Рус Укр
ГлавнаяБлогиШукаємо разом слово «безкоштовна повірка»
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Шукаємо разом слово «безкоштовна повірка»

5557
Все через хвилю істерії, яку розігнали в соціальних мережах, а згодом підхопили і центральні телевізійні канали, стосовно питання «безкоштовної» повірки лічильників води.
Останні два тижні стали попри двадцятиградусний мороз стали чи не найгарячішими в роботі водопостачальних підприємств України. Все через хвилю істерії, яку розігнали в соціальних мережах, а згодом підхопили і центральні телевізійні канали, стосовно питання «безкоштовної» повірки лічильників води.
Різного роду «експерти» в своїх постах та коментарях запевняли суспільство в тому, що згідно нового Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII від 05.06.2014 року, який набрав чинності з 01.01.2016 року, зазначено, що відтепер повірка засобів вимірювальної техніки (лічильників) води є для споживачів безкоштовною та має здійснюватися за рахунок водопостачальних підприємств. При цьому окрім таких тверджень ці так звані «експерти» відверто закликали народ не платити за повірку лічильників, мовляв «в законі написано – нехай виконують».
Поки «експерти» роздмухують скандал з повіркою лічильників щодня з більшим натхненням і ненавистю до водопостачальних підприємств, центральні органи виконавчої влади, Антимонопольний комітет України та Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг поки що роблять вигляд, що не помічають цієї інформаційної хвилі, тому мовчать.  Роз’яснення заступника міністра економічного розвитку й торгівлі України Максима Нефьодова нехай залишається на його совісті, адже коли не спеціаліст втручається у процеси, в яких він розуміється так само погано, як і у принципі роботи адронного коллайдера, - нічого хорошого з цього вийти не може просто apriori.
Тому я просто запропоную тим людям, які вміють читати, просто почитати разом і вголос текст  Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII від 05.06.2014 і спробувати знайти там слово «безкоштовно».
Не знайдете, бо з набранням чинності з 01.01.2016 року 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII від 05.06.2014 року в регулюванні питання «за чий рахунок має здійснюватися повірка лічильників» насправді мало що змінилося.
Якщо порівняти між собою за змістом норми ч. 3 ст. 28 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 113/98-ВР від 11.02.1998 (втратив чинність з 01.01.2016 року)  та ч. 4 ст. 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII від 05.06.2014 року (набув чинності з 01.01.2016 року), то вони є майже ідентичними.
І в Законі № 113/98-ВР, який втратив чинність, і в Законі № 1314-VII законодавець чітко визначає, що періодична повірка, обслуговування та ремонт   (у   тому  числі  демонтаж,  транспортування  та  монтаж) зазначених засобів вимірювальної техніки здійснюються  за  рахунок підприємств і організацій, які надають послуги з електро-, тепло-,
газо- і водопостачання.
Але, на відміну від «старого закону», норми ст. 17 Закону № 1314-VII, який набрав чинності з 01.01.2016 року, чітко визначають джерело, за рахунок якого суб’єкти господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання, мають здійснювати повірку обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки. Таким єдиним джерелом є тарифи на електро-, тепло-, газо- і водопостачання, іншого джерела у комунального підприємства просто не має і не може бути.
Постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 532 затверджено Порядок формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), п. 16 якого передбачено, що до складу витрат на збут послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (далі - збут послуг) включаються витрати, безпосередньо пов’язані із збутом послуг споживачам, зокрема, витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування, а також витрати на формування обмінного фонду квартирних засобів обліку холодної води.
На протязі всього 2015 року цього року суб’єкти господарювання – виконавці послуг з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньо-будинкових систем), в тому числі і КП ПОР «Полтававодоканал»,  подавали до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг розрахункові матеріали для встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), однак на сьогодні пощастило отримати позитивну відповідь від НКРЕКП лише «Київводоканалу».
Постановою ННКРЕКП  №970 від 31.03.2015 р. «Про встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) ПАТ «Акціонерна компанія «Київводоканал», яка набрала чинності 12 травня цього року,  визначено, що тариф на централізоване водопостачання та водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем становить  10,24 грн. за 1 куб. м. (з ПДВ). Даний тариф включає витрати на обслуговування споживачів, в т.ч.  на повірку квартирних приладів обліку холодної води.
Стосовно  інших водопостачальних підприємств, то лише 6 листопада 2015 року на офіційному сайті НКРЕКП був опублікований доопрацьований Проект постанови НКРЕКП "Про встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) суб’єктам господарювання, які є виконавцями цих послуг" , якою з 1 січня 2016 року  планувалося  встановити тарифи на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для 36 суб’єктів господарювання – водопостачальних підприємств.
Однак, поки що ця постанова не прийнята, відтак Водоканали не мають змоги здійснювати повірку засобів обліку води за власний рахунок, оскільки діючі тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення  не включають в собі витрат на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, розпломбування та опломбування.
Питання до «експертів», які запустили хвилю істерії навколо питання «безкоштовної» повірки, - панове, яке у Вас завдання? Розвалити те, що залишилось не розваленим у ЖКГ? Ваше невігластво призведе лише до одного – до нарахування додаткових санкцій за прострочену повірку споживачам. Чому Ви у своїх коментарях не вимагаєте від НКРЕКП якнайшвидшого встановлення тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем)? Бо завжди найлегший спосіб – напасти на слабшого, як це робить керманич сусідньої держави?

Ганьба і сум… 

Андрій Осадчий
 
Комментарии (1)
Андрей
21 февраля 2016 г. 19:50
Уважаемый эксперт, помогите пожалуйста прояснить ситуацию. С 29.01.16 вступили в силу тарифы на услуги по централизованной поставке холодной воды и водоотведению. Одесский "Инфоксводоканал" на своем сайте уточнил, что за счет поставщика услуг поверять будут только те водомеры, срок поверки которых наступил после 29.01.16 (при этом ни на что не ссылаясь). У меня срок поверки вышел 15.01.16. Помогите разобраться в данном вопросе.
Блоги