Рус Укр
ГлавнаяБлогиЧергова «битва» за права споживачів, що стосується постачання і продажу газу
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Чергова «битва» за права споживачів, що стосується постачання і продажу газу

2384
Увесь минулий тиждень можна було спостерігати чергову «битву» за права споживачів, яка стосується поставок і продажу газу. Можна виділити три проблеми.
Увесь минулий тиждень можна було спостерігати чергову «битву» за права споживачів, яка стосується поставок і продажу газу. Можна виділити три проблеми. 
 
Перша – це донарахування у рахунках для споживачів за минулі роки, оскільки Верховний суд визнав незаконними норми споживання газу, затверджені урядом у 2016 році. 
 
Друге – це також рішення суду, яке банально підтвердило передбачену норму про встановлення лічильників за кошти передбачені у тарифі для облгазів. 
 
Третє – також було ухвалено логічне рішення про перенесення добового балансування ринку поставок природного газу.
 
Звичайно, з однієї сторони були облгази, які «мучають» нещасний народ, а з другої був благородний «Нафтогаз» у реформаторській пілотці, який цей народ готовий «обігріти, напоїти». Помітним був широкий масштаб глибокодумних роздумів блогерів-влогерів, політиків, активістів та їм подібних істот сучасного ефемерного суспільно-політичного життя. Тому не важко здогадатися, що ми стали свідками чергової спроби «Нафтогазу» розхитати ринок поставок газу та продовжити формувати суспільну думку, що єдиним постачальником газу має бути «Нафтогаз». А чому? А «тому що» - як казав колись із біг-бордів Янукович. А там недалеко і до походу «ходоків» до Леніна, вибачите, Коболева із закликом терміново забрати під свій контроль газові мережі.
 
Тих, хто висловив тверду піонерську позицію «проти» або ж проявив «обурення» щодо нарахувань у рахунках можна умовно розділити на дві групи. Перші- це політики, яким треба набирати «жир» перед виборами. Другі, яких була більшість, - це прихильники «Нафтогазу», які висловлювали неймовірне захоплення керманичами «Нафтогазу», які душу і тіло готові покласти у протистоянні з облгазами.
 
Проте, у всіх трьох історіях із облгазами – додаткові нарахування за газ, лічильники і ринок балансування – все як завжди було трохи по-іншому. Так, рішення щодо проблеми донарахування за газ за новими нормами іще у листопаді вирішило НКРЕКП. Та й самі облгази відразу пояснили, що борги потрібно вписати, оскільки є рішення суду, але населенню не потрібно ці борги платити. Для юристів, до речі, ця ситуація взагалі максимально зрозуміла і логічна.
 
Тепер ситуацію потрібно розрулювати прем’єру Гройсману, уряд якого повинен вирішити питання боргів за нормами газу. Гройсман хотів «вжарити» облгази, а тепер повинен переживати за те, щоб його часом народ не «вжарив».
 
Друга історія із лічильниками іще більш простіша. І переможні реляції політиків і активістів із сльозами на очах, що нарешті настане справедливість на цьому світі, викликають лише сміх. Адже чим менше грошей у тарифі для облгазів, то тим менше ставлять лічильників. Чим більше буде передбачена сума у тарифі, то тим більше буде лічильників.
 
Третя історія про подобове балансування, то у «Нафтогазі» протягом осені-зими намагаються перекласти відповідальність на облгази за систематичний зрив запуску балансування. Це питання на олівці у міжнародних партнерів України, які пильно слідкують за тим як виконується і реалізується план розвитку ринку газу. Балансування – це фактично забезпечення прав споживачів і гарантії конкурентного ринку.
 

І тут вже буде обіцяти жарити не Гройсман, і не облгази. А будуть «жарити» команду реформаторів «Нафтогазу».  

Юрій Корольчук
 
Комментарии (1)
Коля Пухов
22 декабря 2018 г. 01:22
Спустошує кишені не плата за газ, а плата за воду. Особливо у споживачів без квартирного лічильника холодної води.
Блоги