу законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії". То чи відповідає законопроєкт Угоді про асоціацію?
Вчора Радою було прийнято за основу законопроект № 2553 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії".
 
Сфера регулювання важлива, міждисциплінарна та складна. Перехід на облік газу в одиницях енергії необхідний. Але перехід керований, а не за принципом "головне вв'язатися в бій, а там побачимо".
 
Вважав і вважаю, що важливість такого переходу саме для розвитку ринку газу в Україні є дуже сильно перебільшеною та робиться поспіхом для вирішення ситуативних проблем однієї групи учасників ринку газу. При цьому інтереси, зокрема, споживачів не беруться до уваги, але яскраво вивішуються на стяги, за якими лише слова і жодних практичних дій.
 
Окремо напише про різні аспекти, а сьогодні лише про один момент - Митний тариф та енергетичну статистику.
 
Законопроект передбачає внести зміни в Законом України «Про Митний тариф України» та замінити додаткову одиницю вимірювання для газу з "тис. м3" на "тис. кВт*год". Здавалось би логічно, бо всі підсвідомо вже звиклися з думку, що під "одиницями енергії" розуміють кіловат-годину. Але все трохи складніше.
 
Тому з подивом прочитав висновок Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом, в якому він зазначає, що в цілому законопроект відповідає Угоді про асоціацію.
 
Але якщо звернутися до статті 355 Угоди про асоціацію, то там знайдемо, що «Національна статистична система має ґрунтуватися на фундаментальних принципах ООН щодо офіційної статистики з урахуванням acquis ЄС у сфері статистики, зокрема Кодексу норм європейської статистики, з метою гармонізації національної статистичної системи з європейськими нормами та стандартами. Acquis у сфері статистики викладені у Збірнику статистичних вимог, який щорічно оновлюється та який Сторони розглядають у якості додатка до цієї Угоди (Додаток XXIX)».
 
Відповідно до п.2.4.6 Збірника статистичних вимог (Statistical requirements compendium, 2019 edition, https://ec.europa.eu/…/KS-GQ-19-012-EN-N.pdf/f7c1b8dd-7246-…) для цілей статистики торгівлі товарами використовується комбінована номенклатура (CN), яка оновлюється та публікується щорічно відповідно до Регламенту 2658/87.
 
Відповідно до останнього оновлення CN та загального митного тарифу (http://publications.europa.eu/…/4fdaf64e-fc25-11e9-8c…/DOC_1), в якості додаткової одиниці вимірювання природного газу (коди 2711 11 00 та 2711 21 00) використовується «ТДж» із зазначенням в описовій частині, що «TJ - Terajoule (gross calorific value)» (тобто прямо зазначається, що кількість енергії визначається за вищою теплотою згоряння).
 
Тому, на мою думку, норми ЗУ Про митний тариф мають бути приведені у відповідність із зазначеними вимогами ЄС на підставі вимог Угоди про асоціацію.
 
Слід зазначити, що законопроект № 2553 передбачає внесення змін до ЗУ Про митний тариф, але пропонує визначити в якості додаткової одиниці не «ТДж», а «кВт*год» без зазначення методу визначення кількість енергії природного газу (за нижчою чи вищою теплотою згоряння). Прийняття норми в такій редакції створить як невідповідність вимогам Угоди про асоціацію, так і правову невизначеність (в частині нижчою чи вищою теплотою згоряння) в законодавстві, що може привести як до ускладнень його практичного застосування, так і зловживань.
 

То чи відповідає законопроект Угоді про асоціацію? 

Олексій Хабатюк
 
Комментарии (3)
Коля Пухов
18 июня 2020 г. 22:41
До уваги "КиївГазу". --------------Якщо у споживача є переплата, то у графі "ДО СПЛАТИ" її сума зазначається із знаком "мінус". А у Ваших платіжках у випадку переплати у цій графі записані нулі, що явно є неправильно. Оформлюйте платіжки згідно загальноприйнятих норм.
Коля Пухов
01 июля 2020 г. 22:21
Від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. У спекотні дні поливають переважно ввечері.--------------------------------------------- Потім за цю витрачену на полив воду платять мешканці лише тих квартир, у яких немає індивідуальних лічильників води. Це очевидна несправедливість. Чому усІ цІ поливання - виливання води на вулицю не за рахунок УСІХ мешканців будинку?
Коля Пухов
18 июля 2020 г. 16:45
Спустошує кишені пересічних споживачів не плата за газ, а плата за воду. Тобто не в тій компослузі імітується діяльність.-------------------------------------------------Взагалі , враження таке , ніби розмовами про газ намагаються затушувати інші вишкрібання, які дошкуляють пересічним споживачам набагато сильніше, ніж ціни на газ.
Блоги