Рус Укр
ГлавнаяБлогиКрок до об’єднання: перше читання. Що тепер робитии?
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Крок до об’єднання: перше читання. Що тепер робитии?

3958
Закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" ухвалено в першому читанні.

Часи змінились. Ми перестаємо боятися. В тому числі – і боятися брати відповідальність на себе. І ми маємо говорити не тільки "Це – моя країна" або "Це – моє місто", але й найскладнішу фразу: "Це – мій будинок".

Ідея створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) крокує Україною вже багато років, але кількість їх у країні зараз все одно невелика. Незважаючи на традиційні проблеми з ЖЕКами, люди не беруть управління своїми будинками на себе. В чому причина того, що лише п’ята частина будинків керуються в такий спосіб?

Насправді причин дуже багато. Перша з них – недовіра до співмешканців, до співгромадян – може бути подолана, і це вже відбувається. Ми бачимо на власні очі, як, наприклад, волонтерський рух підтримує українську армію. І цей успіх не був би можливим за атмосфери недовіри. Та, на превеликий жаль, дії влади суттєво відстають від процесів у суспільстві. Приклад проблеми об’єднання в багатоквартирних будинках є наочним: так, мешканці не довіряють своїм сусідам, та це долається. Але громадяни не довіряють державі, вони не бачать відповідних законів.

Для чого створюється ОСББ? Для управління будинком, де ти живеш. Але з радянських часів у свідомості більшості наших співгромадян засіло: за багатоквартирним будинком мусить стежити держава. Не ми. Суспільний договір, який існує в наших головах, включає таку "статтю": держава має забезпечувати нас житлом. І безкоштовна приватизація, проведена після зникнення СРСР, не сприяла появі нових ідей – більшість за нас, хоча і є власниками, але без почуття власності за межею нашої квартири. Якщо під почуттям власності розуміти і відповідальність також.

Але чому сьогодні тільки 20% будинків створили ОСББ? В нашій країні вимагається реєструвати об’єднання як юридичну особу. Це з одного боку має певні переваги (наприклад, власний рахунок в банку для накопичення коштів або можливість отримати кредит), а з іншого – створює певні незручності (податкова та інша звітність, необхідність утримання бухгалтера тощо). Крім того, робота державних структур сьогодні спрямована аж ніяк не на підтримку успішної діяльності об’єднань. Тільки нещодавнє позбавлення ОСББ статусу неприбутковості чого варте. От і побоюються поки люди абревіатури ОСББ. Хоча, навіть у таких несприятливих умовах, вигоди від об’єднання перевищують незручності. Перш за все це стосується термоізоляції будинків, якісного ремонту комунікацій та місць загального користування, які сьогодні можливо провести лише в умовах ОСББ, бо державні структури не мають ані змоги, ані бажання серйозно цим займатися.

Сьогодні вже всі усвідомили, що держава нарешті переходить до ринкових цін не енергетичні ресурси. Відступати нікуди. Необхідно вчитися бути відповідальними!Або ми будемо платити за "обігрів космосу" теплом з наших домівок, втрачаючи до 70% енергії – або об’єднуватися та розпочинати негайну модернізацію. Або ми будемо нарікати ЖЕКу на відсутність ремонту у під'їзді та асфальту на дорозі – або приймати спільні рішення та розпочинати негайну модернізацію. Або ми будемо вважати свій будинок державним і ставитися до нього як до тимчасового помешкання – або навчимося діяти спільно та розпочнемо негайну модернізацію свідомості. І, на щастя, вже є на що спиратись!

В середині січня 2015 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні закон "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Як тільки цей закон вступить в силу у власників квартир в багатоповерхівках нарешті з’явиться легітимний механізм для прийняття спільних рішень. Новий закон має на меті "врегулювати правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління". Тобто нарешті власники квартир матимуть не лише правоустановчі папірці на особисту квартиру, але й чітко прописані права та обов’язки щодо всього свого багатоквартирного будинку. Це надихає, але це й потребує від нас пильної уваги. Тепер вже не можна говорити, що від нас нічого не залежить: ми повинні відповідати за спільну власність. Часи "раю/пекла на окремих 42 квадратних метрах" залишаються у минулому.  

Давайте нарешті подивимося в очі своїм сусідам і розпочнемо розбудову нашої держави – починаючи, звісно, зі свого подвір’я, а не з Банкової. Тоді й ця держава буде стояти надійніше, і нам буде значно краще в ній жити. 

Юлія Пушко
 
Комментарии (0)
Блоги