Рус Укр
ГлавнаяБлогиКримінальна справа «Роттердам+» має бути закрита
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Кримінальна справа «Роттердам+» має бути закрита

1631
Нещодавно в мережі з’явилися копії постанов САП про проведення судових експертиз у справі «Роттердам+» та експертні звіти за результатами проведення цих самих експертиз. Цікаво було їх проаналізувати з правовоі точки зору.
Нещодавно в мережі з’явилися копії постанов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про проведення судових експертиз у справі «Роттердам+» та експертні звіти за результатами проведення цих самих експертиз. Цікаво було їх проаналізувати з правовоі точки зору.
 
Вперше САП звернулася до Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНІДСЕ) більше 2 років тому - ще 21 вересня 2017 року. Згодом, майже через рік, 26 липня 2018 року, прокурорам довелося уточнити свої питання до експертів, оскільки ті були сформульовані настільки юридично безграмотно, що були більше схожі на риторичні. Хоча й уточнені питання були не кращі.
 
15 серпня 2018 року КНДІСЕ надали свій експертний висновок. Крім питань, відповіді на які правоохоронці могли б самі отримати з відкритих джерел, або, направивши відповідні запити до Міненерговугілля, експерти чітко сказали:
- формула визначення ціни енергетичного вугілля [Роттердам+] Є ЕКОНОМІЧНО ОБҐРУНТОВАНОЮ;
- ціни вугілля [...] відповідають рівню цін на вугілля на світовому ринку.
 
Однак САП, очевидно, такі висновки експертів не влаштовували, оскільки зводили нанівець всі намагання знайти хоч якісь зачіпки у справі. Тоді прокурори повторно звернулись до КНДІСЕ з «уточненим» переліком питань.
 
2 та 14 листопада судові експерти надали ще два експертних висновки. Чорним по білому написано:
- використання визначеної Порядком формування ОРЦ [...] документами ПІДТВЕРДЖУЄТЬСЯ;
- прийняття постанови НКРЕКП 289 від 03.03.2016 [...] обгрунтовано Директивою 2009/72/ЄС від 13 липня 2009 року, договором про членство України в Енергетичному Співтоваристві, угодою про Асоціацію України з ЄС, Рекомендаціями Антимонопольного комітету України від 17.09.2015 р #12-рк, а також затверджено Міністерством енергетики та вугільної промисловості.
 
Отже судові експерти тричі (!!!) підтвердили законність та економічну обґрунтованість формули «Роттердам+». А за таких умов відсутні такі складові злочину, як збитки та умисел. Тобто члени НКРЕКП діяли законно в інтересах країни, а не певного олігарха, як нам намагаються нав’язати.
 

Не дивно, що САП не поспішає долучати дані експертні висновки до матеріалів кримінального провадження. Адже після цього їм доведеться закрити справу. Або ж самим бути притягнутими до кримінальної відповідальності...  

Олександр Трохимець
 
Комментарии (0)
Блоги