Рус Укр
ГлавнаяБлоги«Диверсифікація газу: один з шляхів енергонезалежності України»
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

«Диверсифікація газу: один з шляхів енергонезалежності України»

4797
Сьогодні, 19 березня 2014, у Відні буде продовжено діалог на енергетичну тематику між Україною та країнами Євросоюзу, зокрема щодо диверсифікації джерел постачання природнього газу.

Згідно Договору, підписаного у 2009 році, Україна отримала дуже невигідні умови, де ціна на блакитне паливо була найвищою в Європі -  понад 400 дол. за тис. куб. м.  

Експерти неодноразово наголошували, що потрібні шляхи вирішення енергозалежності, але ці декларації залишалися тільки у медійному полі. Проте докорінно ситуація почала змінюватися у 2013 році, де на той час керівник Міненерговугілля активно розпочав свою діяльність з пошуку практичних шляхів енергонезалежності України.

 Варто зазначити, що енергетична безпека держави вимагає мати декілька шляхів та джерел постачання енергоносіїв. Це, по-перше, збільшення власного видобутку енергоресурсів, по-друге – заміщення дорогого імпортного газу вітчизняним вугіллям, а також – диверсифікація джерел постачання природного газу в Україну. Диверсифікація поставок газу шляхом реверсу постачання природного газу із європейських країн в Україну відкриває для України перспективу входження в європейську систему спотової (біржової) торгівлі природним газом. Це забезпечить залучення європейських компаній у енергетичний сектор України.

Під час минулорічної зустрічі у Брюсселі європейський комісар з питань енергетики Гюнтер Оттінгер підтримав  обраний мною напрямок, на той час очільника Міністерства енергетики та вугільної промисловості, відзначивши мій вклад у налагодженні  співпраці з енергетичних питань.

Досягнення та перспективи міжнародного співробітництва у 2013 р. та, зокрема, початку  2014 р. очевидні, зокрема, коли було підписано документ про головування України у Енергетичному Співтоваристві. Багато фахівців відзначають, що це значний крок уперед для енергетики України, адже це відкриває можливість бути частиною єдиного європейського енергетичного ринку та залучення до співпраці нових партнерів.

Слід зазначити, що протягом 2012 імпорт природного газу з країн ЄС не здійснювався, та вже у 2013 р. Україна почала здійснювати реверс блакитного палива з Польщі та Угорщини, також активно йшлося про відкриття коридору через Словаччину, але уряд Словаччини зволікав з підписанням, через отриману «Газпромом» 10% знижки від спотової ціни. Підписаний Меморандум надіслали в «Еustream» ще наприкінці 2013 р., проте досі не настала імплементація даної угоди. Пізніше  російські партнери запропонували конкурентну ціну  за природній газ у  268,5 дол. за тис. куб. м. Україна  має можливість на 100% диверсифікувати постачання природного газу в нашу державу, але хочу зауважити і на тому, що для нас дуже важливо, щоб усі партнери зрозуміли, що нам необхідно принципово підійти до питання справедливої ціни. Україна повинна купляти газ там, де це є економічно обґрунтовано та вигідно.  

На тлі останніх подій саме диверсифікація енергопостачань дозволить зменшити залежність від постачання з одного джерела. Україна, без додаткових інвестицій, здатна отримувати газ в напрямі Захід – Схід в обсягах до 15 млрд. м. куб., тобто, забезпечити потреби України у блакитному паливі може реверс з Європи.  І на сьогоднішній день є дуже важливим той факт, що нове керівництво енергетичного відомства повинне продовжувати розпочату роботу, розуміючи усю відповідальність та правильність обраного нами напрямку. Реалізація Енергетичної стратегії, яку було прийнято за час мого керування, дозволить досягти основної мети - енергонезалежності України і навіть більше – незалежності України. Було докладено титанічних зусиль, щоб зробити підґрунтя та окреслити курс й кроки реалізації.  Не дай Бог, ціна на газ повернеться до умов Договору 2009 року і будуть нівельовані домовленості ціни за газ у 268, 5 дол. початку 2014 р., це завдасть 4-7 млрд дол. збитків в поточному році, що суттєво вплине на національний валовий продукт та фінансовий стан в Україні. Це буде мати катастрофічні наслідки, і є безвідповідальною та непрофесійною позицією уряду, втратити те, до чого так довго йшли.

Наголошую, лише два тижні до початку нового кварталу.

Підкреслю, у нас мають бути різні джерела постачання  природнього газу, і тема реверсу природнього газу дуже актуальна, зокрема, можна говорити про віртуальний реверс – за схемами заміщення (свот, меченс), що дасть можливість аргументовано говорити з «Газпромом».

Сподіваюсь, що новий уряд розуміє усю важливість економічного аспекту та фінансової складової, адже питання енергетичної сфери  - питання не політичне, а економічне. За політичними гаслами уряд не має забути про інтереси 46 млн українців.

Едуард Ставицький
 
Комментарии (0)
Блоги