Рус Укр
ГлавнаяБлогиБути чи не бути (в ОСББ): ось в чому питання?
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Бути чи не бути (в ОСББ): ось в чому питання?

9762
Так вже склалося в нашій країні, що законодавчі ініціативи в житлово-комунальній сфері наштовхуються на спротив населення через нерозуміння питання або недостатню правову обізнаність

     Така доля спіткала ініціативу обов’язкового створення ОСББ в кожному багатоквартирному будинку. Теж саме схоже загрожує і концепції так званої автоматичної участі в уже створеному ОСББ.

Дехто вважає, що така «автоматичність» це примус та порушення прав. Давайте розглянемо це питання під різними кутами.

Чинним Законом України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» (далі - Закон) передбачено поняття «членства» в ОСББ.

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону членом ОСББ може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку.

 «А я не хочу бути членом ОСББ і платити туди гроші!»

 На сьогоднішній день членство в ОСББ є добровільним (ч. 2 ст. 9 Закону) і може набуватися власниками квартир та нежитлових приміщень будинку двома шляхами:

        одночасно зі створенням ОСББ при проведенні установчих зборів;

        на основі письмової заяви в будь-який момент існування ОСББ.

Тобто чинне законодавство дозволяє власнику квартири (нежитлового приміщення), що є співвласником будинку, в якому створено ОСББ, не входити до складу його членів.

В такому випадку співвласник може укладати з ОСББ угоду про співпрацю та дії у спільних інтересах (ч. 5 ст. 9 Закону). Але застосування такого формулювання часто вводить в оману власників квартир. Їм здається: немає договору - сплачувати внески в ОСББ не потрібно. Як наслідок – вони намагаються ухилитися від взаємодії з об’єднанням.

При цьому власники квартир забувають, що в Конституції України (ч.3 ст.13) та цивільному законодавстві (ч. 4 ст. 319 ЦКУ) закріплено принцип, відповідно до якого власність зобов’язує і кожен власник несе тягар утримання майна (ст. 322 ЦКУ).

Тобто власник квартири (нежитлового приміщення) в багатоквартирному будинку зобов’язаний брати участь у витратах на утримання будинку, оскільки він є одночасно і співвласником спільного майна в цьому будинку. А у разі його відмови від виконання цього обов’язку питання може вирішуватися в судовому порядку.

Висновок перший:

Зі співвласника багатоквартирного будинку, який не виявив бажання стати членом ОСББ чинне законодавство не знімає обов'язку нести витрати на утримання спільного майна. 

«Я не член ОСББ, але гроші сплачую справно. Чому ж мене не слухають коли приймають рішення?»

Відповідно до Закону (ст. 16) саме ОСББ має право визначати порядок утримання, спільного майна в будинку, приймати рішення про надходження та витрачання коштів тощо . Це відбувається шляхом скликання загальних зборів членів ОСББ.

Загальні збори членів ОСББ є вищим органом управління об’єднання. Рішення, що відносяться до компетенції загальних зборів, приймаються шляхом поіменного голосування присутніх членів ОСББ. Загальні збори вважаються правочинними у разі присутності на них більше 50% членів ОСББ. Якщо це передбачено статутом об’єднання, рішення загальних зборів може бути прийнято шляхом письмового опитування.

Заборони іншим особам, які не є членами ОСББ, приймати участь у загальних зборах не існує. Власники квартир чи нежитлових приміщень, які не є членами ОСББ, представники органів місцевого самоврядування чи держави можуть бути присутніми на загальних зборах, брати слово та висловлювати свою думку з певних питань. Але права приймати участь у голосуванні такі особи не мають. Усі рішення приймаються виключно членами ОСББ.

 Висновок другий:

Відмовляючись від вступу до ОСББ, власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках власноруч позбавляють себе законних прав приймати участь у вирішенні питань, які стосуються їхнього будинку.

«Я придбав квартиру в будинку і хочу стати членом ОСББ, але мене не приймають»

Згідно чинного законодавства власнику квартири (нежитлового приміщення), який не став членом ОСББ при його створенні (одразу не прийняв відповідне рішення або набув право власності пізніше), для вступу до ОСББ в подальшому необхідна буде згода об’єднання (ч. 3 ст. 9 Закону).

Відповідно до Закону порядок прийняття до ОСББ нових членів визначається статутом, а Типовий статут ОСББ віддає це право загальним зборам. Отже, саме загальні збори членів ОСББ визначають яким чином розглядаються заяви на вступ до об’єднання та приймаються рішення.

Варто особливо підкреслити, що чинним законодавством не передбачено надання пояснень або обґрунтування у разі прийняття рішення про відмову включити власника квартири (нежитлового приміщення) до числа членів ОСББ.

Користуючись саме цією прогалиною в законодавстві, з’являються так звані закриті або кишенькові ОСББ. Вступ до таких ОСББ або взагалі неможливий, або за звання «член ОСББ» вимагається сплатити вступний внесок, подекуди десятки тисяч гривень.

А яка ситуація з припиненням членства в ОСББ?

Відповідно до закону (ч. 4 ст. 9) та статуту ОСББ припинення членства може відбутися у разі:

-          подання письмової заяви власника квартири (нежитлового приміщення);

-          втрати членом ОСББ права власності на квартиру (нежитлове приміщення) у зв’язку з відчуженням;

-          реорганізації чи ліквідації ОСББ;

-          виключення з членів ОСББ за рішенням об’єднання.

У перших трьох випадках для припинення членства в ОСББ надання згоди об’єднання чинним законодавством не передбачено. Втрата членства в ОСББ наступає так би мовити «автоматично».

Зверніть увагу на четвертий спосіб припинення членства в ОСББ. Саме він найчастіше використовується не на користь власників. Відомі випадки, коли власника окремої квартири спеціально виключали з членів ОСББ, щоб позбавити його можливості приймати участь у загальних зборах та впливати на прийняття рішень.

Висновок третій:

Ситуації, коли за вступ до ОСББ вимагають гроші, відмовляють у прийнятті до членів ОСББ або позбавляють членства в об’єднанні є прямим порушенням прав власників, які гарантуються законодавством і, в першу чергу, Конституцією України (ст. 41). Вирішити це питання можливо тільки у судовому порядку.

Як бачимо, «автоматичність» участі в ОСББ насправді тільки допоможе співвласнику захистити свої права щодо спільного майна. Саме «автоматичність» забезпечує рівні можливості ВСІМ власникам квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку для здійснення своїх законних прав та обов’язків.

Для цього достатньо на законодавчому рівні передбачити, що участь в ОСББ є невід’ємною від права власності на квартиру (нежитлове приміщення).

Іншими словами, власник квартири чи нежитлового приміщення має стати учасником ОСББ з моменту його створення в будинку або з моменту набуття права власності на квартиру чи нежитлове приміщення. Аналогічно участь в ОСББ може припинитися лише у разі відчуження квартири (нежитлового приміщення) або припинення діяльності ОСББ.

 

Зоя Гопцій
 
Комментарии (0)
Блоги