Рус Укр
ГлавнаяБлогиЗміни в іпотечному кредитуванні? Еволюція кредитних відносин чи чергові pr-ініціативи?
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

 

телефонный справочник ЖКХ

комунальний кодекс

Зміни в іпотечному кредитуванні? Еволюція кредитних відносин чи чергові pr-ініціативи?

3599
У Верховній Раді зареєстрували та відправили на розгляд Комітету законопроект 2037а «Про іпотеку».

Документ має на меті надати позичальнику право за власної ініціативи звернутись до фінансової установи з заявою про повернення предмету іпотеки – житлового будинку або житлового приміщення.

Зокрема, така заява буде мати наслідком припинення нарахування процентів за кредитним договором, а також штрафів та пені. Після цього фінансова установа зможе задовольнити вимоги до позичальника за рахунок вартості предмету іпотеки.
 
Якщо вартість майна, що передавалося в іпотеку, на час виникнення зобов‘язань була вищою, або дорівнювала розміру отриманого кредиту, то заборгованість буде вважатись погашеною, навіть якщо вартості житлового будинку або житлового приміщення на момент реалізації буде недостатньою для повного задоволення вимог фінансової установи.
 
«Прийняття запропонованого законопроекту дозволить особам, що передали житло в іпотеку та не в змозі сплачувати заборгованість, позбавитись фінансового тягаря шляхом повернення предмету іпотеки фінансовій установі», – йдеться у пояснювальній записці.

***************************************************************************************************
Від цієї ініціативи у виграші будуть усі, навіть банки. Я б сказав, що цей закон (чи поправки до закону «Про іпотеку») є суспільно справедливим фінансовим механізмом, який регулює взаємовідносини між фін установою кредитором, та фізичною особою позичальником.

Дане новаторство у сфері повернення боргів забере функцію у фін установ включати штрафні санкції до позичальника, які можуть перевищувати суму позики у декілька разів. Також, при видачі кредитів, відтепер кредитні комітети будуть більше уваги приділяти не позичальнику, а заставному майну та/або забудовнику з точки зору його надійності та будівельноспроможності щодо завершення будівництва, то ціноутворення. Дане перенесення акцентів значно зменшить ризики фінансового рабства позичальників при настанні форс-мажорних обставин та втрати фінансової спроможності.

Також можливо стверджувати, що цей закон позитивно вплине на розвиток будівельної галузі та економіки в цілому країни. Даний закон зніме страх позичальників з залучення кредитних коштів у тих випадках, коли у них вже є у наявності близько 50% вартості житла. На сьогоднішній день покупці найдешевшої нерухомості перебуваюсь у зоні ризику витрати власних заощаджень, та при настанні форс-мажорних обставин як втрати коштів, так і отримання штрафів, і навіть після реалізації заставної нерухомості можливий навіть залишковий борг перед позичальником.
Олег Приходько
 
Комментарии (0)
Блоги